Medium roast koffiebonen zijn een aantal minuten langer gebrand dan light roast koffiebonen.Ze hebben daardoor een iets donkerdere kleur. In vergelijking met light roasts hebben ze meer aroma's en een vollere body. Dat komt juist door de langere branding, waardoor de bonen meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen.
Wat de gezondheid betreft, bevatten donker gebrande bonen veel antioxidanten en een stof die goed is voor de maag. Medium gebrande bonen bevatten daarentegen meer chlorogeenzuur, wat zorgt voor minder ontstekingen en een betere bloedsuikerspiegel.
Naast de klassieke driedeling gebruikt men soms nog andere termen om de roostering van de koffiebonen onder te verdelen. Een voorbeeld hiervan is de Medium-Dark Roast. Hierbij worden de koffiebonen enkele minuten langer gebrand dan bij een medium roast, maar minder lang dan bij de dark roast.
Een kopje koffie met donker geroosterde bonen is dikker en voller dan koffie die gemaakt is van licht geroosterde bonen. Koffie gemaakt van lichter geroosterde bonen heeft meestal meer delicate, complexe smaken. Licht gebrande koffie is doorgaans zoeter, helderder en zuurder.
Dark roasts bevatten niet meer cafeïne dan light roasts – ze bevatten beide ongeveer evenveel.
Sommige koffiedrinkers denken dat donker gebrande koffie sterker is en meer cafeïne bevat dan licht gebrande koffie. De waarheid is echter dat het cafeïnegehalte vrijwel hetzelfde blijft tijdens elke fase van het brandproces . Het verschil tussen brandingen zit in de smaak, niet in de hoeveelheid cafeïne.
Vaak hebben dark roast koffiebonen een olieachtig laagje. Als je een dark roast drinkt dan proef je eigenlijk alleen maar de eigenschappen van de branding. De oorspronkelijke eigenschappen van de koffie zijn bijna allemaal verloren.
Uit onderzoek blijkt dat licht gebrande koffiesoorten meer antioxidanten bevatten dan donker gebrande koffiesoorten. Licht gebrande koffie bevat hogere concentraties chlorogeenzuur, wat helpt beschermen tegen celschade en ontstekingen bij mensen .
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Dark roast koffiebonen
Donker gebrande koffie betekent dat de bonen het maximum tijd en hitte hebben gehad tijdens het roosteren. Hierdoor zijn ze donkerbruin tot zwart en hebben ze een stevige, bittere smaak.
Dark roast betekent dat de koffieboon gebrand is op een hogere temperatuur en gewoonlijk ook voor een langere periode. Dit zijn donkere bonen met een bittere maar volle smaak.
De rauwe koffiebonen verliezen vocht, waardoor het volume van de boon toeneemt. Bij hogere temperaturen verliezen de bonen ook olie. Het oppervlak gaat dan glanzen. De aanwezige verbindingen vallen door de hoge temperatuur in brokstukken uiteen en reageren verder met elkaar.
Voor de beste smaak worden lichte roasts vaak aanbevolen voor pour-over en drip koffie , terwijl donkere roasts goed geschikt zijn voor espressodranken of die met melk en room. U kunt verschillende roasts proberen bij het maken van verschillende koffiedranken om nieuwe favorieten te ontdekken.
Gebrande noten zijn gebakken in olie, wat ze een rijke smaak en een knapperige textuur geeft.Geroosterde noten zijn verhit met droge lucht, meestal in een oven, zonder gebruik van olie.
Een van de voordelen van donker gebrande koffie is dat het een gedurfd smaakprofiel heeft. Donker gebrande koffie wordt vaak beschreven als een rokerig, chocoladeachtig of verbrand smaakprofiel. De zuurgraad van donker gebrande koffie is laag, wat het een geweldige keuze maakt voor degenen die genieten van een gedurfde en sterke kop koffie.
Lichte koffiebrandingen
Lichte roasts vertonen vaak een heldere zuurgraad, bloemige en fruitige tonen en een lichtere body. Bij het zetten van lichte roasts is het het beste om methoden zoals pour-over of drip brewing te gebruiken om hun subtiele smaken te benadrukken. Een van onze populaire lichte roast blends is de Frog Breakfast Blend.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Als beginnende koffiedrinker raden we je aan om te gaan voor onze milde koffiebonen. Doordat deze bonen licht gebrand zijn, is de smaak van de koffie niet te sterk.
Koffie met melk is een stuk gezonder en wel om deze opvallende reden. (Volgende keer toch maar weer een cappuccino bestellen.) Door de wisselwerking tussen polyfenolen (lees: antioxidanten die onder andere voorkomen in koffie) en eiwitten heeft een simpel kopje koffie met melk mogelijk een ontstekingsremmend effect.
U vindt waarschijnlijk licht gebrande koffie van koffieleveranciers die koffie uit één regio verkopen. Omdat deze koffiesoorten duurder zijn om te produceren , kunnen ze een hogere prijs hebben dan standaardkoffie waarvan de herkomstregio niet is aangegeven.
De gezondste manier om je koffie te drinken is heet gezet en zwart . Eén kopje bevat vrijwel geen calorieën of koolhydraten, geen vet en is laag in natrium. Zwarte koffie bevat ook micronutriënten, waaronder kalium, magnesium en niacine.
Als koffiebonen donker worden gebrand, kan dat tot wel 90 procent van de chlorogeenzuren vernietigen. Dit zijn antioxidanten en ontstekingsremmende fytonutriënten waarvan wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van de voordelen van koffie. In dit opzicht is een lichte branding dus beter .
Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
Welke koffie is 100% Arabica? 100% Arabica koffie bestaat uit uitsluitend Arabica bonen, zonder enige toevoeging van Robusta bonen. Deze koffie staat bekend om zijn zuivere smaak en hoge kwaliteit.