Element 118, sinds twee jaar officieel oganesson gedoopt, is het zwaarste atoom waarvan het bestaan is bewezen. De kern ervan bevat 118 protonen, positief geladen kerndeeltjes, en ongeveer 175 neutronen zonder lading.
Uranium, met 92 protonen, is het zwaarste element dat in de natuur voorkomt. In het lab zijn tientallen transuranen gebouwd. Het zwaarste al ontdekte (maar nog niet officieel benoemde) element is nummer 118 met voorlopige naam ununoctium.
Vanwege het hoge atoomgewicht van 277 rekent men copernicium tot de superzware atomen. Het element komt, net als zink, cadmium en kwik, voor in groep 12, vandaar dat dit element tot de overgangsmetalen wordt gerekend.
Osmium teroxide kan in het lichaam worden opgenomen door inademing van dampen of aerosolen en door inslikken. Inademingrisico: Luchtverontreiniging met osmium kan zeer snel een schadelijke concentratie aannemen door verdamping van de stof bij 20°C. Inademing: Brandend gevoel, kuchen, hoofdpijn, kortademigheid, onrust.
Het waterstofatoom is het meest voorkomende, lichtste en eenvoudigste element in het universum. De Latijnse naam is Hydrogenium. In het periodiek systeem staat het element H op plaats 1.
Osmium heeft de hoogste dichtheid van alle elementen: een espressokopje met het metaal weegt meer dan een kilo. Het blauwig glanzende metaal is ongeveer even zeldzaam als goud en komt ook net als goud in metallische vorm in de natuur voor.
Het radioactief element astaat of astatium is het meest zeldzame element van de tabel van Mendeljev. Er is tot nu toe slechts 30 gram op Aarde gemeten. Astaat werd in 1940 ontdekt en is uiterst zeldzaam en dus vrijwel onbekend. Het zou ontstaan door het verval van thorium en uranium.
Het gewicht van een atoom of molecuul wordt uitgedrukt in u, de atomaire massa-eenheid. Hierbij staat 1 u gelijk aan 1,66 × 10-27 kg.
Einsteinium is een scheikundig element met symbool Es en atoomnummer 99. Het is een glanzend, zilverwit actinide. In zuivere vorm is het een sterk radioactief, zwaar metaal.
Samen met rode granaat vormt omfaciet het bijzonder mooie gesteente eclogiet. hierbij ook nog enige kwarts gevormd. Eclogiet ontstaat op diepten van minimaal 35 km. Het is het zwaarste gesteente op aarde.
Chemische elementen zijn de bouwstenen van alle chemische stoffen en materialen die er bestaan. De elementen staan gerangschikt op atoomnummer, die gelijk is aan het aantal protonen in de atoomkern. Het eerste element is waterstof (H).
De concentraties zeldzame aarde in de bodem van de Grote Oceaan, op een diepte tussen de 3500 en 6000 meter, liggen tussen de 0,1 en 0,2%.
Het oude systeem van Mendelejev uit 1869. Het aantal bekende elementen is sinds 1869 flink gegroeid; inmiddels staat de teller op 118 elementen.
Wij zijn praktisch water, en wij kunnen kernwapens afvuren. Vuur kan dat niet. Water beheerst vuur aangezien leven vuur kan beheersen en leven grotendeels water is. Water is sterker: als er een stevige laag ijs op ligt kan een hele volksstam erop staan.
De Sterrenbeelden Ram, Leeuw en Boogschutter horen bij het element vuur. Overheersende karaktereigenschappen van dit element zijn dominantie, enthousiasme, daadkracht en durft risico te nemen. De perfecte edelstenen voor balans zijn onder andere de Zonnesteen, Granaat, Robijn en Citrien.
De vier natuurelementen zijn aarde, water, lucht en vuur.
Osmium heeft een blauwgrijze tint en is het dichtste stabiele element; het is ongeveer twee keer zo dicht als lood en iets dichter dan iridium. Vast osmium in metaalvorm is moeilijk te bewerken en te vormen.
Voor het maken van één waterstof molecuul (H2) is één water molecuul (H2O) nodig. Uit tabel 1 blijkt dat één water molecuul ongeveer negen keer zo zwaar is als één waterstof molecuul. Met andere woorden: voor 1 kg waterstof is in theorie ongeveer 9 kg water nodig, dus ongeveer 9 liter.
Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo'n 10 euro excl.BTW en 12,10 euro incl.BTW. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel.
Bovendien is waterstof haast onbeperkt beschikbaar als grondstof. Kernfusie houdt dan ook de belofte in van een schone, veilige en langdurig bruikbare energiebron.
Europium is een scheikundig element met symbool Eu en atoomnummer 63. Het is een zilverwit lanthanide.