Gedrag bestaat uit alle bewuste of onbewuste handelingen, die al dan niet waarneembaar zijn. Zowel mensen als dieren vertonen gedrag. Er zijn verschillende soorten gedrag. Waarneembaar gedrag bestaat uit alle handelingen die ook daadwerkelijk te zien zijn.
Gedrag wordt veroorzaakt door prikkels uit het milieu, gecombineerd met de motivatie die het organisme heeft om te reageren op deze prikkels. Het gedrag dat een dier vertoont, is dus de optelsom van uitwendige prikkels en motivatie. Motivatie wordt veroorzaakt door inwendige prikkels.
Met behulp van kennis over gedrag ben je beter in staat om je doelen te bereiken; Samenwerken met anderen is eenvoudiger als je begrijpt waarom de ander iets doet; Kennis over gedrag kun je inzetten om relaties met anderen te versterken; Werk je voor een organisatie?
Sociale omgeving
De mensen om ons heen beïnvloeden ons gedrag: familie, vrienden en collega's, maar ook mensen die we als autoriteit zien. Twee normen spelen hierbij een rol: Injunctieve norm: de perceptie van wat voor ons belangrijke men- sen gewenst gedrag vínden.
Veel van ons gedrag als mens is echter onbewust. Zelfs als we denken dat we bewust kiezen hoe we ons gedragen, dan nog wordt een groot gedeelte van dit gedrag bepaalt door ons onderbewuste deel. Je kunt het onderbewuste deel nog het beste vergelijken met een ijsberg.
(gedragingen), levenswijze; handelwijze. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: gedrag (zn) : conduite, doen en laten, gedraging, gedragslijn, habitus, handelwijze, houding, manier van doen, manieren, optreden.
Iemand kan niet zomaar van de ene op de andere dag veranderen. Veranderen is een proces dat tijd kost en waar gedrag zich op een andere manier moet gaan vormen. Het kan zo zijn dat iemand andere dingen belangrijker gaat vinden dan voorheen. Dat proces gaat meestal gaandeweg en niet opeens.
Automatisch gedrag is het gedrag, het woord zegt het al, dat je automatisch inzet. Dit gaat veelal onbewust. Het is het gedrag wat je kent, wat je hebt geleerd, wat je hebt meegekregen en goed voor jou werkt, maar niet altijd.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Al deze handelingen volgen elkaar in chronologische volgorde en vormen dus een keten. Dit noemen we een gedragsketen. Het voorbeeld van de stekelbaars, de handelingen uit de gedragsketen zijn genummerd: een hoogzwanger vrouwtje nadert het nest van een mannetje, gelokt door zijn prachtige rode buik (1).
Onder probleemgedrag verstaan we alle gedrag van de cliënt dat deze cliënt of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar ervaart. Probleemgedrag heet ook wel onbegrepen gedrag of veranderend gedrag. Veel probleemgedrag is afhankelijk van de situatie, de persoonlijkheidskenmerken van de cliënt zelf en de mensen om hem heen.
Gedrag is deels erfelijk, deels door de omgeving bepaald en voor een groot deel onverklaarbaar. Ouders vinden het vaak moeilijk om te gaan met vervelende karaktereigenschappen van hun kinderen die ze herkennen van zichzelf of hun partner.
gedrag, gedraging, gedragslijn, habitus, houding, opstelling. als synoniem van een ander trefwoord: houding (zn) : allure, attitude, gedrag, gedraging, gedragslijn, gesteldheid, habitus, handelwijze, ingesteldheid, instelling, manieren, mentaliteit, opstelling, optreden, standpunt, stijl, tournure.
opmerken (ww) : aanschouwen, acht slaan op, bemerken, bespeuren, gewaarworden, in het oog krijgen, merken, notitie nemen van, oppikken, waarnemen, zien. opmerken (ww) : aanstippen, te berde brengen, vaststellen, zeggen.
gedrag {het} behaviour {znw.}
We worden niet gestuurd door vrije wil, maar grotendeels door onbewuste processen.
Bij het eerste bewustzijn worden waarnemingen bewust waargenomen en overdacht. Bij het onderbewuste worden waarnemingen wel waargenomen, maar dat gebeurt dan onbewust. De persoon denkt niet bewust na over de waarneming die hij/zij doet, maar de waarneming vindt toch plaats, onbewust.
Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat, bij benadering, slechts tien tot twintig procent van ons gedrag op bewuste wijze tot stand komt. Het bewust beïnvloeden of veranderen van gedrag is dus lastig met alleen argumenten.
Wat zijn patronen in ons gedrag precies? Gedragspatronen kun je omschrijven als “een vast patroon waardoor bepaald gedrag gekenmerkt wordt”. Hierbij kun je denken aan de manier waarop je reageert in bepaalde situaties, maar ook aan jouw reactie op bepaalde situaties.