Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog.
Een warmtepomp droogkast is de meest energiezuinige droogkast. Dat komt omdat dit type de vrijgekomen warmte hergebruikt en zo minder elektriciteit verbruikt. Ook het drogen op lage temperatuur maakt deze energiezuiniger. Bespaar jaarlijks ongeveer € 75 op je energiefactuur.
Het kan een aantal redenen hebben waarom jouw warmtepompdroger niet goed droogt, namelijk: Je hebt niet het juiste droog programma gekozen voor het materiaal van de kleding, er zit te veel wasgoed in de droogtrommel, de vochtsensor is vuil en de filter en condensor zijn niet goed schoon.
En duurt een programma bij een warmtepompdroger langer dan bij een andere wasdroger? Het antwoord hierop is simpelweg 'ja, een warmtepompdroger heeft een langere droogtijd dan een condensdroger'. Een warmtepompdroger gebruikt een lagere droogtemperatuur waardoor het langer duurt om het wasgoed even droog te krijgen.
Er heersen allerlei fabels over hoe slecht een droger wel niet is voor je kostbare en favoriete kleding. Sommige daarvan berusten op de prestaties van conventionele drogers en andere zijn niet altijd waar. Hoe het ook zij, een warmtepompdroger is echt veilig voor alle aangegeven kleding die erin kan.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Een warmtepompdroger daarentegen heeft geen externe afvoer nodig. Het water kan opgevangen worden in een condensreservoir, welke je na elke droogbeurt moet legen.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
Hoe lang gaat een warmtepompdroger ongeveer mee? De levensduur van een warmtepompdroger is gemiddeld genomen is 10 tot 12 jaar. Toch is de levensduur vooral afhankelijk van de frequentie waarmee de warmtepompdroger gebruikt wordt, de bouwkwaliteit en het onderhoud.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden.
Een gemiddelde condensdroger verbruikt 4,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,5 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van €0,72 per droogbeurt.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat AEG T9DENS87 9000 serie de beste warmtepompdroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de AEG T9DENS87 9000 serie is de Beko DR8534GXo.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
De meeste programma's met een redelijk gevulde droger duren minimaal twee uur en kan oplopen tot wel vier uur. In vergelijking met andere type wasdrogers duurt het bij een warmtepompdroger dus meer dan twee keer zo lang voordat het wasgoed echt droog is.
In tegenstelling tot een warmtepomp droogkast, die met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, droogt een condensatie droogkast met een hitte-element. Het element wordt steeds warmer, waardoor de droge lucht een hoge temperatuur bereikt.
Net als bij een Bosch en Siemens condensatie droogkast zit de aansluiting bij een warmtepomp droogkast rechts onderin. Op deze plek bevindt zich de aansluiting, met daarnaast een houder voor een slang.
Een warmtepomp droogkast zal meer tijd nodig hebben om de was te drogen. Het is langzamer omdat de was op lage temperatuur gedroogd wordt. Er is gemiddeld iets meer dan 2 uur nodig voor een volle was katoen. Sommige was moet op een lage temperatuur drogen en moet dus meestal apart in de trommel.
De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt herleid naar de warmtepompruimte onder in de droger. Vervolgens koelt de condensor de gebruikte hete warme lucht af. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of rechtstreeks naar de afvoer zoals een wasmachine.
Kan je een droger 's nachts aan laten? Nee, zet de droger uit wanneer je naar bed gaat. Als de droger in brand vliegt terwijl je slaapt, zal je niet wakker worden en zal de rook je bedwelmen. De droger 's nachts aan laten staan is daardoor erg gevaarlijk.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer.
Welke drogers zijn het beste voor je kleding? Als je wil dat je kleding op een veilige, lage temperatuur wordt gedroogd, kies dan voor een warmtepompdroger. Dit type droger is naast energiezuinig en beter voor het milieu ook beter voor je kleding.