Je kiest bij een koptelefoon uit 2 verschillende draagwijzen: over ear en on ear. Een over ear koptelefoon sluit je oren beter af van de buitenwereld dan een on ear koptelefoon.Een on ear koptelefoon zit op je oren en is lichter van gewicht dan een over ear koptelefoon.
Een over ear koptelefoon sluit je over het algemeen beter af van je omgeving dan on ear koptelefoons. Koptelefoons zijn minder makkelijk mee te nemen dan oordopjes, maar leveren over het algemeen een betere geluidskwaliteit.
In-Ear koptelefoons zijn voorzien van oordopjes die je letterlijk in het oor stopt. In-Ears worden ook wel oordopjes genoemd. Geen enkel oor is hetzelfde, om deze reden worden er vaak verschillende maten dopjes meegeleverd zodat de In-Ear koptelefoon bij iedereen goed past.
De Consumentenbond test verschillende soorten koptelefoons op onder meer geluidskwaliteit, draagcomfort en duurzaamheid. Er zijn in totaal 171 koptelefoons getest die goed verkrijgbaar zijn. Binnen de categorie draadloze koptelefoons is een model van Sony de Beste uit de Test. Een koptelefoon van JBL is de Beste Koop.
Sony WH-1000XM5 - Beste draadloze over-ear koptelefoon met ruisonderdrukking. Marshall Monitor II ANC - Dit is de beste koop onder de draadloze over-ear koptelefoons. JBL Live 460NC - De beste draadloze on-ear koptelefoon met ruisonderdrukking. AKG K361-BT - Best opvouwbare draadloze on-ear koptelefoon.
Een Noise Cancelling koptelefoon gebruiken met het volume op maximaal, zal je daarom niet beschermen tegen gehoorbeschadiging. Per definitie beschermen koptelefoons met Noise Cancelling je oren dus niet, wel zorgen ze ervoor dat je het volume van je koptelefoon minder hard hoeft te zetten.
Conclusie. De Samsung Galaxy Buds zijn een stuk goedkoper dan de Apple AirPods, ze beloven een iets langere batterijduur en ze bieden veel van dezelfde functies, hoewel ze niet allemaal beschikbaar zijn voor iOS-gebruikers, net zoals niet alle AirPod-functies beschikbaar zijn voor Android-gebruikers.
Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
Inherent aan oordopjes is dat ze nauw aansluiten aan de gehoorgang. Dat betekent automatisch dat ze daar oorsmeer verzamelen. Na verloop van tijd kunnen oordopjes dit verzamelde oorsmeer in je oor duwen, waardoor er een ophoping ontstaat.
Sport oordopjes zijn zo ontworpen dat ze niet uit je oren vallen terwijl je intensief beweegt, wel zo handig! Daarnaast zijn ze vaak zweetbestendig en draadloos. De draadloze verbinding komt tot stand via bluetooth, hierdoor heb je alle bewegingsvrijheid zodat je maximaal kunt presteren!
Iedereen weet dat je je favoriete muziek op de fiets of in de trein niet te hard moet zetten, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet bijna de helft van de mensen tussen de 12-35 jaar dat toch. Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes.
Noise cancelling gebruikt passieve akoestische methoden om achtergrondgeluid te verminderen en geluidsgolven te blokkeren. Active noise cancelling gaat nog een stap verder. Het creëert een geluidsgolf met een “anti-ruis” signaal dat de ruis onderdrukt nog voor het je oren bereikt.
Geluid dempen
Dat heet actieve ruisonderdrukking, ANC (Active Noise Cancellation). Dit vraagt wel extra energie, via USB of een batterij die opgeladen moet worden. Het is wel even wennen, sommige mensen worden er misselijk of draaierig van. Het voelt alsof je oren dicht zitten.
Noise Cancelling of ruisonderdrukking is een technologie die onder meer in koptelefoons, headsets en oordopjes zitten. Noise cancelling doet echter meer dan alleen ruis onderdrukken: het filtert en dempt alle omgevingsgeluiden.
Is het schadelijk om te slapen met oordoppen? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen in het inwendige oor. Je kunt oordoppen dus zonder problemen iedere nacht dragen.
Veilig en verantwoord gebruik van koptelefoons
Het gebruik van koptelefoons zelf is niet schadelijk voor uw gehoor. Echter kan de hoeveelheid aan geluid dat u hoort wel uw gehoor beïnvloeden.
Apparaten met Noise Cancelling hebben een ingebouwde microfoon die de tegenovergestelde omgekeerde geluidsgolven genereert om omgevingsgeluid te neutraliseren. Noise Cancelling werkt het beste wanneer het omgevingsgeluid om u heen constant is en rond de lage tot gemiddelde toonhoogte zit.