YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV. XMVK kabels worden voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Ze zijn dunner en minder goed geïsoleerd, maar zijn daardoor ook makkelijker verwerkbaar. XMVK kabels zijn bovendien niet geschikt voor het bundelen.
YMVK en XMVK: wat is het verschil? YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd.
XMvK; lichte installatiekabel
Beide hebben deze kabel een spanning van 450/750 Volt. Deze kabels worden veelal gebruikt voor enkelvoudige verbindingen in de woning- en utiliteitsbouw en voor bedrijfsruimtes etc. Denk daarbij aan het aansluiten van verlichting of wandcontactdozen, maar ook kleine motoren of wasmachines.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
De XMVK kabel is een installatiekabel die veelal gebruikt wordt voor lichte installaties. Bij een lichte installatie kun je bijvoorbeeld denken aan het aansluiten van een wandcontactdoos. Je kunt de XMVK kabel bestellen in diverse soorten en geschikt voor diverse situaties, bijvoorbeeld buiten.
Alle YMvK kabels zijn moeilijk brandbaar, vandaar de afkorting mb. De YMvK kabel is geschikt om bij hoge omgevingstemperaturen te gebruiken waarbij de maximale continue geleidertemperatuur mag oplopen tot 90°C. Daarbij mag de de temperatuur tijdelijk overbelast worden tot 130°C.
YMVK versus YMVK-as
De kabel is geschikt voor alle ruimtes in de woning, ook voor vochtige ruimtes en vooral daar waar hoge eisen worden gesteld aan brandveiligheid. De maximale continue geleidertemperatuur mag 90°C bereiken en mag tijdelijk overbelast worden tot 130°C. De minimale installatietemperatuur is 0°C.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Bovengrondse of ondergrondse kabel
XMVK en YMVK installatiekabels zijn geschikt voor bovengrondse verbindingen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van buitenverlichting of een buitenstopcontact aan de buitenmuur.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
De EXVB-kabel komt in uw woning in de meterkast (ook wel tellerkast genoemd). De meterkast type 25D60 bestaat uit een body met aansluitscheider en is voorzien van een digitale kWh-teller.
De kabel is geschikt voor buitengebruik, maar niet geschikt voor onbeschermd begraven in de grond. De kabel is ozon en UV resistent.
U heeft een 2-aderige grondkabel nodig als u deze gaat gebruiken voor een standaard aansluiting van schakelaars of wandcontactdozen. Als u een uitgebreidere aansluiting gaat maken gebruikt u minimaal een 3-aderige grondkabel.
-60 °C.
Specialist Elektra
YmVk is geschikt om zo door de kruipruimte te leggen. Gewoon los door de kruipruimte niet vastleggen aan andere leidingen gewoon los door het zand. Ja deze kabel mag direct op de wcd worden aangesloten. Je mag de kabel zadelen met speciale Som zadels elke 20 cm of een buis beugelen elke 40 cm.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. De XVB kabel kan daarnaast binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden. De XVB kabel is in principe geen grondkabel. Hiervoor gebruik je beter een EXVB kabel.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².