Het verschil tussen MIG en MAG lassen zit in het gebruikte gas. MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld koolstofdioxide, CO2).
MIG Lassen
Een inert gas wordt een niet actief gas genoemd omdat het niet reageert met andere chemicaliën. Dit kan het smeltbad te goede komen en daarmee de kwaliteit van de las die gelegd wordt.
MIG/MAG lassen is een vorm van booglassen waarbij de lasdraad vanaf een haspel continue wordt aangevoerd. MIG/MAG is de afkorting voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het enige verschil tussen deze twee is het gebruikte beschermgas. Bij MIG lassen gaat het om een inert gas, bijvoorbeeld argon.
Maar omdat de werkwijze van het lassen hetzelfde is, ongeacht het gas dat je gebruikt, wordt MIG/MAG lassen als 1 lastechniek gezien. Maar MIG/MAG lassen is ook mogelijk zonder gasfles, als je kiest voor gasgevulde lasdraad.
Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg.
Snel en eenvoudig: MIG/MAG-lassen is van de genoemde 3 technieken de gemakkelijkste en de snelste. Je hebt in korte tijd lange stukken metaal op dezelfde wijze aan elkaar gelast. Veel materialen: Deze lastechniek is toe te passen op veel verschillende soorten staal en variërende diktes van het materiaal.
Het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen zit hem enkel in het type beschermgas dat gebruikt wordt (Inert of Active), waardoor beide als dezelfde lastechniek worden beschouwd. TIG lassen wordt beschouwd als de moeilijkste lastechniek, omdat je er constant twee handen bij nodig hebt.
MAG lassen is met name geschikt voor deze staalsoorten. Als het gaat om roestvast staal (RVS) of laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes dan is ook TIG lassen geschikt. MIG lassen wordt ook veelvuldig toegepast op RVS.
Tijdens het lassen met gevulde lasdraad worden het metaal en de lasboog beschermd door een externe beschermgas en een slak (materiaal wat vrij kan komen bij een lasproces). De gevulde draad is zeer geschikt voor laswerkzaamheden waarbij het behalen van hoge lassnelheden essentieel is.
Aluminium is ook te lassen wanneer u een MIG/MAG-lasapparaat besluit te kopen. Dit wordt MIG-lassen genoemd omdat het beschermgas in het lasapparaat 100% Inert gas is (in dit geval Argon). Aluminium absorbeert meer warmte dan staal of rvs en er is daardoor meer stroom vereist om Aluminium te verlassen.
MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld koolstofdioxide, CO2).
Voor het MIG/MAG-lassen van gewoon staal gebruiken we in de meeste gevallen een gasfles met Menggas 85/15. Dat wil zeggen 85% Argon en 15% CO2. Voor het TIG-lassen wordt vrijwel uitsluitend gebruikgemaakt van 100% Argon. Dit gas wordt ook gebruikt voor het CuSi- en het MIG-lassen van aluminium.
MIG lassen maakt gebruik van een inert gas zoals argon in zuivere vorm of een menggas van argon en helium . MAG lassen gebruikt een actief gas, vaak een mengsel van inerte en actieve gassen. Bijvoorbeeld een menggas van argon met zuurstof en/of koolstofdioxide.
Een belangrijk nadeel van MIG/MAG lassen is dat het vrijwel onmogelijk is om in de buitenlucht te lassen. Dit komt, omdat het beschermgas door wind of tocht nog onvoldoende bescherming geeft. Verder komt er bij het MIG/MAG lassen veel lasrook vrij.
De eerste stap voordat je gaat leren lassen
Lasser is een mooi maar ook een zwaar beroep. Werken in verschillende moeilijke posities kan aan de orde komen. Daarnaast zijn ook de lasdampen schadelijk voor de gezondheid. Een lasser kan daarnaast ook last krijgen van de vonken die van het lasproces vrij kunnen komen.
Met zijn handige lastoorts en sterk vermogen van 170 A is de Kemppi MinarcMig Evo 170 het beste MIG/MAG-lasapparaat op de markt voor de doe-het-zelver. Het apparaat is geschikt om zwaar materiaal zoals stalen platen van wel 4 mm dik aan elkaar te lassen.
TIG lassen wordt bijna altijd gedaan met argon gas, omdat dit het goedkoopste gas is. Maar je kunt ook ook andere edelgassen, zoals helium, gebruiken. Daarnaast moet er een wolfraam elektrode in de lastoorts komen, om de vlamboog mee af te steken.
Als richtlijn houden we 8 gr/m aan voor een metaalpoeder gevulde draad met een diameter van 1.2 mm.
Afhankelijk van wat u wilt lassen en met welke stroom u dit wilt doen kunt u een geschikte diameter kiezen. Het stroombereik van een 0,8 mm lasdraad is bijvoorbeeld 40 tot 220 Ampère. Een 1.0 mm lasdraad kan worden gebruikt van 60 tot 330 Ampère. Bij dikkere lasdraden kan er dus met meer stroom worden gelast.
TIG-lassen hoe werkt het? Bij TIG-lassen ontstaat de vlamboog tussen een wolfraam-elektrode en het werkstuk. De temperatuur van de vlamboog bereikt 14000°C en het smeltbad loopt op tot 7000°C.
Indien geen ferriet in het lasmetaal mag ontstaan, dient men te lassen met een basische elektrode. Nu is over het algemeen enig ferriet wel gewenst omdat ferriet een veel groter oplossend vermogen heeft voor verontreinigingen dan austeniet en die kunnen nu eenmaal warmscheuren veroorzaken.
De voordelen van lasverbindingen ten opzichte van andere verbindingen zijn: Een verbinding met een las is stevig. Als deze juist is aangebracht is de las even sterk of sterker dan het omliggende materiaal. Een lasverbinding kan eenvoudig worden aangebracht.
Als je van lassen je hobby wil maken is dit basistraject de eerste stap. Deze opleiding omvat veel meer dan enkel leren lassen! Het is een uitgebalanceerde combinatie van metaal-, plaat- en laswerk. Met verschillende gereedschappen leer je aftekenen, meten en snijden.
Elektrode lasapparaten zijn ideaal voor kleine reparatiewerkzaamheden. Daarnaast zijn ze vaak compact en draagbaar en daarom zeer geschikt voor voor doe-het-zelvers, aannemers en beginners. Het is een relatief traag lasproces, waarbij je beklede elektroden gebruikt als toevoegmateriaal om lasverbindingen te maken.
Alles wat met leren lassen heeft te maken, wij kunnen het u aanleren. Wij bieden opleidingen aan volgens uw noden, tijd, of volgens een bepaald project waar u aan werkt of wil gaan werken. Kortom: iedereen kan bij ons terecht.