Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes.
De vena cava superieur (VCS) is de grote bovenste holle ader die zuurstofarm bloed van het bovenste deel van het lichaam terug naar het hart voert. Vena cava stents zijn speciaal ontworpen voor gebruik in het lichaam en worden gebruikt om een vernauwing (stenose) of blokkering in de ader te behandelen.
In tegenstelling tot normale wijnen worden mousserende wijnen twee keer vergist. Bij deze tweede vergisting worden de resterende suikers in wijn omgezet in koolzuurgas en alcohol. Bij Cava gebeurt deze tweede vergisting in de fles, terwijl dit bij Prosecco in een tank onder hoge druk plaatsvindt.
Zware bieren zoals Leffe en trappist tellen snel op tot 200 à 225 calorieën per glas, en een glas cava of champagne bevat tussen de 75 en 85 calorieën per glas. Bij wijn schommelt het aantal calorieën tussen 70 en 100 calorieën per glas.”
Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank
Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt.
Een glas wijn kan dus prima bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een droge wijn is dan de beste keuze en bevat de minste koolhydraten. Wilt u echt verantwoord zijn, kies dan voor een Champagne, Cava, Prosecco of een alcoholvrije wijn.
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën. Een mousserende wijn kan dus geen kwaad, zou je zeggen…
Een cava kan in principe altijd gedronken worden, maar er zijn gerechten waar je de soorten cava's het beste bij kan drinken. Droge cava's kun je bijvoorbeeld drinken bij diverse voorgerechten en Aziatische gerechten, zoals bijvoorbeeld: Ansjovis. Gedroogde ham of parmaham.
Cava is misschien wel de favoriete bubbel geworden van Ontbijtservice OntbijtjeThuis, waarom? Het is een toegankelijk bubbel met een vaak goede prijs kwaliteit verhouding, en past geweldig bij een feestelijk ontbijt moment.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Brut: Maximaal 15 gram suiker per liter toegevoegd. (Suiker is toegevoegd om de balans met zuur te bereiken) Dit is duidelijk de meest populaire categorie: ongeveer 50% van alle cava is brut. Extra seco: Tussen de 12 en 20 gram suiker per liter toegevoegd.
Het aantal calorieën in champagne, cava of prosecco is nagenoeg gelijk: gemiddeld zo'n 77 kcal per glas. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel suiker er aan toegevoegd is.
Hoewel je onderling veel verschillen kunt ontdekken en proeven, hebben de meesten één ding gemeen: het cava brut alcoholpercentage. Zes van de acht bruts hebben een cava alcoholpercentage van 11,5 procent.De overige twee hebben een cava alcoholpercentage van 8,5 procent.
Cava betekent letterlijk 'kelder' en is steeds gemaakt volgens de 'método tradicional'. Net zoals bij Champagne hoeft men deze productiemethode niet te vermelden op het etiket, evenmin als de DO (Denominación de Origen). Wel is er, opnieuw zoals bij Champagne, een verplichte vermelding op de kurk.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet.
Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is.
Rode wijn is rijk aan polyfenolen die kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben, terwijl witte wijn het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Wijn, zowel rood als wit, heeft echter veel meer gezonde effecten.
De soort alcohol met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava. Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen. Let wel op dat je de alcohol niet vervangt door snoep en andere slechte snacks.
Hoeveel thee kan ik per dag drinken? Net zoals voor veel andere voedingsmiddelen, geldt ook voor thee: alleen de juiste hoeveelheid is gezond. Ongezoete vruchtenthee kan onbeperkt worden gedronken.
Je lichaam heeft het simpelweg heel zwaar om al dat gif af te breken. Maar het is niet zo dat als je alcohol drinkt, je helemaal niet kan afvallen. Dit hangt namelijk van veel meer factoren af, zoals je genetische aanleg, je totale calorie-inname en -verbruik.