Warm gerookte zalm wordt op een hogere temperatuur gerookt in de rookton. De temperatuur gaat tot en met een 80 °C. Net als bij de koud gerookte zalm is warm gerookte zalm eerst met zout gepekeld. De warm gerookte zalm heeft een totaal andere structuur en is smeuïger van smaak.
Populair. De gerookte vis die wordt verkocht is meestal koud gerookt, maar je kunt vis ook warm roken. Vette vissoorten worden vaker warm gerookt. Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Gaat op lage temperatuur, tussen de 20-30ºC en is bedoeld voor ingrediënten die bij warm roken al gauw te droog worden.
Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
Bij koud roken, je verwacht het niet, wordt de zalm op een koude temperatuur gerookt en mag de zalm niet garen. De temperatuur mag daardoor niet uitkomen boven de 25 graden. In tegenstelling tot het warm roken, is het pekelen bij koud roken super belangrijk.
Door de hoge temperatuur wordt de zalm gegaard. Hierdoor veranderd ook de kleur en structuur van de zalm. Zalm warm roken kost minder tijd en duurt 3 tot 5 uur. Warm gerookte zalm is roze en zachter en heeft een harder bovenlaagje waardoor de zalm geen smaak verliest.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Gerookte Zalm: een bron van gezondheid
Gerookte zalm is een uitstekende bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine D. Het eiwitgehalte in gerookte zalm is hoog en helpt om spieren te bouwen en te repareren.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Pacifische cohozalm bevat na de sockeye- en de chinookzalm het meeste vet. Deze zalmsoort levert bovendien een respectabele hoeveelheid vitamine D en een flinke hoeveelheid omega-3-vetzuren.
Bij warmgerookte zalm is de vis als het ware gebakken in de rookoven en met zout en de rook geconserveerd. De warmte zorgt ook voor een soort korstje op de zalm wat ik dus heel lekker vind. De rooksmaak komt omdat ze de zalm minimaal 3 kwartier in de rook te zetten.
Leg de zalm in de pan en sluit de deksel. Zet vervolgens je warmtebron uit. Laat de zalm gedurende 20 tot 30 minuten roken, dit is afhankelijk van de dikte van de vis.
Koud roken is roken zonder temperatuur om zo een product vooraf aan het garen heel veel smaak te geven of een rauw product te roken zonder te garen.
De winnaar
De gerookte zalm van Boni kwam als overwinnaar uit de bus. Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht?
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius. Uiteraard is de houdbaarheidsdatum op de verpakking leidend.
Mocht je twijfelen of de vis klaar is, kan je de kerntemperatuur even checken. De vis is klaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden (dit staat gelijk aan ('medium')). Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!
In vis kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals kwik, dioxines en PFAS. Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Gerookte zalm bevat dezelfde gezonde voedingsstoffen als verse zalm, maar het bevat ook veel zout.
Zalm is een uitstekende keuze voor spieropbouw en je algemene gezondheid. Een portie van 100 g levert je zo'n 22 gram hoogwaardige eiwitten. Daarnaast is zalm rijk aan omega 3-vetzuren en verschillende B-vitamines. Andere interessante vissoorten voor spieropbouw zijn tonijn, tilapiafilet en koolvis.
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen.Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.
Na openen van de verpakking is het meestal 3 dagen houdbaar als je het in de koelkast in een Tupperware doos bewaard. Als je warm gerookte zalm bij de supermarkt of elders hebt gekocht, let dan goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.