Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master.
Verschillen tussen hbo- en wo-bachelor
De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd. Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten).
Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een diploma vwo nodig of een hbo-propedeuse (60 studiepunten).
HBO staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Een HBO volg je na MBO niveau 4 of havo en hoger. Op het HBO draait het om 'iets uitdenken en doen'. Dit verschilt met MBO waar het hoofdzakelijk draait om 'doen'.
Het hbo (Hoger Beroeps Onderwijs) onderwijs in Nederland kennen wij als een onderwijsvorm binnen het hogere onderwijs. HBO opleidingen zijn te volgen aan een hogeschool. Je kunt het hbo onderwijs pas gaan volgen wanneer jij een mbo (niveau 4), HAVO of VWO diploma hebt gehaald.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Nederlandse titels
bc. (van baccalaureus) voor het voltooien van een hbo-bachelor. ing. (ingenieur) als je een technische of agrarische studie hebt gedaan op hbo-niveau.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Als je geen hbo-opleiding hebt afgerond, kun je door (werk-)ervaring en je kwaliteiten toch op hbo- niveau werken. Onder een hbo-denk-/werkniveau wordt verstaan: 1) Je hebt een goede algemene ontwikkeling. 2) Je hebt goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden en je bent in staat kennis over te dragen.
De belangrijkste verschillen op een rijtje. Het grootste verschil dat genoemd wordt is dat je op het hbo meer praktisch bezig bent en op de universiteit juist meer theoretisch, maar zo zwart-wit is het niet. Het gaat er vooral om dat de accenten anders liggen. Onderstaand zie je verschillen naast elkaar.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.
Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master.
Tegenwoordig gebruiken de meeste afgestudeerde hbo'ers de titel Bachelor of Master, maar je mag ook de 'ouderwetse', Nederlandse titels gebruiken. Meestal zet je dan 'bc. ' voor je naam. Bc. is de afkorting van 'baccalaureus'.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Aan de hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Als je de opleiding hebt behaald, ontvang je een bachelortitel.
De studiepunten kun je, na je BSA, in een langzamer tempo halen. Veel studenten doen vier jaar over een driejarige universitaire bacheloropleiding. Hbo studenten doen vaak vijf jaar over hun vierjarige bacheloropleiding. Je mag er, als je Bindend Studieadvies positief is, langer over doen.
Meer theorie, minder praktijk op HBO
Bij het MBO ligt de nadruk op het “ doen”. Het MBO is praktijkgerichter. Bij het HBO wordt er meer geanalyseerd en wordt er meer verwacht dat je ook analytisch nadenkt. Het HBO is dus meer een combinatie tussen praktijk en theorie terwijl MBO vooral op de praktijk focust.
Dit zijn internationaal erkende titels voor een opleiding aan een hbo of universiteit. Een Associate Degree is een twee-jarige studie in het hbo. Het niveau, niveau 5, ligt tussen mbo niveau 4 en hbo bachelor (niveau 6).
Hoger onderwijs (hbo en wo)
In het hoger onderwijs krijgt u een getuigschrift als u een examen heeft behaald. Aan een getuigschrift wordt een supplement toegevoegd. Het supplement is een document dat werkgevers en onderwijsinstellingen duidelijk maakt welke opleiding u heeft gevolgd.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Bedrijfskunde en administratie populairste richting in het hbo. Zo'n 68 duizend studenten behaalden hun bachelordiploma in het hoger beroepsonderwijs. Van alle afgestudeerden behaalde de grootste groep, bijna 16 duizend studenten, een diploma voor een opleiding in de richting bedrijfskunde en administratie.
Gewoonlijk staan afkortingen van titels en graden en functieaanduidingen in een vaste volgorde. Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing. Verder gelden de volgende specifiekere regels.