Macaroni met kaas, vooral bekend onder de Engelstalige afkorting mac and cheese, is een met name in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk voorkomend pastagerecht. Het wordt bereid door macaroni te mengen met een kaassaus en vervolgens meestal met geraspte kaas in de oven te gratineren.
Macaroni and cheese (ook bekend als mac and cheese in Canada en de Verenigde Staten en macaroni cheese in het Verenigd Koninkrijk) is een gerecht van macaroni pasta en een kaassaus, meestal cheddarsaus. De oorsprong ervan gaat terug tot kaas- en pastaschotels in het middeleeuwse Engeland.
Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk uit Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durumtarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm.
Heb je je ooit afgevraagd waarom macaroni and cheese zo verdomd lekker is? Er zit een hoop wetenschap achter: het gerecht zit vol rijke ingrediënten waardoor ons brein denkt dat het de loterij heeft gewonnen . En dan is er nog de comfortfoodfactor: mac n' cheese roept warme herinneringen op aan thuis.
Hieronder vallen pastavormen die hol en buisvormig zijn, zoals penne of ziti, schelpen van verschillende groottes en campanelle, een klokvormige pasta met gecanneleerde randen en een hol midden (via Fine Cooking). Deze vormen vangen veel kleverige kaassaus op, terwijl gladde pastavormen zoals spaghetti het er zo af laten glijden.
Macaroni: Technisch gezien is "macaroni" een algemeen woord om kleine en middelgrote gedroogde pastavormen te categoriseren. In Amerika is het enigszins synoniem geworden met elleboogmacaroni , de kleine gebogen buisjes die traditioneel worden gebruikt in macaroni met kaas en pastasalades.
Gebruik minder verdikkingsmiddel
Je wilt gelijke hoeveelheden boter en bloem qua gewicht. Dit is de sleutel. Gooi er te veel bloem in, en de saus kan dik worden, maar het kan ook melig en klonterig smaken. Zelfs als je de roux goed hebt, gebruik je te veel of verminder je de saus te veel, en de macaroni en kaas worden droog.
In de winkel gekocht is veel goedkoper , vanwege de hoge kosten van echte kaas. Ik betaalde $ 3,50 voor een doos Kraft, wat neerkomt op 88 cent voor elk van de vier porties. Ingrediënten voor de zelfgemaakte versie kwamen uit op $ 22,19 voor acht porties, of $ 2,77 per portie.
Tandvriendelijke pasta wordt bij elkaar gehouden in een kleverige, kaasachtige, zoute saus met een vleugje rokerige witte peper . Ons klassieke macaroni-kaasrecept is superzacht, met een kaassliert die van de kom tot in je mond reikt!
Ga voor een mix van verschillende kazen. Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
In The Epic History of Italians and their Food (2007) zegt John Dickie daarentegen dat het woord macaroni, en eerdere varianten zoals maccheroni, " afstamt van maccare, wat stampen of pletten betekent ".
Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Waarom paneermeel op macaroni en kaas? Een paneermeeltopping voor macaroni en kaas zorgt niet alleen voor een geweldig textuurcontrast met de romigheid erin, maar het voegt ook nog meer smaak toe aan het gerecht .
Een van de lekkerste gerechten is Mac and Cheese. Hoewel macaroni met kaas wordt gezien als een typisch Amerikaanse maaltijd (of misschien wel dé Amerikaanse), vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië .
Macaroni and cheese is een geliefde feestklassieker en heeft diepe wortels in de Afro-Amerikaanse kooktraditie . Macaroni and cheese is een van de vele populaire feestgerechten die banden heeft met tot slaaf gemaakte zwarte volkeren die hun gebruiken uit West-Afrika en ervaringen in Amerika aanpasten aan hun kooktradities.
De romige textuur en rijke, kaasachtige smaak zorgen voor een gevoel van troost en tevredenheid dat ongeëvenaard is door veel andere gerechten . Deze emotionele connectie is een belangrijke reden waarom macaroni en kaas worden beschouwd als een go-to comfort food, dat niet alleen voeding biedt, maar ook een vleugje nostalgie en een troostende herinnering aan eenvoudigere tijden.
Als je mac and cheese flauw smaakt, komt dat doordat het te weinig gekruid is, je geen smaakvolle kaas hebt gebruikt of je hebt niet genoeg kaas gebruikt . Probeer eerst een beetje meer zout toe te voegen, want dat zou het probleem kunnen verhelpen.
Haal de ovenschaal uit de oven en verwarm de grill voor. Grill de macaroni en kaas ongeveer 3 inch van de warmtebron tot ze mooi bruin zijn, ongeveer 2 minuten . Laat ze minstens 10 tot maximaal 20 minuten staan voordat je ze serveert.
Hoeveel macaroni heb je nodig per persoon. Het voedingscentrum adviseert 75-100 gram per persoon. Om gemakkelijk af te meten: 75 gram is een senseokopje met ongeveer een duimbreedte vrij aan de bovenkant. 100 gram is een volledig volle kop.
Je kunt macaroni nog 2 dagen in de koelkast bewaren , en wel op 7 graden.
Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.
Als je pasta in water kookt, wordt het water (en al het zetmeel van de pasta dat vrijkomt tijdens het koken) door de afvoer gegoten . Door de pasta in melk te koken, kun je al dat zetmeelrijke goedje voor je kaassaus bewaren.
Feta, queso fresco en paneer
Hoe lekker feta ook is in een salade of gestrooid over soep, deze droge en kruimelige kaas is gewoon niet ideaal voor macaroni en kaas. Feta heeft een hoog vochtgehalte en smelt niet goed, dus het zou eerder klonteren dan een gladde saus opleveren.
Zorg er daarnaast voor dat de saus niet bubbelt voordat u de kaas toevoegt. Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat de kaas uiteenvalt , waardoor er een korrelige textuur ontstaat.