In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Eerst is het gewoon erwtensoep. Dat wordt uiteraard gemaakt van erwten, dat kunnen spliterwten of hele erwten zijn. Met spliterwten gaat het wat sneller, want die vallen sneller uit elkaar. Als je de soep een dagje laat staan wordt het veel dikker, mensen noemen het dan pas snert."
De woorden erwtensoep en snert worden vaak door elkaar gebruikt. Maar volgens kenners is er wel degelijk een verschil tussen 'gewone' erwtensoep en echte snert. Een pan erwtensoep mag namelijk pas snert genoemd worden als hij tenminste een nacht heeft gestaan.
In erwtensoep zit standaard spliterwten, prei, knolselderij, wortelen, selderij en rookworst. Voor snert wordt daar varkensvlees, spek en botten aan toegevoegd.
Pannenkoeken. Erwtensoep met pannenkoeken: deze combinatie doet je wellicht niet meteen het water in de mond lopen. Toch is het een vrij bekende combinatie, vanwege de zoete smaak van pannenkoeken die afsteekt tegen de zoute soep.
De meest bekende toevoeging is waarschijnlijk wel roggebrood met spek. Beleg daar sneetjes roggebrood voor met katenspek, ontbijtspek of een andere soort spek naar smaak.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Eindoordeel. Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
In klassieke erwtensoep erwtensoep kan rookworst natuurlijk niet ontbreken. Je kunt ook gaan voor een magere of vegetarische variant. Vaak wordt erwtensoep, of snert, ook gemaakt met extra varkensvlees zoals spek, schouderkarbonade of hamlappen.
Een recept voor "erwtensoep" uit 1905 is gemaakt met spliterwten, gezouten varkensvlees en koud gebraden rundvlees. De soep wordt door een zeef gezeefd om de gewenste textuur te krijgen. "Spliterwtensoep" is een iets dunnere soep met zichtbare erwten en stukjes ham , vooral populair in het noordoosten, het middenwesten en de Pacific Northwest.
De erwtensoep van Aldi kwam als Beste uit de Test. Consumenten vonden deze soep het lekkerst: de erwtensmaak, kleur en vulling waren precies goed. Deze soep was ook de enige die een voldoende kreeg van het expertpanel.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Platte ribben of krabbetjes worden traditioneel gebruikt voor erwtensoep (snert) of stamppotten. Het vlees komt uit het deel van de ribben dat tegen het borstbeen aanligt. Het bestaat uit zachte platte ribbetjes waar wat mals vlees aan zit.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Erwtensoep of snert
Erwtensoep is een van de andere typisch Nederlandse gerechten dat in de winter populair is om te eten. In Nederland staat het gerecht ook wel bekend als snert. Het is door de dikke samenstelling niet echt een vloeibare soep, want in echte snert staat de lepel rechtop.
Knolselderij koken is een hartstikke goed idee. Deze groente is namelijk rijk aan belangrijke voedingsvezels én aan vitamine C, vitamine K en het mineraal kalium. Daardoor draagt deze groente niet alleen bij aan een gezonde stoelgang en sterke weerstand, maar ook aan een goede bloeddruk.
Knolselderij bevat veel vezels, wat soms zwaar op de maag kan zijn en gasvorming kan veroorzaken . Als u niet gewend bent om vezelrijke voeding te eten, begin dan met een kleine hoeveelheid knolselderij voordat u het als bijgerecht serveert of vervang het door aardappelen.
4. Zet het vuur uit. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat het enigszins afkoelen. Voeg de rookworst toe aan de soep om hem te verwarmen (Gelderse rookworst is al gaar en hoeft dus niet te worden geweld).
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Groene erwten
Omgeven door een gladde vezelige peul, bevatten de binnenste bolvormige zaden van groene erwten een opmerkelijke hoeveelheid darmstimulerende voedingsvezels . Volgens de USDA bevat 1 kopje gekookte groene erwten 9 gram voedingsvezels, wat 32% is van de dagelijkse waarde.
Serveer sneetjes roggebrood belegd met katenspek of Zeeuws spek bij de erwtensoep.
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.