In tegenstelling tot de tongschar, heeft de scharton een grote kop – met grote ogen en een grote mond – en een grote bocht in de zijlijn. De huid van de schartong is – net als die van de schar – ruwer dan die van de tongschar: je voelt meer 'weerstand' als de op de bruine kant van de staart naar de kop wrijft.
Vrijwel alle bereidingsmogelijkheden kunnen op tongschar worden toegepast zoals stoven, bakken, frituren, grillen etc.. Uiteraard is tongschar gezond voedsel; hij behoort weliswaar niet tot de vette vissoorten, maar zit bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een alternatief voor tongschar is tong.
Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Het visvlees is zachter en iets zoeter van smaak. 400 - 600gr per volledige vis. Niet te verwarren met schar(re)tong, wat eigenlijk een inferieure platvis is. Let op, de aangeduide prijs is een PRIJS BIJ BENADERING, de vissen worden afgewogen aan € 26.80/kg.
Zoals ook andere platvissen, kan schar zich camoufleren door de kleur aan te nemen van de bodem in zijn leefgebied. De vissen zijn meestal 20-30 cm groot, maar kunnen uitgroeien tot maximaal zo'n 40 cm en een gewicht van ca. 1 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 12 jaar.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Schar is een platvis met de ogen op de lichtbruine zijde van het lichaam. De soort heeft een ruwe huid. Typisch voor de schar is de zijlijn die met een hoge boog rond de rechter borstvin loopt. Volwassen vissen zijn doorgaans 20 tot 25 cm lang, maar ze kunnen tot 40 cm lang en 1 kg zwaar worden.
Melktong is een platvis die behoort tot de pladijsachtigen. Kenmerkend is dat de melktong een kleine kop bezit met een relatief groot achterlijf. Lokaal spreekt men ook wel van tongschar. De melktong groeit erg traag: de mannetjes 15 cm, de vrouwtjes 25 cm na 3 jaar.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Sliptong is een ware delicatesse. Het komt uit onze eigen Noordzee en smaakt overal lekker bij. Deze keer wordt het gemaakt met zeekraal. Het seizoen hiervoor is tot en met september.
Het visvlees van de tongschar is mooi wit en lijkt qua smaak op dat van de Noordzeetong, maar is iets zachter en smeuïger van textuur. Tongschar is dan ook een uitstekend alternatief voor de vaak duurdere Noordzeetong.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Weetje: Zo eet je 'm netjes: Snijd de gebakken schar/schol in de lengte – over die deuk in het midden – voorzichtig tot op de graat in. Zet het mes in de snee en schuif het visvlees – vanuit het midden naar de buitenkanten van de vis toe – van de graat af.
Vooral tijdens de zomermaanden is de schol op zijn best, omdat het visvlees dan het dikst is. En daar houden koks van, dikke schollen. Vaak wordt bij de visboer gevraagd om steenschol, maar als je die besteld ontvang je geen schol. Steenschol is namelijk een andere benaming voor tongschar.
Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt. Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
Tongschar is bijzonder geschikt om te bakken op de graat ('meunière'), te pocheren ('à la nage', 'bouillabaisse'), te smoren in de oven of om te stoven in de magnetron. Alle recepten voor tong zijn bovendien ook goed te gebruiken met tongschar.
Is de huid ruw als schuurpapier dan is het bot, is de huid glad dan is het schol en de schar is een mengsel van de twee, in een richting glad maar in de andere richting ruw.
Op schar vissen kan met zeevis kunstaas, maar natuurlijk aas zoals zeepieren en zagers werken in alle eerlijkheid het beste. Verse zeepieren zijn hierbij wenselijk, terwijl zagers gerust enkele dagen tot een week oud mogen zijn. Gebruik een aasnaald om de zeepieren en zagers op de haak te zetten.
Het stuk weidegrond dat voor één koe nodig was om voldoende gras te kunnen eten. Voor een boer was dit vroeger bepalend voor een juiste balans tussen beschikbaar grasland en het aantal te houden koeien.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
Tongschar heeft niet dezelfde reputatie als tong, maar culinair zijn ze bijzonder nauw verwant. Het visvlees van tongschar is wat zachter dan dat van tong en de filets zijn wat dikker. Je kan ze daardoor smeuïger bakken, wat hen de bijnaam “melktong” heeft opgeleverd.