Zonder Groot-Brittannië zou de wereld niet zijn wat-ie vandaag is. Dankzij de Britten hebben we bijvoorbeeld antibiotica, cement, vliegtuigmotoren, de tv, blikjes en het wereldwijde web, om maar wat te noemen. Oh, en de chocoladereep, natuurlijk.
Dingen die als typisch Engels worden gezien, zoals de High tea, William Shakespeare en voetbal, worden dus ook als typisch Brits gezien. Anders dan de andere drie landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen, heeft Engeland geen eigen parlement en geen eigen regering. Het Britse parlement is ook dat van Engeland.
De twee meest klassieke Britse dranken zijn thee en bier. De Britten zijn echte liefhebbers van de kop thee, en je zult veel verschillende variëteiten vinden. Van een sterke, zoete cuppa tot een subtiele Earl Grey, er is voor ieder wat wils. Lees er meer over in Tea Time!
Je hebt vast wel eens Engelse drop geproefd. Deze typische snoepjes met allerlei vrolijke kleurtjes en laagjes in verschillende vormen zijn waarschijnlijk wel bij iedereen bekend. Ze heten niet voor niets Engelse dropjes, want oorspronkelijk komen ze ook uit Engeland.
U mag tot € 430 aan spullen belastingvrij meenemen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daarboven betaalt u over het volledige bedrag btw en invoerrechten. Waarschijnlijk kunt u straks wel de btw terugvragen.
Je denkt wellicht dat fish & chips de lokale keuken is, maar eigenlijk is de Indiase curry het nationale gerecht in Groot-Brittannië. Wanneer je in Londen bent, moet je dan ook zeker een van de geweldige Indiase restaurants bezoeken.
Engelse lunch
Bijvoorbeeld een stevige clubsandwich, een tosti met meerdere lagen brood en daartussen beleg als gesneden vlees of kaas. Daarnaast wordt vaak ook nog een portie frites gegeten. Ook een soepje als bijgerecht, bijvoorbeeld tomatensoep, is niet ongewoon. Naast de lunch kan van alles gedronken worden.
Toast, chips & snacks. Groot-Britannië en zoute snacks zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Kies je favoriete snack uit ons ruime aanbod van Walkers, Jacobs, Kettle, Snack a Jacks, Hula Hoops en nog veel meer!
In Engeland zelf drinkt men voornamelijk Engelse thee merken als Lyon's, PG Tips, Tetley en Yorkshire. Hierbij is er bijna altijd sprake van een mix van zwarte theesoorten als Assam, Kenya en Ceylon. Tezamen leveren deze een vrij sterke, bittere smaak op. Precies wat men vooral in Engeland erg lekker vindt smaken.
Het Engels zal zelf ook geen andere talen opslokken, maar even nuttig blijven in de handel, diplomatie en popcultuur als nu. De Engelse overheersing is te danken aan de geschiedenis: dankzij eeuwenlange kolonisatie, industrialisatie en globalisering is de taal in bijna elke uithoek van de wereld beland.
Het Engelse ontbijt wordt klaargemaakt met een flinke portie gebakken eieren, bacon, champignons, worstjes, toast en aardappelen. De lunch bestaat vaak uit een sandwich en soep. Rond 5 uur in de namiddag volgt de traditionele thee met hapjes.Het diner vindt pas rond 20 uur plaats.
Er is in Groot-Brittannië vooral veel aandacht voor de balsporten voetbal, rugby (met name Rugby Union) en cricket maar aan roeien, paardensport en golf wordt aandacht besteed.Typisch Brits is ook de populariteit van darts en snooker, niet geheel toevallig als je kijkt naar de pubcultuur in Groot-Brittannië.
Basisingrediënten van de Britse keuken zijn brood, aardappel (veelal in de vorm van dikke patatten of puree), vis, eieren, kip, vlees (relatief veel lamsvlees, een doorsnee Brit eet in een mensenleven 4 koeien, 14 varkens en 21 schapen op), worstjes en pasteien.
Een typisch Engelse taart die men serveert in tearooms en bij high teas. De basis bestaat uit twee ronde cakes met daartussen frambozenjam en slagroom.
Je betaalt in Engeland met Britse ponden. Het algeheel prijspeil in Engeland is iets lager dan in Nederland. Met name restaurantbezoek en openbaar vervoer zijn goedkoper dan in ons eigen land. Maar in de grote steden, vooral in London, is het er doorgaans juist duurder dan bij ons.
In principe mag je bijna alles meenemen in je ruimbagage, tenzij het op de lijst van verboden voorwerpen staat. Hierbij kun je denken aan drugs, chemische stoffen en (onderdelen van) wapens, maar ook speelgoed wapens. Ook ontvlambare en gevaarlijke vloeistoffen kun je beter thuislaten.
chocolate zelfst. nw.
Deze chocolade komt uit Zwitserland. This chocolate comes from Switzerland.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's van over de toonbank.
De geschiedenis van het drop snoepje
De klant was wel erg enthousiast en de vertegenwoordiger had een nieuwe smaak uitgevonden: Engelse drop. In Engeland wordt het ook wel 'liquorice allsorts' genoemd.
Het typische Engelse ontbijt bestaat meestal uit gebakken ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, gebakken worstjes, gegrilde tomaat, getoast brood en soms met gebakken champignons en 'Hash Browns' aardappelpannenkoekjes.