Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanillesmaak.En vanillepoeder bestaat uit 100% gemalen vanillestokjes, helemaal suikervrij dus en veel sterker van smaak. Je hebt er dus veel minder van nodig in een gerecht.
Vanillepoeder wordt het meest gebruikt in zoete gerechten zoals cakes, op Franse toast, vers fruit, ijs, in havermout, pannenkoeken of wafels. Vanillepoeder is lekker in combinatie met appels, eieren, vis, ijs, meloen, melk, perziken, peren en aardbeien.
Zo vervang je 1 zakje vanillesuiker:
Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/2 tl vanille extract. Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1 tl vanille aroma. Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/4 tl vanillepoeder.
Alternatieven voor vanille-extract
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Jacob Hooy Vanillepoeder kopen bij Holland & Barrett.
De karakteristieke vanillesmaak doet het uitstekend in zoete bakgerechten. Steeds vaker kom je het ingrediënt in smoothies en shakes tegen. Vanillepoeder is dan ook een gezond alternatief voor suiker, omdat het kruid van de vanille-orchidee van zichzelf al zoetig smaakt.
Na 2-3 weken zal de vanille goed opgenomen zijn in de suiker om te worden gebruikt. Na enige tijd kan de suiker enigszins bruin worden dan weet je dat je suiker een heerlijke vanillesmaak heeft. Gebruik vanillesuiker in je koffie, thee of bij het bakken van je baksels.
Nu kom je in bakrecepten regelmatig vanille extract of vanillesuiker tegen. Vanille extract en vanillesuiker geven namelijk een heerlijke smaak aan gebak. Deze vanillesmaak vind je ook terug in vla, koekjes, cake, muesli, limonade, etc.
Sucralose. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. Het is bestand tegen verhitting en dus geschikt om mee te bakken. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect), waardoor er minder van nodig is.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
1 zakje is goed voor onder andere 250 ml slagroom of 1 cake. 1 verpakking bevat 10 zakjes van 8 gram suiker met vanillesmaak.
Vanillepoeder maken van (gebruikte) vanillestokjes:
Zet de MultiQuick staafmixer met specerijenmolen op de hoogste stand en blijf de knop ingedrukt houden totdat de vanillestokjes zijn fijngemalen. Hoe langer je maalt, hoe fijner dat het vanillepoeder wordt. 4. Het vanillepoeder is nu klaar om te gebruiken.
Bourbon Vanille is een van de kwalitatief beste vanille die te verkrijgen is in de wereld en is afkomstig uit Madagaskar. Hier wordt het ook wel 'het zwarte goud' genoemd. Vanille poeder wordt gehaald uit vanille stokjes. Deze vanille stokjes behoren tot de vruchten van de plant Vanilla planifolia.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Vanillesuiker is suiker met vanillesmaak en wordt vaak bij het bakken gebruikt om wat extra smaak toe te voegen. Je kunt het gewoon in kleine zakjes in de winkel kopen. Je koopt dan suiker waar vanilline aan toegevoegd is. Vanilline is een synthetische stof met een vanille geur en smaak.
Een zakje vanillesuiker is eigenlijk niets anders dan een zakje met gewone (kristal)suiker en een beetje vanille-aroma. Wat betreft calorieën en gezondheid is het dus niet slechter of beter dan gewone suiker.
Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
In sommige soorten vanillesuiker zijn gemalen gedroogde vanillestokjes door de suiker gemengd, waardoor de suiker op een natuurlijke manier een heerlijke vanillesmaak krijgt. In andere soorten vanillesuiker is de kunstmatige vanillesmaak, vanilline, gebruikt.
Wanneer een vanillestokje overlangs doormidden wordt gesneden, zie je binnenin kleine zaadjes, het zogenaamde vanillemerg. Zwart van kleur en zeer aromatisch. Vanille van zeer goede kwaliteit is Bourbonvanille, afkomstig van het eiland Réunion dat vroeger Bourbon heette.
Ongeopende Vanille extract en Vanille Essence kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden. Als de flesjes geopend zijn kunnen zij nog een tijd bewaard worden. Proef en check alvorens te gebruiken. Ongeopende Vanillesuiker is verpakt in kleine zakjes en kan langer dan 1 jaar bewaard worden.