Schaamluis is een ander soort luis dan hoofdluis. Je kunt schaamluis wel op andere plekken in je gezicht krijgen waar haar zit. Bijvoorbeeld je baard of wimpers. Hoofdluis zit alleen in het haar op je hoofd.
Hebben alleen kinderen hoofdluizen of ook volwassenen? Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.
Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over.
Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde 'repellents'. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Doe dit kammen met nat haar, waar een flinke dosis onuitgespoelde crèmespoeling in zit, niet alleen omdat de kam er makkelijker doorheen glijdt, maar ook omdat de luizen hierdoor op hun plaats blijven zitten en je er dus geen mist.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Was (mogelijk besmet) beddengoed in heet water (60 graden). Bewaar kleding die (mogelijk) besmet is met hoofdluis twee weken lang in een gesloten, plastic verpakking. Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
Oorspronkelijk komen hoofdluizen van de voorlopers van de chimpansees en zijn al 5 miljoen jaar oud. Luizen lopen over, ze kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. Ze hebben haakjes aan hun poten om zich te kunnen vasthouden aan haar. Ze zuigen bloed om aan voedsel te komen.
Dit doen zij uitsluitend via haar-haarcontact. Hoofdluizen zijn genetisch geprogrammeerd om zich te verspreiden. Wanneer zij de kans krijgen om een nieuwe gastheer te betrekken zullen zij dat niet laten. Een volwassen vrouwtjes-luis hoeft slechts één keer te paren.
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam het haar van achter (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Start aan het oor en schuif na elke kambeweging een beetje op naar het andere oor. Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
Hoofdluizen hebben van nature de neiging om zich goed aan haren vast te houden, zo ook tijdens het zwemmen van de gastheer. Hoewel hoofdluizen niet kunnen zwemmen, verdrinken ze niet tijdens het zwemmen of wassen van de haren.
Ouderwetse luizenshampoos dienen gebruikt te worden in combinatie met kammen. De hoofdluis behandeling met de shampoo dient na 7 dagen herhaald te worden.
Voorwerpen die je niet mag wassen, kan je ook gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten zak bewaren. Kleine voorwerpen zoals kammen of knuffels kan je gedurende 8 uur in de diepvries steken. Door de koude temperatuur zullen de luizen sneller sterven.
luizen houden niet van haarlak
Bij de jongens die dat niet doen, is dat 6 procent. Meisjes hebben wat meer last van luizen. Meisjesden die gel of haarlak gebruiken lopen 7 procent kans tegenover 12 procent voor de meisjes die niets in het haar doen.
Om die reden zal een hoofdluis niet snel hoofd en haar verlaten. Oók niet als mensen met hun hoofd schudden. Luizen planten zich ook voort op het mensenhoofd. Richt uw energie dus op het reduceren van de luizen en neten op het hoofd van uw kind (kammen, kammen, kammen!).
Extra wassen niet nodig
U hoeft de kleren, jassen, sjaals, mutsen, beddengoed en knuffels niet te wassen. Dit is niet nodig om van de luizen af te komen. Als u 2 weken goed kamt, is dat voldoende.
Bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het soms wel nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kledij te wassen op 60°. Doe dit bij het opstarten van de behandeling en na één week. Gebruik evenwel je gezond verstand en overdrijf niet.