Het verschil met gewone mierenHet verschil tussen vliegende mieren en gewone mieren zit hem in de vleugels. De meeste mieren hebben geen vleugels en verplaatsen zich over de grond. De gevleugelde mieren hebben daarentegen twee paar vleugels, die ze gebruiken om te vliegen.
Vliegende mieren, ook wel 'alate' genoemd, zijn de parende mieren uit de mierenkolonie. Het zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie en hun enige doel is om zich voort te planten en een eigen kolonie te starten. De mieren vliegen uit in zwermen en paren vervolgens hoog in de lucht.
Waar komen vliegende mieren vandaan? Vliegende mieren komen uit het nest. We zien ze ineens aan het einde van een benauwde zomerdag, soms vlak voordat het onweer losbarst. Het zijn koninginnen en mannetjes, die voortkomen uit eitjes die de heersende koningin legt als haar nest groot genoeg is.
Vliegende mieren komen onder elke mierensoort voor. Zo ziet de gewone wegmier er als een gewone wegmier uit, maar dan met vleugels. Koninginnen zijn echter groter dan de werksters en de mannetjes. Hun antennes zien er ook anders uit dan die van de mannetjes: ze zijn geknikt in plaats van recht.
Laat het nest verwijderen
Maar daarmee is de kous niet af. Een zwerm vliegende mieren binnenshuis wijst er waarschijnlijk op dat je al langer met een nest te maken hebt in huis. Dat nest moet gelokaliseerd en verwijderd worden, anders blijf je elk jaar opnieuw last hebben van hetzelfde probleem.
De mannetjes uit zwermen vliegende mieren leven niet lang. Maximaal 48 uur, maar vrijwel altijd zullen ze na de paring sterven. De koninginnen blijven lang in leven. Onder gunstige omstandigheden kan een koningin wel 20 tot 30 jaar oud worden!
Overlast van vliegende mieren voorkomen
Overlast van vliegende mieren kun je maar moeilijk voorkomen. Door ervoor te zorgen dat je geen mierennest in de tuin hebt, verklein je de kans op overlast van vliegende mieren. Mieren zoeken voedsel, water en een geschikte plek om een nest te bouwen.
Bijten vliegende mieren? Mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab. Mieren houden niet van die geur.
Zie je massaal mieren in je tuin vliegen, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een mierennest in je tuin. Dit moet je even onderzoeken, want een nest kan voor overlast zorgen.
In dit artikel lees je wanneer vliegende mieren de meeste overlast veroorzaken. Normaalgesproken kunnen mieren helemaal niet vliegen. Een groot deel van het jaar hebben ze namelijk geen vleugels. Maar tijdens de paartijd, dat is ongeveer van eind juni tot en met september, krijgen deze beestjes wel vleugels.
Het kan jaren duren voordat de activiteit gaat opvallen. Hierdoor hebben de mierennesten kans gehad om zich meerdere jaren achtereen verder te ontwikkelen zonder dat u zich van enig kwaad bewust was.
Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde of zand. Wanneer er gaatjes in deze hoopjes zijn ontstaan, kun je er vanuit gaan dat dit de plek is waar de mieren zich hebben genesteld.
De mannetjes gaan op zoek naar jonge koninginnen om te bevruchten. "Ze vliegen uit voor een zogeheten bruidsvlucht." De koningin landt weer, bijt haar vleugels af en gaat op zoek naar een geschikte plek om een nieuwe kolonie te stichten. De mannetjes die een koningin weten te bevruchten, zullen daarna sterven.
Bij mieren draait het allemaal om de koningin. Het enige wat echt werkt, is de mierenkoningin bestrijden en zorgen dat deze dood gaat. Wanneer de koningin dood is, gaat het nest vanzelf dood, omdat de mieren het nut niet meer inzien om voedsel en water te zoeken.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Als je ontzettend veel mieren hebt en er echt iets aan wil doen, dan kun je chloor inzetten. Gebruik dit middel niet als je kinderen of huisdieren hebt, want voor hen kan chloor gevaarlijk zijn. Wanneer mieren in aanraking komen met chloor, dan zullen ze snel doodgaan.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Dat komt doordat in huis temperaturen en lichtmomenten afwijkend zijn ten opzichte van buiten. Binnenshuis wordt het instinct van de mieren voortdurend verstoord door onze thermostaat, vloerverwarming, airco en zonwering. Zodoende kunnen vliegende mieren het gehele jaar weer opnieuw tevoorschijn komen.
Uiterlijk van de mierenkoningin
Het uiterlijk van een mierenkoningin kan per mierensoort verschillen, maar het borstgedeelte (thorax) is vrijwel altijd groter dan dat van haar werksters. Bij sommige mierensoorten is de koningin echter moeilijk te vinden, omdat werksters soms ook heel groot kunnen worden.
Bosmieren vangen levende insecten en verzamelen dode insecten. Ze voeren deze aan hun larven, die veel eiwitten nodig hebben om te groeien. Ze eten veel schadelijke insecten, zoals rupsen en bladluizen. Mieren 'melken' bladluizen uit om zoet honingdauw te verkrijgen.
Oma weet raad: mieren hebben een hekel aan bepaalde geuren, zoals citroen, kruidnagel en koffiedik. Je kunt deze natuurlijke afweermiddelen gebruiken om mieren op afstand te houden.
Giet kokend water - eventueel met citroenschillen of een scheut azijn - in de gaatjes tussen de tegels of in de aarde waaruit u mieren naar boven ziet komen. Doe dit elke dag en na een poosje komt u geen mieren meer tegen.
Oorzaak mieren in de tuin
Mieren zijn vooral dol op zoet voedsel en zodra de deuren en ramen opengaan, kunnen mieren dus ook van buiten naar binnen en van binnen naar buiten kruipen. Als je opvallend veel mieren in de border signaleert, is de kans aanwezig dat je last hebt van/grotere kans hebt op bladluizen.