Bij parafraseren is het belangrijk dat je de ideeën van de ander echt in je eigen woorden omschrijft. Alleen een paar woorden veranderen, of de zinsvolgorde omgooien, is niet voldoende. Dat wordt als plagiaat beschouwd. Je kunt de tekst van de ander dan beter letterlijk citeren en je eigen ideeën daarop laten volgen.
Citeren of parafraseren
Een citaat is een letterlijk overgenomen passage uit een publicatie. Een parafrase is een weergave in eigen woorden van een passage uit een publicatie.
Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding en het op die manier presenteren als je eigen werk. Het is intellectuele diefstal en wordt gezien als fraude. Plagiaat overtreedt de basisprincipes van de ALLEA code ; de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit.
Wat is parafraseren? De definitie van parafraseren is andermans idee in je eigen woorden uitdrukken. Het doel is de betekenis van de oorspronkelijke tekst behouden zonder de tekst woordelijk te kopiëren (citeren). Over het algemeen zul je in je scriptie meer parafraseren dan citeren.
Als je informatie of ideeën van een andere auteur weergeeft in je eigen woorden, dan heet dat parafraseren. Meestal is de tekst korter dan het origineel: de woorden alleen in een andere volgorde plaatsen is niet voldoende! Samenvatten betekent dat je informatie of ideeën van een ander in hoofdpunten weergeeft.
Parafraseren. Een parafrase is het in eigen woorden weergeven van andermans werk en wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes met de achternaam van de auteur(s), het jaartal, en het paginanummer. De auteur kan ook in de lopende tekst genoemd worden.
Er is geen limiet voor het aantal verwijzingen, ongeacht of het citaten of parafrasen zijn. Er zijn ook geen regels die aangeven wanneer een citaat en wanneer een parafrase gebruikt moet worden of hoe lang een citaat of parafrase mag zijn.
Je mag een citaat niet gebruiken als vervanging van je eigen tekst. Je verslag mag dus nooit bestaan uit aan elkaar geplakte citaten. Dat is plagiaat, ook als je wél naar de bron verwijst! Let er bij citeren op dat je het citaat niet uit de originele context haalt.
Stappenplan parafraseren
Lees het citaat nauwkeurig door om de betekenis van de tekst goed tot je door te laten dringen. Zorg dat je de kerngedachte goed overbrengt. Geef de passage altijd in eigen woord weer, zodat je niet kan worden beschuldigd van plagiaat. Geef altijd een volledige en correcte bronvermelding.
Met de parafrase wordt duidelijk gemaakt dat er met aandacht geluisterd wordt en dat de boodschap goed begrepen wordt.
Voorbeelden van plagiaat zijn: Informatie uit een andere bron kopiëren en plakken in je eigen scriptie. Uit een bron citeren zonder een bronvermelding toe te voegen. Parafraseren zonder daadwerkelijk je eigen woorden te gebruiken (te dicht bij het origineel blijven)
De meeste hogescholen en universiteiten gebruiken geavanceerde software om te checken of de scripties en verslagen van studenten plagiaat bevatten. De meest gebruikte software is Turnitin (voorheen Ephorus). Turnitin is marktleider op het gebied van plagiaatdetectiesoftware.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: plagiaat (zn) : diefstal, letterdieverij, letterroof.
Citeren is het letterlijk kopiëren van andermans woorden. Dit kan een zinsdeel, een zin of een alinea zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de geciteerde tekst tussen aanhalingstekens plaatst en dat je de originele auteur(s) correct citeert in de tekst en in de literatuurlijst.
Een rewriter, ook wel parafrasemachine, paragraafrewriter of tekstrewriter genoemd, is een machine die een zin of paragraaf herformuleert door de volgorde van woorden te wijzigen, andere relevante woorden te gebruiken of extra context toe te voegen.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Bij de verwijzing in de tekst tussen haakjes de zin gebruik je een komma tussen et al. en het jaartal. Vanaf drie of meer auteurs gebruik je vanaf de tweede verwijzing in de tekst et al. Vanaf zes of meer auteurs gebruik je bij iedere verwijzing in de tekst et al.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website. Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum).
Waarom is plagiaat een probleem? Een van de belangrijkste redenen dat plagiaat verboden is, is het belang van academische integriteit. Niet alleen is het oneerlijk om andermans werk als eigen werk te presenteren, het ondermijnt ook het eigen leerrendement.
Op veel afbeeldingen zit auteursrecht. Een afbeelding zoeken via Google afbeeldingen en deze gebruiken op je eigen website is vaak verboden. Je kunt hier fikse boetes voor krijgen. Bij Google afbeeldingen kun je echter wel zoeken op de rechten die op een foto staan.
Het percentage plagiaat dat jouw tekst mag bevatten is 0%. Plagiaat plegen is namelijk fraude en in sommige gevallen strafbaar. Hierdoor kan plagiaat ernstige gevolgen hebben, zoals een onvoldoende voor je scriptie of een permanente schorsing van je onderwijsinstelling.
Bron in de literatuurlijst
Hoe vaak je ook van een bron gebruikmaakt in de tekst, je schrijft de volledige bron maar een keer op in de literatuurlijst.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie. Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp.