Beide worden gebruikt voor het indikken van de melk maar wel met een andere toepassing en doel. Samengevat wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt tegen het spugen van je baby en Rijstebloem om meer voedingswaarde aan de melk te geven bijvoorbeeld voor hongerige baby's of als papje voor het slapen gaan.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Johannesbroodpitmeel: poeder van kiemende zaden
Het is een wit of geelwit poeder, afkomstig van gemaalde kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel hiervan wordt gebruikt als verdikkingsmiddel van melkvoeding voor baby's, om zo onder andere problemen als een extreme reflux te voorkomen of verbeteren.
Het kan de reflux bij je baby verminderen, maar je baby kan er ook last van krijgen. Niet zeker of het echt helpt. Voor veel baby's is johannesbroodpitmeel een uitkomst, maar het helpt niet bij alle baby's. Sommige baby's krijgen juist meer last van krampjes, omdat ze de voeding niet goed kunnen verteren.
200 ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Hij drinkt nog zuigelingenmelk, is pas over 2 weken 6 maanden. Maar wat ik ga doen vanavond is de fles van 8 uur gewoon maken zoals ik altijd doe dus 180cc water en 6 schepjes poeder. Hierbij doe ik 2 scheppen rijstebloem,wat je bij iedere drogist/supermarkt bijna kunt kopen.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.
Johannesbroodpitmeel kan bij zowel flesvoeding als borstvoeding gebruikt worden. Het is heel normaal dat een baby zo nu en dan spuugt. Gemiddeld genomen spuugt 70% van de baby's met een leeftijd van ongeveer vier maanden ten minste één keer per dag. Dit is heel normaal bij baby's tot negen maanden.
1 portie Bambix Rijstebloem (+/- 20g) bevat 36% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine B1 voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Het maagje van je kind is tot nu toe alleen gewend aan melk, maar vanaf 4 maanden kan je baby behoefte krijgen aan vaste voeding.
Met een papfles kan het spijsverteringskanaal van je baby wennen aan vezels, andere voedingsstoffen en dikkere voeding. Je kunt de papfles opbouwen van dunne pap naar dikkere pap. Je begint dan met het toevoegen van één schepje rijstebloem of granen en voegt na een tijdje stapje voor stapje meer pap toe.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Philips Avent Flesspeen Classic dikke voeding
Deze speen voor dikkere vloeistoffen is ideaal voor een consistentere voeding zoals pap of Johannesbroodpitmeel. Door de speciale vormgeving buigt de speen mee, zodat er lucht in de fles komt.
Aanbevelingen voor baby's en peuters
Kook rijst in een voldoende grote hoeveelheid water (6 keer zoveel water als rijst) en giet het kookwater weg alvorens de rijst op te dienen. Beperk tot 1 keer per week. Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes.
Bij flesvoeding
Voeg daarna 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml melk toe. Probeer uit wat werkt bij je kindje. Dit is erg verschillend per baby, soms kan een mespuntje meel al genoeg zijn. Te dikke voeding is namelijk ook niet fijn.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Bij baby's komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Inbakeren kan helpen je baby rustig te krijgen, zodat hij een goede nachtrust heeft. Daarna kan hij er weer wat beter tegen. Middelen van de drogist. Er zijn verschillende producten bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampen, zoals sab simplex, Cinababy, Infacol en ABC Dophilus.
Een goede verhouding voor het gebruik van johannesbroodpitmeel is 1 of 2 schepjes per 100 ml (moeder)melk, bijvoorbeeld van het Kruidvat Johannesbroodpitmeel. Daarna schud je de substantie goed maar voorzichtig, totdat het meel helemaal is opgelost in de melk. Je kunt het ook toevoegen aan afgekolfde melk.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.