Paragliding is de manier om je als een vogel in de lucht te voelen.Het wordt in Nederland ook wel parapenten genoemd. Je kunt deze avontuurlijke sport tegenwoordig op talloze plaatsen doen. Daar waar een beetje hoogteverschil (en thermiek) is, daar kun je zelf of met een instructeur de berg af.
Paragliding, ook wel schermvliegen of parapente-vliegen genoemd, komt van het parachute springen. In tegenstelling tot een parachute die er voor zorgt dat de val afgeremd wordt, gaat het er bij paragliding juist om zolang mogelijk in de lucht te blijven, VLIEGEN dus.
We springen met een parapente niet ergens af of uit: opstijgen gebeurt al lopend van een helling.Daardoor vult het scherm zich met lucht en neemt het de vleugelvorm aan. Eens de draagkracht groot genoeg is (reeds na enkele meters) verlaten we vanzelf de grond….. en we vliegen!
Met een paraglider kunt u vliegen als een vogel door gebruik te maken van de stijgende luchtmassa en alzo uren lang door de lucht zweefen alsook overland te vliegen en afstanden te vliegen van 20 tot 200 km en op een hoogte van 100 tot 4000 meter.Na de landing word de paraglider opgevouwen en in een rugzak samen met ...
Is er een maximum gewicht? Personen tot zo'n 100 kg kunnen probleemloos mee.
Paragliding, ook wel parapente, is niet moeilijk en daarom snel te leren. Iedereen van veertien jaar en ouder kan starten met een opleiding tot paraglidingpiloot.
Vrije vlucht
Vindt de piloot thermiek, stijgwinden of wave, dan kan hij meerdere uren in de lucht blijven. In vlakke landen als België en Nederland wordt een lier gebruikt om de piloot op te trekken tot soms meer dan 500 m.
Waar kan ik paragliden? Vrijwel overal waar genoeg ruimte is om veilig te starten en te landen. Alleen mag het niet overal.
Een doorsnee scherm gaat minimaal 300 vlieguren mee, maar afhankelijk van de condities (klimaat, zon), onderhoud (drogen na een vochtige dag) en manier van vliegen (glijvlucht of acro) kan dat veel langer, maar ook korter zijn. Voor de meeste Nederlandse piloten zou een scherm vijf jaar of langer mee moeten gaan.
Er wordt ons vaak gevraagd of paragliding gevaarlijk is. De kans op een incident tijdens een tandemvlucht is zo goed als onbestaande, zolang u de eenvoudige instructies van uw piloot opvolgt. Alle professionele tandempiloten zijn zeer ervaren en hebben een streng staatsdiploma behaald dat regelmatig wordt vernieuwd.
Bij de moderne vliegschermen kan de snelheid ten opzichte van de omringende lucht gaan tot ±38 km/u en dit stijgt gestaag. En in de hoogste klasse wordt meer dan 60 km/u gehaald. Het glijgetal is nu circa 7 bij een beginnersvleugel, en kan tot 11 oplopen bij de topschermen.
Hoe harder de boot vaart, hoe hoger u komt. Uiteindelijk zult u ongeveer 50m boven het water zijn. U zweeft rustig onder de parachute en hebt een schitterend uitzicht. Omdat u op gelijke hoogte blijft zweven heeft u ook geen last van duizeligheid.
Action Paragliding heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt schade aangericht door de piloot (en de mede-piloot) aan derden. Schade aan de piloot en mede-piloot zelf valt echter niet onder deze dekking. Ziektekostenverzekeringen sluiten de medische kosten als gevolg van een ongeval met paragliden niet uit.
Paragliden valt onder de risicosporten, maar kan op een veilige manier beoefend worden. Net zoals bij veel sporten kan je natuurlijk de gevaarlijke randen van de sport opzoeken, maar met de juiste kennis, inschattingen en keuzes, kan de sport veilig beoefend worden.
Wie wil leren paragliden kan terecht bij erkende KNVvL scholen (Opleidingsinstanties). Je wordt er opgeleid tot piloot Brevet 1 en vervolgens Brevet 2, waarmee je zelfstandig mag vliegen.
Om te mogen schermvliegen of parapenten heeft u het schermvliegbrevet 2 of 3 nodig. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) geeft dit brevet af. U krijgt het brevet als u slaagt voor de theorie- en praktijkexamens.
De Paramotors vliegen gewoonlijk tussen de 36 en 60 km/u, afhankelijk van het type scherm. De vliegregels zijn te vergelijken met die van de reguliere Kleine Luchtvaart. Zo is de minimum vlieghoogte buiten aaneengesloten bebouwing 150m.Het is echter gebruikelijk om te vliegen op hoogtes rond de 200-250 meter.
Sinds 2004 is paramotorvliegen legaal in Nederland. In veel andere landen was het al veel langer toegestaan en veelal wordt paramotorvliegen gezien als een eenvoudige luchtsport, waarvoor geen ingewikkelde wetgeving nodig is.
Gemiddeld genomen duurt een vlucht tussen de 5 en 10 minuten. Soms is het een beetje thermisch en kan de vluchtduur iets worden verlengd, maar dit is meestal niet het geval.
Brevet 1 geeft je echter nog geen bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen! Dit brevet geeft je de bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen. Het bestaat uit 4 onderdelen: Totaal minimaal 40 hoogtevluchten (waarvan 20 boven de 500m en 20 boven de 300m)
Dankzij de paragliding sport is deze oudste wens van mensen werkelijkheid geworden. Voor degenen die zoiets willen beleven zonder enige voorbereiding of een gerichte opleiding biedt Paragliding Holland de mogelijkheid om met een ervaren en bevoegde instructeur een duo-vlucht (een tandemvlucht) te maken.