Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
De hamvraag blijft: is de smaak hetzelfde als bij een houtskool-barbecue? Ja, en nee. Barbecuefanaten zullen stellen dat een elektrische barbecue bij lange na niet in de buurt komt van een houtskoolbarbecue. Geur-wise zal het eten op een elektrische barbecue inderdaad geen 'rooksmaak' meekrijgen.
De bak onder het element wordt gevuld met water, hier worden de vleesvetten in opgevangen. Dit zorgt voor vermindering van rook en geurtjes. Het krachtige verwarmingselement van 2000 watt zorgt ervoor dat de barbecue snel warm is en gereed voor gebruik. U kunt dus snel beginnen met barbecueën.
Gebruik je een elektrische barbecue? Een gemiddelde elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Wanneer je 1,5 uur grilt op vol vermogen, kost dat zo'n 3,3 kWh aan elektriciteit. Bij een barbecue op gas zal er 0,5 tot 1,2 kilogram gas nodig zijn bij een barbecuemaaltijd van 1,5 uur.
Hoe werkt een elektrische bbq? Je steekt de stekker van de bbq in het stopcontact, verstelt de temperatuurknop en vervolgens gaat het verwarmingselement warmte uitstralen.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
U kunt het warmte-element schoonmaken met een spons, weinig warm water en een vetoplossende afwasmiddel. Let wel op dat de stekker uit het stopcontact is. Het warmte-element mag absoluut niet onder stromend water schoongemaakt, of ondergedompeld worden. Gebruik bij het schoonmaken geen oven- of keukenreiniger.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
1. Tristar BQ-2816 Barbecue. De Tristar BQ-2816 Barbecue is een grill- en bakplaat ineen en voorzien van alle gemakken. De Tristal bbq is dan ook de beste elektrische bbq volgens de consumentenbond.
Dat kan door een grillpan te gebruiken. Op de plek waar het product (bijvoorbeeld je biefstuk) de gloeiend hete grillrandjes van de pan raakt, ontstaat een chemische verbinding tussen zuren en suikers, de Maillardreactie genoemd, en daar komt die typische smaak vandaan.
Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee. Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
Een houtskool- of elektrische barbecue kan je ook gerust in een schuur of garage zetten. Heb je geen afgedekte plek en moet je toestel buiten blijven staan, kies dan zeker voor een kwalitatieve waterbestendige hoes en bewaar eventueel enkel het rooster toch op een droge plek.
Elektrische barbecues verbruiken over het algemeen redelijk veel. Denk hierbij aan ongeveer 2000 watt. Om te weten hoeveel ampère de barbecue gebruikt, deel je het aantal wattages door 230.
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
Ben je van plan elk weekend volop gebruik te maken van je barbecue? Kijk dan eens naar de gasbarbecue. Deze is misschien wat duurder in aanschafwaarde, maar hij is wel binnen een paar minuten opgewarmd en makkelijk schoon te maken.
Voorkom aangebrande gerechten
Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap.
BBQ rooster vaatwasser
Dat kan! Zorg ervoor dat je al het hardnekkige vuil en vet verwijdert voordat je hem in de vaatwasser stopt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld EasyOven te gebruiken.
Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.
Voor een malse steak kun je zelfs een temperatuur van 42 °C aanhouden, maar het is niet gangbaar. Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
As moet in de vuilnisbak
De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Het kan gewoon bij het restafval.
Pas op voor rook
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?