Het verschil tussen lak en vernis is dat vernis transparant is, lak is dat niet. Met lak geef je een oppervlakte een andere, dekkende kleur, maar met vernis behoud je de originele vormen en tekening van de onderlaag. Lijnolie is overigens ook een vorm van vernis, de meest eenvoudige vorm zelfs.
De vernis zorgt ervoor dat hij tegen vocht kan, waardoor je de stenen voor een hele lange tijd buiten kan leggen zonder dat je verf eraf gaat. Kan gebruikt worden op de meeste beschilderbare oppervlakken.
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Er zijn vernissen, speciaal voor binnen- en buitentoepassingen. Ook kan je kiezen voor glanzende, matte of zelfs extra matte vernis. Sommige zijn kleurloos, maar ook de vernissen met kleur kun je na gebruik de mooie natuurlijke houtnerf nog duidelijk zien, dit geeft het een prachtig kleuraccent.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Als de oude laag nog glad is, dan kun je volstaan met het opschuren van het oppervlak, en daarna een nieuwe laag vernis aanbrengen. Binnenshuis kun je een vernis op waterbasis gebruiken over een oude op terpentinebasis, en andersom. Buitenshuis kan dat echt niet.
Breng de vernis in een dunne laag aan volgens de richting van de houtnerven. Breng een eerste laag aan en laat drogen. Maak vervolgens glad met een heel fijne (180 tot 240) of extra fijne korrel (280 tot 400) om vervolgens minstens een tweede laag aan te brengen. Hoe meer lagen, des te sterker uw vernislaag.
Laat de vernis minstens 5 à 6u drogen en schuur lichtjes met schuurpapier (korrel 220). Neem het stof weg. 5. Maak een nieuwe hoeveelheid vernis aan voor de 2e laag en breng die op dezelfde manier aan als de eerste laag.
Hoe kan je vernis verwijderen? Vernis verwijderen doe je het best zo snel mogelijk met white spirit. Oude vlekken moet je voorbehandelen met zachte zeep of borax en vervolgens nawassen met een gewoon wasproduct. Spoel tenslotte met azijn.
Verdund vernis
Het is ook mogelijk een verdunde vernis als schildersmedium te gebruiken, bijvoorbeeld damar of mastiekvernis. Daarmee krijg je een hogere glans van de verf. Er zijn veel andere mediums in de handel, bijvoorbeeld om de verf dikker te maken voor impasto, of om het transparanter te maken voor glaceringen.
Wanneer je schilderij vernist is met een 'gewone schilders' vernis op water of terpentine basis, dan kun je hem niet verwijderen. Je kunt dan wel proberen of je er overheen kan schilderen. De kans is echter groot dat de oppervlaktespanning van de vernis te groot is om de verf goed te laten hechten.
Verniswas is in verschillende standaard kleuren verkrijgbaar; de houttinten notelaar en gouden den en de kleuren taupe, wit, zwart, grijs. Ook is er een kleurloze, transparante verniswas. Met witte verniswas kun je een fris whitewash effect creëren en de standaard grijstint is een koel neutraal grijs.
Lakken op solventbasissen brengt men aan met lakrollen. Deze hebben een zeer fijne structuur om een glad resultaat te verkrijgen. Deze rol kan men gebruiken voor synthetische verf, grondlagen, voor glansverf en voor vernis. Deze rol mag in mousse zijn, mohair, fluweel of polyamide met een vezellengte van 12 mm.
Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Het gebruik van een ademende, vochtregulerende verf is een goede manier van houtbescherming tegen vocht. Moose F is een voorbeeld van een dampdoorlatende verf. Dit houdt in dat het hout beschermd wordt tegen het binnendringen van vocht, maar dat het hout wél in staat blijft om vocht aan de lucht af te geven.
Vernis bestaat zowel kleurloos als in een aantal kleuren. Vernis biedt ook een uitstekende bescherming tegen vuil, krassen en vocht.
Je kunt het hout lakken door eerst een dunnere laag aan te brengen. Werk bij voorkeur in meerdere dunne lagen, in plaats van met één dikke laag. Het is verstandig om na iedere laag opnieuw te schuren, met een fijne korrel 320 of met een schuurspons met korrel 320.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
In de meeste gevallen kan je bij natte verf de verf wegpoetsen met een oude doek met terpentine. Vervolgens kan je het glas weer schoonmaken met een schone doek. Bij opgedroogde verf is het verstandig om een glaskrabber of een plamuurmes te gebruiken.
Een vernis aanbrengen over acryl heeft naast het schilderij te beschermen tegen vuil zoals vet , nicotineaanslag, uv-licht en vocht ook nog een ander doel.
Als acrylverf droog is dan is het droog en zal er niet zoiets als een veroudering proces plaatsvinden. Maar je kan een acrylschilderij vernissen om het doek te beschermen tegen vuil of om de glans van het schilderij aan te passen en de kleuren iets op te halen.
Vernis is een chemische stof die aangebracht wordt over een verf of materiaal om de invloed van het weer, licht, vocht of schimmels te verminderen.
Wij adviseren ONE by Histor Acryl Lak Hoogglans voor het verven van je tafel: deze lak droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend.
Bereken zo nauwkeurig mogelijk de hoeveel- heid verf of vernis die nodig is voor uw schil- derwerken. De rendementen aangegeven op het etiket moeten u daarbij helpen; er wordt een gemiddelde hoeveelheid verf of vernis (in liter) aangegeven nodig om een vierkan- te meter te schilderen of vernissen (m2/l).
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.