Het woord sla heeft ook de betekenis 'kropsla, slagewas'.Sla komt in die betekenis ook voor in woordgroepen en samenstellingen als Romeinse sla en ijsbergsla. Het woord salade wordt in die betekenis weinig gebruikt. In de zomer eten we elke dag sla.
Maaltijdsalades bestaan meestal uit een combinatie van groenten met een bron van koolhydraten (pasta, rijst, aardappel) en een bron van eiwitten (vlees, vis, ei, kaas, noten) zodat de salade als een hele maaltijd wordt beschouwd.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Welke soorten groente zijn er? Deze soorten groente zijn er: Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein. Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
Combinaties van twee of meer enkelvoudige en bij elkaar passende salades. Ze worden on-vermengd geserveerd met olie, azijn en dressing apart, zodat de gast zijn eigen mix kan samenstellen.
Ijsbergsla is een van de meest veelzijdige sla soorten. Het is fris en lekker knapperig en de celstructuur van de bladeren bevat veel water. Deze sla is lekker op brood, door een salade of bijvoorbeeld in een stamppot.
Verder bevat een salade ook veel eiwitten en onverzadigde vetten (goede vetten). Je valt namelijk af wanneer je meer calorieën verbrand dan dat er gegeten worden. Omdat een salade niet veel calorieën bevatten maar wel genoeg voedingsstoffen. Vandaar dat het een goede optie is om deze toe te voegen in je dieet.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen.Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Veel groente kan je rauw eten, maar soms is het ook lekker om de groente eerst te koken of grillen. Hoeveel groente je neemt hangt af van je eigen behoefte. Minimaal 250 gram per persoon is een goed uitgangspunt, maar (veel) meer mag altijd, het is niet snel te veel.
Waarom is Ijsbergsla beter dan Rucola? Aanzienlijk meer alfacaroteen per 100 g. Aanzienlijk meer apigenine per 100 g.
Van alle slasoorten die we kunnen eten, is spinazie de beste keuze. Spinazie bevat de dubbele dagelijkse hoeveelheid vitamine K en een ruime dosis aan vitamine A. IJsbergsla heeft de minste voedingswaarde.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Het grootste voordeel van een salade is dat het koud is. Koude groenten betekend in de meeste gevallen ook rauwe groenten.
Dan kun je ook fruit zoals mango, groenten zoals spinazie of reepjes wortel of witte kool gebruiken als basis voor je salade. Eigenlijk kun je als je let op de calorieën hier geen fouten maken. Salade, groenten en fruit zijn namelijk allemaal gezond, zitten boordevol goede voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën.
Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om geen nitraatrijke voeding te eten bij vis of schelpdieren. Nitraat zit vooral in sla en spinazie.Nitraat is op zichzelf niet schadelijk.Tijdens de spijsvertering kan het echter worden omgezet in nitriet.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.