Je noemt het je 'innerlijke kind'. Je innerlijk kind is een combinatie van hoe je op aarde kwam, samen met de ervaringen in de eerste zes, zeven jaar van je leven. Dit zijn namelijk de jaren dat je de meeste vaardigheden ontwikkelt. Je leert vertrouwen, je leert omgaan met grenzen, je leert omgaan met teleurstellingen.
Ik gebruik de term “innerlijk werk” als een verzamelnaam voor het verwerken van je gevoelens en eventuele emotionele trauma's, het veranderen van belemmerende overtuigingen, bewust manifesteren en afstemmen.
Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt! Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone. Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van.
Leg uit hoe het kind zich voelt en waarom. Zo maak je contact met het gevoel en begrip. Je kunt iets zeggen, iets uitleggen, over waarom het kind zich zo voelt, want dat begrijpt het vaak niet. Vraag je af wat je innerlijk kind nodig heeft.
Wie en wat je werkelijk bent aan de binnenkant, is je innerlijke zelf. De sleutel tot het kennen van je innerlijke zelf, is om in jezelf te geloven en je doel, visie, doelen, waarden en motivaties te kennen. Niet alleen wat anderen je hebben verteld, maar wat je zelf hebt ontdekt.
Jezelf omarmen zoals je bent – en kwetsbaar durven zijn – is de snelste manier om je muren af te breken. Te beginnen bij de dichtgemetselde deuren, zo kan er nog eens iemand op bezoek komen – gezellig. En gaandeweg kunnen ook de muren worden afgebouwd. Omdat je je realiseert dat je gewoon mag zijn zoals je bent.
Een brief schrijven naar je innerlijk kind
Schrijf aan je innerlijk kind hoe jij je voelt en hoe goed je hem/haar begrijpt. Schrijf wat jij als kind had moeten/willen horen, wat je nodig had om deze emoties goed te kunnen verwerken. Het gaat erom dat jij je jonge zelf in deze brief geeft wat je toen nodig had gehad.
Dit kinddeel is het deel waarin gevoelens, herinneringen en ervaringen uit je jeugd is opgeslagen. Je huidige gevoelens, je gedrag, je problemen of klachten staan rechtstreeks in verband met bepaalde ervaringen en indrukken die je hebt opgedaan in je kindertijd.
1 Omarm het leven, ben er niet tegen
Een betere gewoonte is om bij tegenslag even te bezinnen en afstand te nemen. Te kijken wat er nu werkelijk gebeurt en wat het je wil vertellen. Niet impulsief te handelen, maar door even na te denken en te voelen wat voor jou nu het beste is.
heeft omarmd (volt. deelw.) [ov] de armen om iemand heen slaan. 1) Accepteren 2) Drukken 3) Embrasseren 4) Hartelijk begroeten 5) Hartelijke begroeting 6) Iemand aan het hart drukken 7) In de armen sluiten 8) Met beide armen vasthoude...
Als je kritiek hebt op jezelf, komt dat vaak doordat je je ergens mee vergelijkt. Je vergelijkt je met iemand anders. Als we naar anderen kijken, dan kijken we eigenlijk naar onszelf.
Je innerlijke stem is niet een stem die je letterlijk hoort praten, je hoort hem meer dan een emotie, sensatie of gedachte. Deze innerlijke stem noemen we ook wel je intuïtie. Hij vertelt je over jezelf en over de wereld om je heen.
Hoe voelt innerlijke rust? Wanneer je innerlijke rust en vrede hebt bereikt, krijg je een heel ontspannen gevoel. Innerlijke rust en vrede zorgt ervoor dat je gelukkig bent met jezelf en dat je je niet meer laat leiden door het oordeel van andere mensen.
Innerlijke rust zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en kalmer in het leven staat. Het helpt je de focus te richten op wat goed voor jou is en je zult hierdoor eerder elementen uit je leven bannen die zorgen voor stress en ongemak.
Probeer wat liever voor jezelf te zijn
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Schrijf op wat je bezighoudt en geef jezelf even de tijd om het te voelen. Daarna leg je je blaadje weg en denk je er niet meer aan. Leg een vel papier en pen naast je bed zodat je dingen die in je opkomen als je net lekker wilt gaan slapen op kunt schrijven en ze kwijt kan raken. Dit geeft ruimte en rust.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.