Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd. In deze mee-eter kunnen bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen waardoor de talgklier ontsteekt en er een puist ontstaat.
Wanneer de verstopping wat dieper ligt en niet wordt blootgesteld aan zuurstof, blijft deze vaak wit van kleur. Dit worden whiteheads genoemd. Wanneer mee-eters gaan ontsteken, kunnen dit puistjes worden. Gebruik een exfoliant met salicylzuur om de mee-eters te reinigen.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf.
Nadat je de puist hebt geprikt met de naald, pak je twee schone tissues of latex handschoenen om het puistje voorzichtig uit te drukken met twee vingers. Doe dit met liefde en niet te hard om diepliggende huidbeschadigingen te voorkomen.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
Vaak geneest een steenpuist vanzelf. Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Wanneer de talg niet aan het huidoppervlak eruit kan komen en er bacteriën in de talgklier komen, zal er een ontsteking ontstaan – en dan heb je een puistje. Een typisch puistje is rood en gezwollen en gevuld met gele pus die eruit komt als het puistje openbarst.
Volgens klinisch psycholoog Sanam Hafeez komt dat doordat het heerlijke stofje dopamine vrijkomt tijdens het knijpen. Die stof komt ook vrij tijdens een orgasme bijvoorbeeld, en geeft ons een gelukzalig gevoel. “Een puist uitknijpen zorgt voor instant bevrediging.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich onder de huid bevindt. Deze ontsteking is gevuld met bloed en etter. Er is bij een onderhuidse puist geen wit of zwart kopje te zien.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Gistpuistjes kunnen heel erg jeuken, terwijl dat bij 'gewone acne' meestal niet zo is: gewone acne geeft eerder een pijnlijk dan een jeukend gevoel. Hoewel gistpuistjes net zoals normale acne een wit kopje kunnen hebben, kun je gistpuistjes niet echt 'uitknijpen' zoals een normale puist.
Puistjes camoufleren: whitehead
Voor dit type heb je in ieder geval een harde concealer nodig. Hoe vloeibaarder de textuur, hoe moeilijker het voor het product is om te hechten aan de huid.
Een simpel trucje is om tandpasta op de puist te smeren. De tandpasta zorgt ervoor dat je puist zal uitdrogen. Zinkzalf is ook een goed middel om van die vervelende puist af geraken. Zinkzalf zorgt ervoor dat je poriën kleiner worden en je huid gladder wordt.
Om de puist te laten uitdrogen en verwijderen meng je twee eetlepels water met een eetlepel zeezout. Meng dit in een glas of een klein bakje en smeer het op de puist met een wattenstaafje. Laat dit een nacht intrekken en je ziet waarschijnlijk de volgende dag al resultaat.
Alcohol helpt bij het doden van acne-veroorzakende bacteriën aan het huidoppervlak. Daarom zweren sommigen bij anti-acne-producten op basis van alcohol. Alcohol is ook een ster in het razendsnel ontvetten van de huid; een valkuil voor mensen met een supervette huid!
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus. Rood/roze bultjes, opgezwollen met pus en wit/gele kop.
Puistjes doen er ongeveer twee weken over om tevoorschijn te komen. Wanneer je dus alleen bestaande pukkeltjes zelf behandelt, kun je binnen twee weken opnieuw verrast worden. Voor een goede behandeling van puistjes verzorg je dus je gehele huid.
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft ongeveer 85% van de pubers en jonge volwassenen een vorm van acne. De meeste meisjes krijgen acne tussen de 14e en 18e jaar en de meeste jongens krijgen acne tussen de 16e en 19e jaar.