Een hypoallergeen dieet is een dieet waarin geen bestanddelen verwerkt zitten waar de hond allergisch voor is. Wat zijn nu de kenmerken van een goed hypoallergeen dieet bij de hond? Een hypoallergeen dieet bij de hond bevat: In een hypoallergeen dieet voor de hond zit slechts één eiwitbron of vleessoort.
Het woord bestaat uit twee delen: Hypo en allergeen. Hypo betekent 'laag'. Het begrip allergeen duidt op de potentie van een stof om een allergische reactie te veroorzaken. De betekenis van hypoallergeen is dus als volgt: Lage kans op een allergische reactie.
Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie.
Een voedselallergie kan niet behandeld worden met medicijnen, er zal een speciaal hypoallergeen dieet gegeven moeten worden. Om zeker te weten of uw huisdier last heeft van voedselallergie moet uw dier minimaal 8 weken lang uitsluitend hypoallergeen voer te eten krijgen.
De meest voorkomende allergieën bij de hond zijn vlooienallergie (49% van de gevallen), voedselallergie (15%) en atopie (30%). Atopie is een reactie op stoffen in de omgeving zoals pollen of huisstofmijten.
Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.
Rundvlees, varkensvlees en kip kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken bij honden. U kunt dan hypoallergeen hondenvoer uitproberen. Dit bestaat uit slechts één soort vlees, aangevuld met (glutenvrije) granen, aardappel of groente. Er zijn diverse soorten hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar.
Eiwitallergie hond
Vaak is er bij een allergie voor plantaardig eiwit sprake van een glutenallergie. Wij nemen de twee eiwitten voor je onder de loep. Eiwitbronnen zoals eend, hert en zalm geven een veel lagere kans op een allergische reactie.
Een hypoallergene hondenvoeding bevat maar één soort eiwit. Zo bevat deze voeding enkel zalm als dierlijk eiwit. Juist omdat er heel weinig allergieën voor zalm gekend zijn. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn voor het eiwit van rund, kip, eieren en mais.
Baby's die gevoed worden met dit type van melkpoeder ontwikkelen niet minder allergieën dan kinderen die gewone melkpoeder op basis van koemelk of soja krijgen. In hypoallergene voeding zijn die eiwitten dusdanig behandeld, dat het immuunsysteem van de baby ze niet meer als vreemd herkent.
Royal Canin Anallergenic is een dieetvoeding, speciaal voor honden met een voedselovergevoeligheid, zoals voedselallergie of voedselintolerantie. Bij deze honden heeft een ander hypoallergeen dieet niet het gewenste effect. De Anallergenic lijn van Royal Canin biedt voor deze viervoeters een uitkomst!
Samenstelling: Rijst, gehydrolyseerd soja-eiwitisolaat, dierlijke vetten, gehydrolyseerde gevogeltelever, bietenpulp, mineralen, sojaolie, visolie, fructo-oligosacchariden, borageolie, goudsbloemextract (bron van luteïne). Eiwitbronnen: gehydrolyseerd soja-eiwitisolaat, gehydrolyseerde gevogeltelever.
De meest voorkomende allergie bij honden is vlooienallergie, maar ook voedselallergie komt regelmatig voor. hierbij kun je denken aan een allergie voor graan, kip of zalm. Andere bekende allergieën zijn inhalatie-allergie en contact-allergie.
Wat maakt hypoallergeen voer anders dan andere voersoorten? In hypoallergene brokken zitten minder verschillende soorten eiwitbronnen. Dit zijn bovendien eiwitten waar de meeste honden geen allergische reactie op krijgen, zoals lam, vis, eend of geit.
Energique Puur Eend is een hypoallergene compleet samengestelde rauw vleesmaaltijd die speciaal ontwikkeld is in samenwerking met dierenartsen.
Symptomen van een voedselallergie bij honden
Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij honden. De hond heeft dan vaak jeuk op de poten, in de liezen en oren. Ook deze symptomen komen veel voor bij een voedselallergie: Doffe of vette vacht.
Honden kunnen een allergie ontwikkelen voor de dierlijke eiwitten in het vlees. Het kan zijn dat je hond hierdoor voor alle soorten vlees allergisch is, maar dit hoeft niet. Een vleesallergie bij honden kun je herkennen aan: Diarree of braken na het eten van hondenvoer met vlees of dierlijke eiwitten.
Het is ook mogelijk dat een hond allergisch is voor bananen. Wanneer je ziet dat de hond een allergische reactie krijgt moet je direct de dierenarts raadplegen. Symptomen van allergische reacties zijn onder andere: opzwellen, niezen, hoesten of problemen met ademhaling.
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Via de haaranalyse is te testen waar het allergisch of intolerant voor is en u krijgt van de test een rapportage en een voedings en/of behandeladvies. De kosten van deze test bedragen 82,50 euro en hierbij wordt alleen getest op voeding en omgevingsfactoren zoals pollen, mijten etc.
Het is maar zelden dat honden met atopie genezen of “er over heen groeien”. Zonder behandeling is het zelfs vaak zo dat de klachten ieder jaar erger worden. Bij de meeste honden kunnen de klachten door zorgvuldige behandeling wel onder controle worden gehouden.