Kokoswater komt rechtstreeks uit de nog onrijpe vrucht, terwijl kokosmelk eerst nog moet worden bereid. Dit doe je door het vruchtvlees van de rijpe kokosnoot te extraheren, te vermalen en te raspen en het product met water te mengen tot een dikke, zeer vette vloeistof. Tenslotte wordt de kokosmelk eruit geperst.
Kokoswater bevat verschillende mineralen, zoals kalium, magnesium, natrium en calcium. Deze zorgen er voor dat de elektrolytenvoorraad in je lichaam snel hersteld worden na een sportsessie. Veel sneller dan water, waar geen elektrolyten in zitten. Daarom is kokoswater dus het beste om te drinken als sportdrankje.
Kokoswater smaakt wat flauw, lichtelijk naar kokos. Velen vinden de smaak dan ook tegenvallend. Maar er zijn ook erg veel mensen die het heerlijk vinden ( waaronder ik er eentje van ben) Aan kokoswatertjes worden veel smaakjes toegevoegd in de vorm van vruchtenconcentraten en/of natuurlijke aroma's.
Kokosroom kan op dezelfde manier worden gemaakt, alleen wordt er nog één extra stap aan het proces toegevoegd. Door de kokosmelk te laten staan komt de room namelijk vanzelf bovendrijven. Door de room van de melk te splitsen houd je kokosroom en een magere kokosmelk over.
Kokoswater is vocht uit een jonge kokosnoot. Het bestaat voor een groot deel uit water, maar het is rijk aan voedingsstoffen. In tegenstelling tot kokosmelk is kokoswater niet vet en zit er geen cholesterol in. Kokoswater is rijk aan elektrolyten en daardoor heel geschikt als sportdrankje.
Kokosmelk is op zich gezond, maar bevat erg veel calorieën uit verzadigd vet. Gebruik daarom per dag niet meer dan 50-75 ml, en hou je verdere inname aan verzadigde vetten in een dag in balans. Kies liefst voor biologische kokosmelk, en liefst uit een pakje. Kies voor soorten die bestaan uit kokosmelk-extract en water.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Is de kokosmelk in je blik hard geworden? Dat kan goed kloppen. Het vet in de kokosmelk stolt namelijk naarmate de temperatuur van het product daalt, waardoor er een harde laag boven in het blik ontstaat. Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand.
Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
Kokoswater kun je, na openen, 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Voor de exacte bewaartermijn volg je het bewaaradvies op de verpakking op. Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Kokoswater bestellen | Albert Heijn.
Wanneer je te veel van dit drankje drinkt of bepaalde gezondheidsklachten hebt, kan kokoswater nadelig zijn voor je gezondheid. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid kalium in deze drank. Kalium is erg goed voor je gezondheid, maar kan ook voor maagklachten zorgen wanneer je te veel binnenkrijgt.
Kokoswater zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en deze voeden, hydrateren en versterken het haar. Er is dus niemand die er geen voordeel uit zou halen zijn of haar haren met kokoswater te wassen. Bovendien bevat kokoswater suiker en aminozuren die haarlokken helpen vocht vast te houden.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verband is tussen het eten van kokosolie en een verhoogd cholesterol of het eten van kokosolie en hart- en vaatziekten.
Voortaan kan je ook kokosmelk bij Lidl verkrijgen. Gewone kokosmelk of de light variant? Met wat kook jij het liefst? | Facebook.
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokosmelk heeft de geur van de kokosnoot en heeft een zoete smaak. Kokosmelk is een uitstekend alternatief voor koemelk omdat het gemakkelijk verteerbaar is en eenvoudig is om te maken. Tevens bevat het een overvloed aan voedingsstoffen. U kunt het gewoon drinken of gebruiken voor het koken.
Kokosmelk latte
Zet je normale kopje zwarte koffie maar gebruik kokosmelk inplaats van halfvolle melk erin. Als je de kokosmelk even blend (of een melkopschuimer gebruikt) kun je je koffie zelfs met wat schuim toppen.
Plantaardige vervangers, zoals sojaroom en kokosroom, zijn dan een goede optie. Deze producten bevatten geen koemelk en zijn dus eigenlijk geen echte room. Sojaroom heeft een laag vetpercentage (ongeveer 20%) en kan je ter vervanging van crème fraîche toevoegen aan soep, saus of een dessert.
Wil je het gerecht gezonder maken dan kun je de kokosmelk vervangen door magere yoghurt. Je krijgt dan meer een Indiase curry variant. De kip kun je ook afwisselen met kippendijen. Ook is dit gerecht lekker met zoete aardappel en paprika.
Kokos'melk' is niet het vocht dat in de kokosnoot zit, zoals veel mensen denken. Dat noemen we kokoswater. De kokosmelk wordt gemaakt door het geraspte witte vruchtvlees van de kokosnoot te mengen en te 'kneden' met water. Daarna wordt het mengsel uitgeknepen en ontstaat er kokosroom oftewel santen.