Bij een verzwikte of verstuikte enkel is de voet plotseling naar binnen of buiten geklapt. Bij een verzwikking is de enkel is een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn, daarna kan hij weer volledig worden gebruikt. Verstuiken doet vaak meer pijn doordat de enkelbanden zijn verrekt of beschadigd.
Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn.
Wat is een verstuiking? In tegenstelling tot een kneuzing heeft een verstuiking juist een inwendige oorzaak en kan het alleen ontstaan bij een gewricht. Door een verkeerde beweging met dit gewricht, zoals een pols, knie of enkel, worden de gewrichtsbanden of spieren overrekt en raken hierdoor beschadigd.
Een verzwikte enkel wordt vaak vanzelf beter. De eerste dagen kan de enkel veel pijn doen en erg dik zijn. Lopen gaat dan moeilijk. Na een paar dagen tot een week wordt de pijn minder en kunt u weer iets beter staan en lopen.
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in.
Bij een verstuiking of verzwikking van de enkel klapt uw voet plotseling om, meestal naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel, de enkelband, komt onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt in. Er ontstaan hierbij kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes.
Het duurt minstens 2 tot 4 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met een enkelbrace helpen bij het herstel.
Hoe herken je een kneuzing? De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan.
Symptomen gescheurde enkelband
Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op. Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking is het kunnen steunen op de gekwetste enkel. Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Druk op je enkelbotten (binnen- en buitenzijde), de zijkant van je voet, en op je middenvoet. Kan dit allemaal pijnloos? Dan hoef je geen röntgenfoto te laten maken, en heb je meest waarschijnlijk een verstuiking.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal er niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.
Herstel. In het algemeen duurt het ongeveer zes tot twaalf weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste zes weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun.
Met een gescheurde enkelband werken is afhankelijk van het type werk dat je verricht. Werk waar de voet nauwelijks inspanning verricht, is mogelijk om met een gescheurde enkelband uit te voeren. Met een gescheurde enkelband werken waarbij veel krachtsinspanning van de voet wordt vereist is niet mogelijk.
Men dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt.
En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging. Zo kun je last hebben van een verstuikte enkel, knie of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.
Wanneer er een kneuzing aan de voet ontstaat is het erg belangrijk om deze meteen te koelen. Dit zorgt ervoor dat de pijn vermindert en de zwelling wordt tegengegaan. Doe dit ongeveer 15 à 20 minuten. Herhaal het koelen meerdere malen op een dag.
Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te leggen, stroomt het bloed terug naar het lichaam. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn. Ook het koelen van de plaats waar het letsel zit gedurende minstens 10 minuten, helpt om de zwelling te laten afnemen.
Bij een verstuiking van de enkel klapt uw voet plotseling naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel (de enkelband) komt onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt in. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes.
Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen. Leg 's nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras. Beweeg de voet geregeld op en neer om vastzitten van de enkel te voorkomen.
Eventueel kan er na het koelen Arnica zalf of gelei als hulpmiddel gebruikt worden. Arnica stimuleert de doorbloeding van spieren en gewrichten en dit ondersteunt de genezing. De zalf of gelei moet dan twee á drie keer per dag op de pijnlijke plek aangebracht en ingemasseerd worden.