Het verschil tussen een triplex plaat en een multiplex plaat is het aantal lagen dat voor de plaat is gebruikt. Triplex bestaat uit 3 lagen. Multiplex bestaat uit minimaal 5 houtfineerlagen.
Oorspronkelijk werd de benaming "triplex" enkel gebruikt voor platen met drie lagen en "multiplex" voor de platen met vijf of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen "triplex" en "multiplex" ook wel door elkaar.
Multiplex & triplex platen zijn geschikt constructieve doeleinden. Dit plaatmateriaal wordt vaak gebruikt in de bouw voor bijvoorbeeld daken en bekisting van een betonfundering. Maar het is ook een veelzijdige, sterke plaat die gemakkelijk te bewerken is, wat het zeer geschikt maakt voor decoratieve toepassingen.
Decoratieve multiplex kan in keukens worden gebruikt maar ook in luxe jachtbouw. Speciale multiplex, beschikt over unieke eigenschappen waardoor het multiplex een bepaalde sterkte heeft. Er zijn verschillende soorten speciale multiplex. Hierbij kan gedacht worden aan vliegtuigtriplex en kogelwerende multiplex.
Kenmerkend voor triplex is dat het is opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen, die kruislings, haaks op elkaar worden verlijmd. Het beschikt over alle unieke eigenschappen van de houtsoort(en) waaruit het is samengesteld, met uitstekende sterkte-eigenschappen en stabiliteit.
Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Multiplex Berken
Logisch ook, want het heeft niet alleen een mooi uiterlijk, berken multiplex is ook nog heel sterk. De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex. Wel is multiplex WBP verkrijgbaar. Multiplex WBP staat voor Water Boiled Proof en is daarmee in principe geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving.
De verschillende lagen triplex zijn opzettelijk onder wisselende rechte hoeken aan elkaar gelijmd. Dit is juist hetgene dat multiplex zo ongelooflijk krachtig en duurzaam maakt. Het zorgt ervoor dat het hout minder snel splijt bij bijvoorbeeld spijkers, en dat het bestand is tegen scheuren of kromtrekken.
Je bent met een prijs van €66,98* per plaat van 2500x1220 mm het goedkoopst uit wanneer je gaat voor multiplex 18 mm interieur. Ga je voor een watervast verlijmde hardhouten multiplex plaat van 2500x1220 mm, dan ben je met een prijs van €110,53* het duurst uit.
De beste manier om multiplex waterdicht te maken is het gebruik van een transparant impregneermiddel. Het nadeel van verf en beits is dat het na verloop van een paar jaar, zo niet om het jaar opnieuw moet worden gedaan plus dat het gaat schilferen en het hout hiermee weer blootgesteld aan de elementen wordt.
Voor elk interieurproject een geschikte meubel multiplex
Zo kunt u kiezen voor een berken multiplex met een berken melamine film. De mooie melamine toplaag zorgt voor een foutloze berkendesign. Ook onze vederlichte multiplex van falcata en albassia fineren is zeer geschikt voor het maken van een meubel.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten. Al eeuwen voor Christus werd fineer door Romeinen en Chinezen gebruikt, dat verwerkt werd tot het bij ons bekende triplex (3-laags plaatmateriaal).
Je kunt multiplex verven met muurverf, maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van houtverf voor dergelijke platen. Je kunt ook met beton multiplex verven door gebruik te maken van onze betonverf.
Multiplex kan op dezelfde manier worden geschilderd als massief hout. Schuren, grondverf aanbrengen en aflakken doet u om het multiplex te beschermen tegen vocht.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Reacties. Multiplex bestaat uit om en om verlijmde en samengeperste laagjes hout, waardoor de de plaat goed bestand is tegen doorbuigen (vervorming) en zeer taai is en daarbij niet krom trekt. Mdf is samengesteld uit verlijmde en samengeperst houtschilfers. Daardoor is het hout erg stug en trekt niet krom.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.