Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Kokkels komen in bijna alle zeeën voor en zijn de meest voorkomende schelpen in Noord-Europa. Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen. De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren.
Kokkels eten
Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten. Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp.
Kokkels graven zichzelf in zand. Het is daarom belangrijk om ze goed te wassen. Spoel ze met zout wate en stop ze daarna in een pan met koud water en veel zout en laat geruime tijd staan. Ververs daarna nog een keer het water zodat ze helemaal zand vrij zijn.
Venusschelpen, kokkels, scheermessen en andere eetbare schelpjes bevatten nu eenmaal zand en dat krijg je er niet uit door ze vooraf te spoelen of even te laten weken in water. Het wondermiddeltje om ze helemaal zandvrij te maken, is een schep zout.
Vongole is razend populair in de keukens van Zuid-Europa. Dit zeer smakelijke schelpdiertje bevat veel vlees en heeft in de smaak iets pittigs en iets zoets. Op dezelfde manier te bereiden als de mossel.
Vongolen kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar het verschilt wel per seizoen hoe lekker de vongole smaakt. Vongolen zijn minder lekker als ze in de zomermaanden juli en augustus worden gevangen. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur van het water. Vongolen smaken beter als ze uit koud water komen.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.
Zelf kokkels rapen
Kokkels leven in ondiep water op de zeebodem. Het beestje graaft zich in in het zand. Op het Wad kun je op veel plaatsen kokkels vinden. Als het Wad net is drooggevallen trek je met je vingers door het zand.
De kokkels onder koud stromend water wassen en schoon maken. Gooi gebroken en hele zware schelpen die vol zand zitten weg. Zet de kokkels een paar uur in zout water, dan spugen ze het zand uit.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Delhaize | Vongole | 500 gr | Delhaize.
Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
Recept spaghetti vongole
Was de schelpen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er met een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien.
Vongole koop je vers en dus levend. Hierdoor kun je ze niet lang bewaren. Leg het netje in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee dagen. De kwaliteit gaat hierna snel achteruit, waardoor je meer schelpen weg zult moeten gooien.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.
Pasta vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren. Ik gebruik hiervoor vongole oftewel venusschelpen zoals we ze in het Nederlands noemen. Het zijn mooie schelpjes met een lekkere zachte eetbare binnenkant.
Vongole (spreek uit als wóngolee) zijn vrij kleine schelpdieren. Geen kokkels, geen mossels maar vongole.
In de Italiaanse keuken gebruikt men ze in alle recepten 'alla vongole' (onder de naam vongola verace of vongola nera). De geruite tapijtschelp leeft in de Middellandse Zee, het Ierse, Zuid- en West-Engelse kustgebied en langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko tot in Senegal.
Delhaize | Venusschelpen | 500 gr | Delhaize.
Tijdens de bereiding –2 minuten verhitten, mét deksel, is voldoende– openen de schelpen zich. Als ze niet opengaan zijn ze niet eetbaar.
De venusschelp leeft in zandbodems en komt voor beneden de laagwaterlijn en is tot op 400 m diepte waargenomen. De soort bevindt zich echter meestal op een diepte van ongeveer 30 tot 60 meter. Het zijn filteraars die leven van in het water zwevend voedsel.