In veel gebieden worden Chardonnay gedurende korte of lange tijd op eikehouten vaten gelegd (dit heet dan houtgerijpt). Afhankelijk van de nieuwheid van de vaten en hoe lang ze op eikenhout liggen, krijg je een volle of minder volle romige smaak. Vaak spreekt men dan over vanille.
Houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het eikenhouten vat waar de wijn in rijpt geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen, zoals vanille en karamel.
Amerikaans eiken of Frans eiken smaakt bijvoorbeeld heel anders en geeft andere tannines af. Vervolgens is ook de toasting van het hout van belang. Houten vaten worden boven een vuurtje geroosterd, en hoe heftiger die toasting, hoe intenser de invloed op de smaak van de wijn.
Naast de ontwikkeling van bepaalde aroma's, ontwikkelen tijdens de houtrijping ook de eventuele tannines in de wijn. Het eikenhout zelf geeft tijdens de rijping ook langzaam wat tannines af aan de wijn, waardoor de wijn langer houdbaar wordt.
Als de wijn eenmaal gegist is, is hij klaar om overgebracht te worden naar een rijpingsvat. Meestal is dat een eiken vat, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals roestvrij staal, amfora's en beton. Verschillende materialen hebben hun toepassing, afhankelijk van de gewenste kwaliteiten in de afgewerkte wijn.
Instapwijnen van goede wijnhuizen kunnen gemakkelijk drie tot vijf jaar oud worden, tenzij ze gemaakt zijn voor primaire, aromatische smaken zoals een makkelijke Moscato. Wijnen met een echte smaakconcentratie, met een goede balans tussen alcohol, zuurgraad en textuur, kunnen goed rijpen.
De temperatuur is veruit het belangrijkste als je wijn lang wil bewaren. Een koele omgeving zorgt voor de optimale rijping van je wijn. Warmere omstandigheden geven een snellere (maar minder complexe) rijping. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden, zeker voor het bewaren op de lange termijn.
Een rode wijn waar Crianza op het etiket staat heeft minimaal 2 jaar gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden in een houten vat. In Rioja gaan ze hierin iets verder. Dan mag de wijn pas 3 jaar na de oogst, met minimaal 1 jaar houtrijping Crianza worden genoemd. Ook een witte wijn kan een mooie houtrijping krijgen.
Een boom is goed voor twee vaten. De boomstam moet worden omgezet naar plankjes. Dit moet heel secuur gedaan worden – in de richting van de nerf – zodat het hout waterdicht blijft. Nadat de planken zijn gewassen en gedroogd, worden ze verpakt en verstuurd naar de vatenmaker.
Houtlagering is een behandeling die zowel witte als rode wijn kan ondergaan. Als de wijn volledig gevinifieerd is kan de wijnboer kiezen om de wijn op te slaan in citernes of nog even de wijn te bewaren in houten eiken vaten. De wijn bewaren in houten vaten is de wijn een houtlagering geven.
Een ton is honderdduizend gulden. Een fust is voor bier een must. Een vat is een oude inhoudsmaat die overeenkomt met 931 liter.
Vroeger werden houten vaten veel gebruikt omdat ze uiteengenomen weinig plaats innamen en eenmaal in gebruik eenvoudig te verplaatsen waren door ze te rollen.
Mijn regenton blijf lekken
De kieren kunnen aan de binnenkant met wat siliconenkit worden dichtgesmeerd. Siliconenkit beweegt mee met de werking van het hout en kan daarmee de levensduur van het ton weer wat verlengen.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is.
Leeftijd is als wijn, hoe ouder hoe beter.
Als een wijn rijpt wordt deze zachter van smaak, er ontstaat sediment en de kleur verandert. Dit alles gebeurt onder invloed van kleine hoeveelheid zuurstof. Dat door de kurk heen sijpelt of zich in de hals van de fles bevindt. De zuurstof triggert natuurlijke chemische processen die complexe smaakprofielen creëren.
Wanneer je alle suikers laat omzetten in alcohol ontstaat droge wijn, ook wel beendroog genoemd. Deze heeft een hele droge smaak, wat vooral komt door het gebrek aan suiker die de zuurgraad van de wijn extra benadrukt.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Witte wijn heeft genoeg aan enkele maanden, soms een half jaar, soms negen maanden. Bepaalde rode wijnen die men jong drinkt, nemen ook genoegen met een maand of acht, negen, maar kwaliteitswijnen, en zeker rode Bordeaux, moet twee jaren op fust liggen voor hij op fles gebracht kan worden.
De houdbaarheid van rosé wijn. Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.