'Hoso' betekent 'dun' of 'smal' in het Japans, wat verwijst naar de smalle rol van rijst en zeewier die kenmerkend is voor deze sushi. Hosomaki sushi is doorgaans ongeveer 2-3 centimeter in diameter en wordt geserveerd in mooie stukjes.
Hosomaki lijkt op de maki maar is een stuk kleiner. De hosomaki wordt, in tegenstelling tot de maki, gemaakt van één of twee gerechten. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een half norivel, waardoor de hosomaki eigenlijk de mini-maki is.
De rollen bevatten meerdere ingrediënten, de crunchy roll bevat garnalen, loempia, komkommer, sesam, gefrituurde uitjes en mayonaise en de tuna roll bevat tonijn, avocado, komkommer en tamago.
Met zalm (de meest bekende); ook wel sake maki. Met komkommer; kappa maki. Met tonijn; tekka maki. Met krab; kani maki.
Tobiko is bestaat uit kleinere eitjes afkomstig van de japanse vliegende vis. Deze sushi kan ook bovenop een stuk sushi terecht komen, maar jij kent hem waarschijnlijk als de oranje stukjes waar de california roll in gerold wordt. Dan heb je orange masago. Masago zijn hele kleine eitjes van de spiering.
Ebiko: is garnaalkuit (kuit bestaat uit vis- of garnaaleitjes)
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Naast omega-3 vetzuren en eiwitten, bevat sushi ook een scala aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Zeewier, een belangrijk ingrediënt in veel sushi-rollen, is een uitstekende bron van jodium, een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde schildklierfunctie.
Nigiri Zalm is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters.
De dragon roll (gevuld met tempura van garnaal en bekleed met avocado) is de bekendste versie. Het verhaal wil dat een Japanse chef in L.A. geen goede tonijn vond en met avocado dezelfde textuur kon nabootsen.
Crunchy rolls bevatten meestal een soort tempura (gefrituurd beslag) wat de knapperige textuur geeft. In dit recept gebruiken we kant-en-klare crunchy tempura vlokken aan de buitenkant voor een snelle en gemakkelijke sushi roll.
Nigiri sushi met teriyaki kip, omelet en halloumi. Een keer wat anders dan de traditionele maki sushi. Bij nigiri sushi ligt het ingrediënt namelijk bovenop de rijst.
Het woord “nigiri” betekent letterlijk “met de hand gevormd”, en dat is precies hoe dit heerlijke gerecht wordt bereid. Nigiri sushi bestaat uit een handgemaakte rijstbal die tot smaak is gemaakt met sushi azijn. De rijstbal krijgt een topping, een plakje verse, rauwe vis, zoals zalm, tonijn en nog veel meer.
Uramaki: Net als maki sushi is uramaki een rol van rijst, vis en bijgerechten gerold in nori zeewier . Uramaki rollen worden echter gemaakt met rijst die aan de buitenkant is gerold in plaats van de nori. Uramaki bevat vaak meer toppings en vullingen dan maki sushi.
Temaki is sushi die met de hand in een kegelvorm is gerold.
Het wordt ook wel 'handroll' genoemd, omdat je geen bamboematje nodig hebt om deze sushi te maken. Sushichefs maken dit door de nori met de hand te rollen. Het woord 'temaki' komt dan ook van het Japanse woord voor Hand ('Te') en rollen ('Maki').
Wanneer we kijken naar de verschillen tussen een pizza en patat en sushi, dan valt het op dat in de sushi gezonde vetten zitten en in de patat niet. En pizza kan voedingsstoffen hebben, maar over het algemeen zit er toch wel behoorlijk wat vet in.
Volgens Health Magazine mag de algemene sushiconsumptie per week niet meer dan 10 tot 15 rollen bedragen. Dit moet vooral in overweging worden genomen als de sushi-ingrediënten tonijn, zalm of rauwe vis bevatten.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.
Volgens een gediplomeerd diëtist kunnen gezonde volwassenen veilig 2-3 sushirollen per week eten . Dat komt neer op 10-15 stukjes sushi.
Een gemiddeld persoon verbruikt ongeveer twee tot drie rollen toiletpapier per week. Dit komt overeen met ongeveer 400 velletjes of 2 tot 2.5 rollen. Het verbruik in velletjes ligt iets lager bij rollen toiletpapier met drie lagen.
Maar wat zijn die oranje eitjes op sushi eigenlijk? Dat zijn Tobiko-eitjes, ook wel vliegende vis-eitjes genoemd. Tobiko-eitjes komen van de vliegende vis, een vissoort die vooral voorkomt in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. De eitjes hebben een knapperige textuur en een licht zoute smaak.
Tori is degene die bij een oefening een techniek toepast, die door uke wordt ondergaan. Als zodanig speelt tori in verdedigingssporten als het ware de rol van aanvaller. Bij een vechtsport als judo is tori de aanvaller die een techniek inzet en tracht uit te voeren.