Een scharrelkip kan dus niet scharrelen en komt ook niet buiten. Een plofkip zit met 19 kippen op 1 m2 en ziet nooit daglicht. Scharrelkippen worden met 13 kippen op 1 m2 gehouden en zien soms een beetje daglicht. Biologische kippen wonen met 10 kippen op 1 m2 maar die hebben daarbij nog een kleine uitloop naar buiten.
Scharrelkippenvlees komt van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare vleeskippen. Keurmerken als Beter Leven en Biologisch stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn. De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren.
Een scharrelkip zit samen met acht andere kippen op een vierkante meter. Een vrije-uitloopkip zit samen met acht andere kippen op een vierkante meter binnen, maar heeft buiten ook nog 36 vierkante meter tot haar beschikking.
Biologisch kippenvlees komt van kippen die in overvloed frisse lucht, daglicht en buitenruimte hebben gehad. Deze kippen worden gevoed met uitsluitend biologisch voer dat is aangepast aan de langzamere groei. Ook aan het welzijn en de beweegruimte van de biologische kip wordt gedacht.
In een uitzending van Zembla deze week blijkt dat een groep wetenschappers al in 2007 een bijzondere ontdekking deed. Namelijk dat er aanwijzingen zijn dat kippen die biologisch voer krijgen, gezonder zijn dan kippen die gangbaar voer krijgen.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Het grootste verschil zit in het voer. Biologisch vee eet alleen biologisch geteeld voer. Dit voer is een stuk duurder dan het normale voer. Dit verklaart ook waarom biologisch vlees duurder is dan scharrelvlees, het biologische vlees is gemiddeld 70% duurder dan scharrelvlees.
Ze eten natuurlijk, biologisch voer dat gentechvrij is, en dat proef je. Dit pakket met maarliefst ca. 3,9 KG biologische Polderhoen (in totaal 4 kippen) haal je voor slechts €99,95 (€ 25,63 per KG) in huis. Het pakket wordt vers en gekoeld bij je thuisbezorgd in vacuümverpakte porties voor 2 personen.
Meer ruimte – dé scharrelkippen hebben voldoende ruimte om alle gedragingen te kunnen uitvoeren en in alle behoeften te voorzien. Ze leven met 6 tot 9 kippen op één vierkante meter, in een maximum groepsgrootte van 6.000 dieren. In gangbare bedrijven leven 9 kippen op één vierkante meter.
Ruimte vleeskuikens
In de gangbare vleeskuikenhouderij leven de kippen gemiddeld met 18 dieren per m2. Onder Beter Leven 1 ster zijn dat maximaal 12 dieren per m2. Daarnaast hebben de dieren een overdekte uitloop tot hun beschikking.
Ter illustratie zijn de belangrijkste eisen voor scharrel met uitloop: Kippen hebben een uitloop naar buiten van tenminste 1 m2 per kip. De stallen hebben daglicht. Per m² mogen in de stal maximaal 13 kippen worden gehouden.
Biologische kippen krijgen uitsluitend plantaardig biovoer, niet bespoten met insecticiden en niet genetisch gemanipuleerd, zonder chemische additieven, zonder vismeel. Ze worden gevoed met o.a. tarwe, gerst, haver, maïs, soja, erwten, zonnebloemzaad en luzerne.
De kip in de natuur
De voorouder van de kip, de bankivahoen, legt 12 eieren per jaar.
Welke soort kip legt de grootste eieren? De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologische dieren zijn vaak gezonder, ze hebben bijvoorbeeld minder gebreken aan de poten en minder stofwisselingsziektes, hartziektes en verwondingen door agressie. Ook kunnen ze hun natuurlijke gedrag beter uiten.
Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert.
„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
De plofkip, ooit bedacht als oplossing om de grote vraag naar kippenvlees bij te benen. Het zijn vleeskuikens die in een aantal weken zo erg worden vetgemest dat ze niet meer op hun pootjes kunnen staan. Die niet buiten komen, geen ruimte hebben om te lopen en in hun eigen poep moeten staan.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.