Bij het roken van een tabakssigaret wordt tabak verbrand. Dat vuur zorgt voor rook. Een elektronische sigaret werkt anders: er wordt een vloeistof verhit en omgezet in damp. Je ademt als gebruiker dus geen rook in, maar een verdampte vloeistof (meestal water), verrijkt met nicotine en andere chemische stoffen.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Er is geen verschil tussen een vape en een e-sigaret. E-sigaret is namelijk de Nederlandse benaming van een vape. Het Engelse woord vape is weer de afkorting van vaporizer, wat staat voor verdamper. Dit komt omdat een vape e-liquid verdampt.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
E-sigaretten zijn niet risicovrij, maar het risico dat ze inhouden is een fractie van dat van klassieke tabakssigaretten. Vapen is een minder schadelijke manier om aan nicotine te geraken. Er is geen goed bewijs dat vapen kanker veroorzaakt, volgens 'Cancer Research UK'.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Een throat hit is de prettige prikkel in de longen of de keel, die men ervaart bij het inhaleren van damp uit een elektrische sigaret. Deze prikkel in de keel zorgt voor het verzadigende gevoel en geeft vaak een kick die in de buurt komt bij het roken van de traditionele tabakssigaret.
Hierin vonden ze aanwijzingen dat e-sigaretgebruik het risico op symptomen van luchtwegaandoeningen verhoogt: chronisch hoesten, vorming van slijm en bronchitis. En dat vapen een negatief effect kan hebben op de cellen en de fysiologie van de longen en het immuunsysteem.
Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen. Volgens een onderzoek van het RIVM is de damp van de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
“Er zitten wel degelijk gevaarlijke stoffen in de damp, die bij inademing kwaad kunnen.” Talhout somt een heel rijtje op: “Tabaksspecifieke nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. De nicotine die ook in de damp zit kan nog steeds hart- en vaatziekten bevorderen.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren. E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
Het roken van elektronische sigaretten, ook wel vaping genoemd, kan zelfs zonder nicotine in het hart en de bloedvaten schaden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
Een nieuwe studie waarschuwt dat het regelmatig roken (dampen) van een elektrische sigaret al na een paar maanden de mondgezondheid zodanig aantast dat er groot risico ontstaat op mondaandoeningen en mogelijk zelfs kanker.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Vapen houdt ook het gebruik van giftige metalen in. Langdurige blootstelling aan hen kan schadelijk zijn. Een nikkelallergie kan bijvoorbeeld lijken op een acne-uitbraak met alle bultjes en roodheid op de huid.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
Rookaanslag is vaak bruin maar soms ook gitzwart. Vooral sigaren staan bekend om hun hardnekkige aanslag. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit die in het tandsteen is getrokken.
De levensduur van een batterij is afhankelijk van de gebruiksintensiteit. De levensduur wordt vaak gekoppeld aan hoe vaak de batterij te herladen is. Gemiddeld gezien kan een batterij zo'n 250 tot 300 keer volledig worden opgeladen, alvorens deze defect raakt of sneller leegloopt.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret. Ook geldt er voor deze producten een reclameverbod.