Buizenversterkers zetten over het algemeen een wat zwevender, luchtiger geluidsbeeld neer (minder strak). De kracht en controle kunnen o.a. worden verbeterd door het aantal eindbuizen te vergroten, maar dit gaat meestal ten koste van de zuiverheid.
In de voorversterker zitten veelal drie buizen, welke samen het ingangssignaal, oftewel de gemaakte muziek, versterken. Dit versterkte geluid wordt aan de eindversterker aangeleverd. Dit onderdeel wordt ook wel de eindtrap genoemd en het bestaat vaak uit minimaal twee buizen en een uitgangstransformator.
Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker. Hij dient als het controlecentrum voor uw audiospelers en biedt de juiste signaalroutering, optimale prestaties en het echte audiofiele geluid.
Hoe lang buizen mee gaan ligt aan het ontwerp. Voorbuisjes kunnen inderdaad tot 10.000 uur mee gaan. Eind buizen tot 4000 uur maar hoe meer stroom je er doorheen jaagt des te korter de levensduur. Ook continu aan uit zetten is niet altijd bevorderlijk voor de levensduur al is dat niet voor 100% bewezen.
Bij single-ended buizenversterkers wordt het muzieksignaal niet opgesplitst in twee apart te versterken helften. Het hoeft daarom ook niet in de eindtrafo te worden samengevoegd tot het oorspronkelijke en inmiddels versterkte signaal.
Een hybride versterker combineert de muzikaliteit van de buizenversterker met de power van zijn transistor-broertje tegen een doorgaans lagere prijs dan bij een "volledige" buizenversterker het geval is.
Veelal wordt de volgende richtlijn gebruikt: Speel je 2-3 in week op je versterker dan is het aan te raden je eindbuizen eens in de 2-3 jaar te vervangen. De voorversterkerbuizen eens in de 5 jaar. Als een buis echt kapot is, is het natuurlijk betrekkelijk eenvoudig om die te vervangen.
Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
De EVO 400 heeft zich inmiddels bewezen aan luidsprekers van Spendor, Bowers & Wilkins, Focal, PMC en zelfs aan de machtige Dynaudio Confidence 30. Niet voor niets is de PrimaLuna EVO 400 in het tijdschrift Music Emotion genoemd als mogelijk de beste geïntegreerde buizenversterker in zijn prijsklasse.
Klasse A. Klasse A is de meest pure versterkingstechniek in audio. De output-stage of uitgangstrap (transistors of buizen) draagt zorg voor de hele sinusgolf. Daarbij blijven de transistors altijd 'aan', wat wil zeggen dat ze altijd onder stroom blijven, ook als er geen muziek speelt.
De eindtrap neemt gelijkstroomvermogen op uit een voeding. Onder invloed van het stuursignaal wordt dit gelijkstroomvermogen gedeeltelijk omgezet in wisselstroomvermogen, dat dan wordt afgegeven aan de luidspreker.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.
Wanneer je deze platenspelers aansluit op de lijningang van een moderne versterker of een set actieve speakers dan zullen je platen ronduit slecht klinken. Dit komt doordat het signaal te zwak is om goed verwerkt te kunnen worden. Om voor goed geluid te zorgen is in dit geval nog een aparte phono voorversterker nodig.
Om optimaal te kunnen genieten van je favoriete muziek, film of serie heb je een versterker of receiver nodig. Deze vormt namelijk het brein van je audio/video opstelling. Allerlei audiobronnen komen binnen en worden omgezet naar een signaal richting je luidsprekers.
Mono versterker: bedoeld om de bass oftewel de subwoofer te versterken. 2 kanaals versterker: deze dient om alleen de voor- of achterspeakers of een subwoofer te vesterken. 4 kanaals versterker: deze dient om voor- en achterspeakers of een subwoofer en voor- of achterspeakers te versterken.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Het vermogen van een receiver
Om een wattage van twee receivers te vergelijken moet je onder meer letten op de bandbreedte, de weerstand en het aantal kanalen dat aangestuurd wordt. Sommige fabrikanten proberen middels bepaalde methoden een hoger wattage te communiceren om zo meer aandacht van de consument te krijgen.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Bijna bij elke versterker staat wel het aantal Ampère's dat hij gebruikt. Dat vermenigvuldig je met 230 en klaar, je hebt het aantal watts dat hij verbruikt.
Een geïntegreerde versterker is een voorversterker en eindversterker in één behuizing. De voorversterker regelt de grootte van het signaal van de bron en geeft de gebruiker de mogelijkheid om te schakelen tussen ingangen en uitgangen. Sommige apparaten hebben een pre-out en some ook een main-in.