Het grote verschil tussen parket en een houten vloer is dat parket niet massief is. Een massieve vloer reageert sterk op luchtvochtigheid. Parket bestaat eigenlijk uit een toplaag van massief hout. De onderlagen zijn van multiplex of van vurenhout.
Een parketvloer kan uit massief hout bestaan, en lijkt het meest op een gewone massief houten vloer. Maar soorten als lamelparket en fineerparket zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Een belangrijk herkenningspunt is dat een parketvloer geen veer (of mes) en groef heeft.
Over het algemeen gaat een houten vloer tussen de 10 en 60 jaar mee. De verschillende soorten parket hebben allemaal een verschillende levensduur. Massief parket gaat het langste mee, dit soort parket gaat 40 tot 60 jaar mee. Lamelparket heeft een wat kortere levensduur, deze gaat tussen de 30 en 40 jaar mee.
Wat zijn parketvloeren
Parket is een verzamelnaam voor de verschillende hardhouten vloeren in massief hout. De planken worden eerst gezaagd, daarna geschuurd, gelakt, in de was gezet of geolied. Parketvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen.
Parket is een vloerbedekking die bestaat uit houten delen in verschillende formaten die in verschillende parketsystemen gelegd kunnen worden. De afwerking van parket kan gebeuren door het hout te lakken, in de was te zetten of te oliën.
De beste houten vloer is een multiplank en/of lamelparket vloer! De titel is wat kort door de bocht, maar in de meeste gevallen waar een houten vloer geplaats gaat worden is dit type vloer het beste. De Engelsen hebben betere uitdrukking voor deze multivloer qc lamelparket namelijk “engineered flooring”.
Dagelijks of wekelijks stofzuigen met een zachte (parket)borstel is voldoende voor het standaard onderhoud van je houten vloer. Een parketvloer moet ook jaarlijks of om het jaar opnieuw in de olie of wax gezet worden.
Voor het reguliere onderhoud van je parketvloer gebruik je gewoon een droge microvezeldoek. Die neemt alle stof en vuil mee op. Voor eventueel vuil in de groeven kan je een stofzuiger met aangepast zuigstuk gebruiken. Poets je vloer nooit met geïmpregneerde schoonmaakdoekjes.
Parket is een vloerbedekking dat opgebouwd is uit verschillende lagen hout. Het grote verschil met laminaat is dat parket van echt hout gemaakt is en laminaat met samengeperst hout . De bovenste laag van het laminaat is decor gedrukt foto van hout, geperst op HDF-platen.
Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Een houten vloer is meestal tussen de 6 en 22 millimeter dik. Tapis(traditioneel parket) word standaard geleverd in 6mm. Bourgogne(tapis met velling in verschillende breedes) parket is 9mm dik. Houten planchettes zijn 10-14mm dikte.
Het onderhoud van een geboende parketvloer vraagt wat meer inspanning. We raden je aan om hem regelmatig te reinigen met een voedend schoonmaakmiddel. Eens per maand geef je je vloer een polierbeurt met een boenmachine, en breng je eventueel wat extra boenwas aan.
Een onbehandelde parketvloer biedt geen bescherming tegen vocht, vuil en fysieke schade. U moet dus kiezen voor een geoliede of gelakte parketvloer. Hoe fijner en uniformer de structuur van het hout, hoe duurder het parket. Indien gewenst kan parket op vele manieren individueel worden aangepast.
Een laminaatvloer is goedkoper dan een parketvloer. Dit komt door het verschil in materiaal en de moeilijkheid van het leggen van de vloer. Een laminaatvloer bestaat uit goedkopere materialen: een kunststof onderlaag, een drager, een bedrukte laag afgedekt met een kunststof toplaag.
De meeste parketsoorten gaan uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met warmtepompen.
Gebruik de eerste keer schuurpapier met een grove korrel (korrel 40) om lakresten en vuil volledig te verwijderen. Daarna schuur je de vloer mooi glad met fijner schuurpapier (korrel 60 – 100). Schuur met de lengterichting van het hout mee en houd de schuurmachine altijd in beweging.
Zorg ervoor dat u uw vloer wekelijks dweilt. Ons advies is om een schoonmaakrooster bij te houden voor al uw schoonmaakklussen, hierdoor vergeet u nooit meer om te dweilen!
Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Welke schoonmaakmiddelen wel gebruiken
Doordat het water verdampt en de zeep op de vloer achterblijft biedt het extra bescherming tegen en vuil. Hoe vaak mag jij een houten vloer dweilen? Twee keer per maand kan prima, zolang de vloer maar goed kan drogen en niet te vochtig wordt.
Laat uw houten vloer eens in de 8 tot 15 jaar schuren en laat direct een nieuwe afwerklaag aanbrengen. Voor commerciële ruimtes adviseren wij om houten vloeren eerder te laten renoveren. Denk hierbij aan 4 tot 8 jaar.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.