Een statisch IP-adres zorgt ervoor dat die servers beter zijn te bereiken van buiten het eigen netwerk. Zeker als je een wat uitgebreider bedrijfsnetwerk bezit met eigen servers valt een vast IP-adres te overwegen. Zo'n adres is ook extra veilig. Per apparaat worden de rechten en toegang tot je netwerk bepaald.
Indien u normaal gebruik maakt van internet is er niets aan de hand en is het wel zo makkelijk als u gebruik maakt van DHCP. Wilt u thuis bijvoorbeeld een FTP-server draaien of portforwarding gebruiken voor het downloaden van torrents, dan is een vast IP beter.
In Windows ga je naar het netwerkcentrum en hier kies je voor 'adapter instellingen wijzigen'. Hier kun je instellingen opgeven voor je draadloze netwerk adapter, maar ook voor de bekabelde netwerkkaart van je pc. Bij de eigenschappen van Internet Protocol versie 4 kun je zelf een statisch IP adres instellen.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Kan ik met een particulier abonnement ook een vast IP-adres krijgen? Nee, vaste IP-adressen zijn bij Ziggo alleen beschikbaar voor zakelijke internetabonnementen.
Voor vaste apparaten zoals netwerkprinters, mediaplayers en netwerkcamera's is het aan te raden altijd een vast IP adres te gebruiken. Zo kun je deze apparaten altijd benaderen vanaf ieder apparaat in je netwerk.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
Je hebt een IP-adres nodig om online informatie te verzenden en te ontvangen. Maar als een hacker je IP-adres kent, kan hij dit gebruiken om achter persoonlijke informatie te komen, zoals je locatie en online-identiteit.
Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo'n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een unieke code. Zo'n numeriek label wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.
Elke computer die verbonden is met een netwerk, moet een uniek IP-adres hebben. Dat wil zeggen als je twee computers hebt op je netwerk, moeten beide een verschillend IP-adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.
Als DHCP je een IP gegeven heeft, en je de DHCP vervolgens uitzet zonder de connectie te verbreken, is het afwijkend dat je het IP verliest en/of de connectie verloren gaat. Rebooten of andere handelingen kunnen wel zorgen voor een verbroken connectie, maar dat staat weer los van de DHCP.
Om TCP/IP-instellingen eenvoudiger te kunnen beheren, raden we u aan gebruik te maken van het automatische Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). DHCP wijst automatisch internetprotocol (IP)-adressen toe aan de computers op het netwerk, als uw netwerk dit ondersteunt.
De beste en meest veilige manier om je IP-adres te verbergen is met een VPN-dienst. Dit is eigenlijk ook een proxy, maar veel geavanceerder. Een VPN maakt je IP-adres niet traceerbaar, en zorgt er ook voor dat jouw data voor buitenstaanders niet meer te bekijken is. Een VPN dienst werkt als een doorgeefluik.
IP adres wijzigt iedere 3 dagen.
DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat bestaat uit databases die IP-adressen naar domeinnamen omzetten en bijhouden welke websitenamen bij welke IP-adressen horen (vind uit wat jouw IP-adres is door de pagina “Wat is mijn IP-adres” te bezoeken).
Kies de MENU-knop op de afstandsbediening en ga naar "Systeemvoorkeuren" - "Netwerk"- "Geavanceerd" Hier vind je alle benodigde informatie, zoals de IP-code, het Subnetmasker, de Gateway en DNS server codes om het netwerk handmatig in te stellen.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.
Hoe vaak dit gebeurt, verschilt per provider. Uw IP adres is direct gekoppeld aan uw internetverbinding. Dit betekent dat het verandert zodra u gebruik maakt van een verbinding op een andere locatie. Op uw werk zult u dus een ander IP adres hebben dan thuis.
Een apparaat dat verbonden is via 4G krijgt echter een dynamisch IP-adres toegewezen, wat betekent dat het IP-adres regelmatig verandert. Hierdoor is het niet standaard mogelijk om het apparaat op afstand te benaderen.
Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft in een arrest bepaald dat de politie het IP-adres van de computer van een verdachte mag achterhalen zonder medeweten van verdachte. De politie mag echter niet zelf of via derden in computers snuffelen.
Jouw IP-adres is een unieke code die jouw internetverbinding toegewezen krijgt wanneer je het internet opgaat. Je kunt het zien als je woonadres, maar dan online. Je IP-adres is gekoppeld aan je locatie. Iedereen die jouw IP kan zien, weet dus waar jij bent.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat. Deze wordt dan ook door servers geregistreerd wanneer je een website bezoekt.
Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.