Patentkali is de aangewezen kalibron voor uw groentegewassen, aardappelen en fruitbomen. De korrelmeststof bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant.
Het is een chloorarme kalimeststof voor moestuin of siertuin. Patentkali is de aangewezen kalibron voor de groentegewassen, aardappelen, uien en fruitbomen. Maar ook bij bloemen die vanuit een knol groeien, zoals een dahlia of een begonia. Het bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium.
Voordelen: Kali verhoogt de weerstand tegen koude en schimmelziekten in de winter. De celwanden van de grasplantjes worden verstevigd waardoor er een betere weerstand tegen betreding ontstaat en de graskwaliteit verbetert. Het vermindert de verdamping waardoor het gazon een grotere weerstand tegen droogte heeft.
Patentkali is een voorbeeld van een chloorarme meststof. De bekendste chloorhoudende meststof is Kali 60. Kali oftewel K vervult een onmisbare functie in de stofwisseling van de plant: waterhuishouding. Het zorgt voor stevigheid en weerstand tegen droogte.
Patentkali en kaliumsulfaat zijn 2 meststoffen die veelvuldig gebruikt worden in de preiteelt. Bij patentkali moet men moeten opletten voor verbranding. Dit element wordt door prei in veel mindere mate opgenomen. Het zal daarom niet nodig zijn om jaarlijks grote hoeveelheden kalk te strooien.
De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening of met de bemesting. Neusrot kan verschillende oorzaken hebben: - Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond). Ook een teveel aan patentkali meststof is nadelig!
In de bemestingspraktijk wordt niet gesproken van kalium (K) maar veel meer van kali (K2O). De hoeveelheid kalium die gewassen opnemen, verschilt sterk per gewas. Granen nemen gemiddeld minder dan 100 kg kali (K2O) per ha op.
Voor wat: Aardbeienplanten in de volle grond. Deze meststof is extra goed geschikt als er veel met compost wordt gewerkt.
Kali helpt gras de droogte door
In droogteperiodes kan voldoende kali namelijk het verschil maken en zorgen dat het gras er goed doorheen komt. Tegelijkertijd wordt er juist in deze periode, wanneer het vaker droog wordt, minder drijfmest bemest. De kalivoorziening komt hiermee aan de krappe kant.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Zodra in het voorjaar jouw planten en bomen ontwaken uit de winterslaap, kun je jouw tuin gaan bemesten. In de maanden maart, april en mei groeien planten hard en kunnen zij wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Overbemesting. Kijk altijd op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof voor uw gazon. Bij teveel mest of strooien op het verkeerde moment kan het gras aantast worden en zelfs verbranden, dit is eigenlijk alleen bij kunstmest het geval.
Ook patentkali strooi je voor het planten (ongeveer 45g/m²). Let wel op met stikstof. Dat doet het loof te weelderig groeien en de kans op aardappelziekte neemt toe.
Te veel stikstof slecht voor natuur
Planten die van stikstof houden (zoals brandnetels, bramen en gras), groeien daardoor veel sneller en overwoekeren de planten die minder stikstof nodig hebben (bijvoorbeeld heide, maar ook zeldzame planten in natuurgebieden).
Bronnen met een relatief hoog kaliumgehalte zijn: stalmest, en in dit geval vooral de urine in de mest. gesteentemeel. houtas.
Patentkali is een snelwerkende kalium meststof, die vaak wordt ingezet om planten steviger te maken en minder vatbaar voor externe omstandigheden zoals ziekten en intensieve betreding. Kalium is een voedingsstof dat een plant nodig heeft om haar celwanden te verdikken.
kalk strooien op aardappelland wordt afgeraden, aardappelen vertonen dan eerder schurftplekken op de schil. Dit is overigens niet gevaarlijk voor de consumptie.
Extra voeding voor je aardbeien
Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Patiënten met chronische nierschade krijgen vaak een kaliumbeperkt dieet om een te hoge kaliumconcentratie in het bloed te voorkomen. Maar recente studies laten zien dat het eten van meer kalium juist zorgt voor minder nierschade.
De plant heeft kalium nodig voor fotosynthese, productie en transport van koolhydraten, energievoorziening en vochthuishouding. Omdat het bij zoveel processen een rol speelt, wordt kalium het kwaliteitselement genoemd. Het verbetert kwaliteitseigenschappen zoals smaak, kleur, geur en houdbaarheid.
Kalium (potassium) komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van dit mineraal zijn aardappelen, brood, zuivel, vlees(waren) en groenten. Banaan wordt vaak genoemd als bron van kalium. In een banaan zit ongeveer 365 mg kalium (12% van de hoeveelheid kalium die je op een dag nodig hebt).