Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd.
Vroeger werd pastis in een ijskoud glas geschonken, tegenwoordig drink je het gewoon met ijs.
Licht zoete anijs smaak met kruiden op de achtergrond. Zacht. De Fransen drinken deze Pernod meestal met koud water als aperitief.
Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen. Bij maceratie laat men het gedroogd plantaardig materiaal trekken in alcohol, waarna er vervolgens wordt gefiltreerd .
Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, dat met name in Frankrijk populair werd na het verbod op absint. Het alcoholpercentage ligt tussen de 40% en 45%. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat.
Ricard is als Franse anijsdrank een 'Pastis de Marseille', vervaardigd volgens Provençaalse traditie. De basis is een melange die getrokken wordt op basis van kruiden, waaronder koriander, kamille, citroenkruid en anijs.
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Pastis heeft anijs als basis, maar wordt verfijnd met andere talrijke kruiden. De smaak in de meeste drankjes doet subtiel denken aan het karakteristieke zoethout. Gedistilleerde dranken worden daarom als pastis op de markt gebracht als de anijs de smaak overheerst.
Pastis is een anijslikeur afkomstig uit de Provence die vooral gedronken wordt als aperitief. In pure vorm heeft de drank een alcoholpercentage van tussen de 40 en 45 procent, maar doorgaans is het gebruikelijk om het geheel aan te lengen met koud water. Hierdoor krijgt de likeur een kenmerkende troebelheid.
Waarom wordt pastis troebel wit als je er water bij schenkt? Dat komt door de etherische olie uit het anijszaad. Die lost wel op in alcohol, maar niet in water. De olie bindt met alcohol tot onzichtbare druppeltjes, die in het water zweven.
Prijs € 16,80.
Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft. Raki is in Turkije een populaire dank maar ook in Albania, de Griekse eilanden en Balkan landen wordt hij gedronken als een aperitief. Raki wordt traditioneel gemaakt met druivenmout en met anijszaad smaak geven.
Ricard heeft een basis van een melange van verscheidene kruiden, zoals koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De smaak van anijs is iets minder aanwezig dan bij andere pastis dranken, door de toevoeging van zoethout. Ricard is het lekkerst als u deze op echte Franse wijze nuttigt.
Vul het glas eerst met 2 cl Ricard. Schenk vervolgens de hoeveelheid ijsgekoeld water bij in het glas. Voeg als laatste 2 ijsblokjes per glas toe. Geniet van dit zonnige drankje.
Productbeschrijving. Dit glas met een inhoud van 19 cl is speciaal ontwikkeld voor het drinken van Pastis met of zonder ijs. Het is voorzien van een Pastis decor. Vaatwasmachinebestendig en geschikt voor dagelijks gebruik.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Henri Pernod begon in 1797 de eerste absint distilleerderij in Zwitserland. Door de eeuwen heen werd absint ook wel de Groene Fee, de Pest en de Koningin van de Vergiften genoemd.
Tegenwoordig mag een pastis slechts het opschrift 'pastis de Marseille' op de fles dragen als het 45 graden alcohol bevat en 2 gram anethol (ether) per liter, en voldoet aan een aantal andere regels. De pastis hoeft daarvoor niet écht uit Marseille te komen.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Met een historie van meer dan 200 jaar is Pernod het oudste Franse merk in anijsdranken. De anijsdrank Pernod is ontstaan in 1928 en heeft inmiddels een wereldwijde hoge reputatie opgebouwd.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
De oorsprong van sambuca
De geschiedenis van sambuca is verbonden met de stad Civitavecchia, die dicht bij Rome in de regio Lazio ligt. De oorspronkelijke drank is waarschijnlijk vele eeuwen geleden ontstaan: al in de 9e eeuw importeerde de haven van Civitavecchia anijs uit het oosten.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
De pastis ( gekookt , geïmpliceerd mengsel in het Provençaals ) is een frisdrank op smaak gebracht met anijs en zoethout , variant van absint , traditioneel aperitief uit de Provençaalse keuken en de Franse keuken .