als je reist kan je bepaalde landen makkelijker binnenkomen als je beschikt over meerdere nationaliteiten. als je je wilt vestigen in het land waarvan je de nationaliteit bezit verloopt dat over het algemeen makkelijker en kom je in aanmerking voor allerlei voordelen.
Een aantal landen kent staatsburgerschap toe als men in dat land geboren is, ongeacht de nationaliteit van de ouders (bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten). Een bijzonder geval is de republiek Ierland, dat het staatsburgerschap toekent als men op het eiland Ierland geboren is, dus inclusief Noord-Ierland.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Het hebben van twee paspoorten kan een voordeel zijn. Voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders is het gemakkelijker om bijvoorbeeld familie te bezoeken, een bedrijf te beginnen of een huis te kopen. Daar komt bij dat veel immigranten emotionele waarde hechten aan het paspoort van hun land van herkomst.
U mag zelf kiezen welk paspoort u gebruikt als u 2 paspoorten heeft. Het is handig om het paspoort te nemen dat een eventueel visum voor Nederland of een ander Schengenland heeft.
Gebruik 2e paspoort
U kunt een 2e paspoort nodig hebben in de volgende situaties: U bezoekt in een reis achtereenvolgens verschillende landen die met elkaar in conflict zijn. Toegang tot het ene land kan dan problemen geven, als van het andere land een stempel in hetzelfde paspoort staat.
1,3 miljoen Nederlanders met meerdere nationaliteiten
Dat is een stijging van 3 procent, net als in de jaren daarvoor. Een kwart van hen had ook de Marokkaanse, en een kwart de Turkse nationaliteit.
Er zijn verschillende situaties waarin u geen afstand hoeft te doen van uw eigen nationaliteit: Als uw eigen nationaliteit automatisch vervalt als u Nederlander wordt (bijvoorbeeld Suriname; China) want de nationaliteitswet van uw land bepaalt dat zo. Ieder land bepaalt zelf wanneer iemand de nationaliteit verliest.
Automatisch Nederlandse nationaliteit
Een kind krijgt in de volgende gevallen automatisch de Nederlandse nationaliteit: De moeder heeft de Nederlandse nationaliteit. De ouders hebben allebei de Nederlandse nationaliteit. De vader heeft de Nederlandse nationaliteit en is getrouwd met de moeder.
Dubbele nationaliteit
Afhankelijk van uw situatie, kan uw kind bij de geboorte 2 of meer nationaliteiten krijgen. Heeft één van de ouders een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan krijgt het kind bij de geboorte mogelijk ook deze nationaliteit, dat verschilt per land. Informeer hiernaar bij de lokale autoriteiten.
In sommige gevallen heeft u al bij uw geboorte een dubbele nationaliteit. Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.
Hoe schrijf je je nationaliteit op je cv? - Conclusie
Voor zowel mannen als vrouwen geldt, de juist schrijfwijze is: Nationaliteit: Nederlandse. Zo staat het ook op officiële documenten. Ook mogelijk, maar minder gebruikelijk: Nationaliteit: Nederlands.
Personen hebben recht op een 2e paspoort als ze de noodzaak daarvan kunnen aantonen. Ook personen die om niet-zakelijke of beroepsmatige redenen een 2e paspoort nodig hebben, kunnen er één aanvragen. In alle gevallen moet de aanvrager bewijsstukken overleggen.
Hebt u besloten dat u Nederlander wilt worden? Dan vraagt u naturalisatie aan bij de gemeente waar u woont. Bij die aanvraag moet u een verklaring invullen. Daarin zegt u dat u afstand wilt doen van uw andere nationaliteit als u Nederlander bent geworden.
Nederlandse nationaliteit behouden
Volgens de huidige wetgeving behoudt u de Nederlandse nationaliteit, als u steeds op tijd het Nederlandse paspoort verlengt of een verklaring van bezit van Nederlanderschap aanvraagt. Op tijd wil zeggen: voordat de periode van 13 jaar verstrijkt dat een paspoort geldig is.
De naturalisatie tot Nederlander vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente stuurt uw aanvraag door naar de IND. De IND neemt de beslissing over uw aanvraag. Dat duurt maximaal 12 maanden.
U kunt uw kind dat in het buitenland wordt geboren, erkennen in dat land. Maar als u in Nederland woont, kunt u het kind ook in Nederland erkennen. Dat kan ook als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft.
Als een baby wordt geboren in een vliegtuig dat in Nederland is geregistreerd en het wordt geboren boven Nederlands grondgebied, dan is de geboorteplaats de plaats waar het vliegtuig landt en het kind van boord gaat.
In de meeste gevallen wanneer een baby in de lucht geboren wordt, krijg het de nationaliteit van het luchtruim waar het vliegtuig zich op dat moment bevindt. Als een vliegtuig in het Amerikaanse luchtruim vliegt bijvoorbeeld, krijgt de baby automatisch de Amerikaanse nationaliteit.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont.
Staatloos zijn betekent dat geen enkel land volgens zijn wetgeving de betrokkene als zijn onderdaan beschouwt. Op 31 mei 2022 is hierover een nieuw wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen.
Wereldwijd zijn ongeveer 200 nationaliteiten geregistreerd.
Geboorte aangeven buiten Nederland
Als uw kind buiten Nederland wordt geboren, dan moet u in het geboorteland aangifte doen van de geboorte. U doet dit bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een ambtenaar van de burgerlijke stand of op een gemeentehuis.
Als u niet in aanmerking komt voor de optieprocedure, kunt u door naturalisatie Nederlander worden. Deze procedure duurt meestal korter dan 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar.
U kunt een Nederlands reisdocument (paspoort of identiteitsbewijs) aanvragen in uw eigen gemeente als u als Nederlander staat geregistreerd in de BRP. Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) bij zich hebben.