Honingraat binnendeuren zijn wat goedkoper en lichter dan deuren met een andere opbouw. Ze hebben een binnenkern met een honingraadmotief van karton of hardboard. Een tubespaan binnendeur heeft een stevige kern van spaanderplaat en bevat holle kanalen. Een volspaan binnendeur heeft een kern volledig van spaanplaat.
Isolatiewaarde: een tubespaan binnendeur heeft een hoge isolatiewaarde. Vergeleken met een honingraat binnendeur is deze stukken beter. Prijs/kwaliteitsverhouding: de prijs/kwaliteitsverhouding van een tubespaan is in verhouding met de andere bouw van binnendeuren, de beste.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
De vlakke volspaandeur is samengesteld uit een houten frame met daarin een spaanplaatvulling afgewerkt aan beide zijden met een vlakke hardboardplaat. De spaanplaatvulling is niet massief, maar is in de lengte voorzien van boringen. Zonder deze boringen zal de deur te zwaar zijn.
Tubespaan betekent dat de kern van de deur zeer solide is. De kern is gemaakt uit spaanderplaat (een vezelplaat vervaardigd uit houtspaanders) die luchtkanalen bevat. Hierdoor is de isolatiewaarde aanzienlijk beter dan andere deuren.
Een massieve deur heeft geen holle kern. Dit maakt deze tot de meest compacte soort deur. Afhankelijk van de prijs zullen massieve deuren een kern van hout hebben of van spaanplaat.
Kun je een honingraat deur inkorten? Ja, dat kan! Ga zo te werk: zaag een stuk af aan de bovenkant van de deur.
Gewicht deur
40mm tubespaan: 15kg/m². 40mm volspaan: 25kg/m². 50mm volspaan: 29kg/m². 60mm volspaan: 36kg/m².
Bereken nu de m³ van je deur en vermenigvuldig dat met het soortelijk gewicht en je weet wat het deurgewicht ongeveer zal zijn. Een tubespaandeur van 220 cm hoog, 93 cm breed en 4 cm dik zal dus ongeveer 33 kg wegen (2,2 x 0,93 x 0,04 x 400).
Voordeur, achterdeur of tuindeuren vervangen
Dan kun je kiezen voor een isolerende deur met een kern van kunststof hardschuim of een isolerende houtsoort. Zo'n deur is meestal wel wat dikker dan je oude deur, dus dan moet je ook de deurpost laten vervangen.
Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar de buitenste randen vallen over het kozijn heen. Dit voorkomt dus dat je naden ziet, wat esthetisch veel mooier is en geeft een veel luxueuzere uitstraling. Hierdoor is de aanschaf van een opdekdeur veelal wel wat duurder dan een stompe deur.
Omdat de meeste binnendeuren terechtkomen in ruimtes met een stabiel vochtgehalte, zijn bijna alle houtsoorten geschikt : eiken, beuken, grenen, dennen, afrormosia, afzelia (doussié en pachyloba), cumaru, esdoorn (Amerikaans of Europees), (wit) essen, guatambu, ipé, iroko, itauba, kersen (Amerikaans of Europees), koto, ...
Om een grotere kromming bij zo'n hoge deur te voorkomen, is een stabilisatie in de Verdi-deuren aangebracht in de vorm van de nieuwe Stabitec-vulling. Deze voorkomt kromtrekken van de deur, ook in vochtigere ruimtes zoals een badkamer. Wel is van belang dat deze ruimtes goed worden geventileerd.
MDF deuren zijn deuren gemaakt van een geperst board met een middelharde dichtheid. MDF staat dan ook Medium-Density Fibreboard. Deze deuren worden gemaakt van gedroogde houtvezels die door middel van harsen met elkaar zijn verbonden.
Aan de binnenkant van de deur zitten zogenaamde kanaalspanen. De deur is leverbaar in tal van kleuren en designs. De deur is standaard te verkrijgen met een breedte van 73, 78, 83, 88 en 93 cm en een hoogte van 201.5, 211.5 en 231.5.
De waarden in tabel 1 betreffen de gehele deuropbouw, dus niet enkel de vulling. Voorbeeld: Een Svedex deur met een afmeting van 930 x 2315 mm, met een dikte van 39 mm, voorzien van een massieve vulling heeft een gewicht van: 0,93 x 2,315 = 2,15 m² x 18,8 kg/m² = ca. 40,4 kg.
Voor deuren van 201,5 en 211,5 hoog heeft u 3 scharnieren nodig. Voor deuren van 231,5 hoog gebruikt u 4 scharnieren.
2 cm is een gebruikelijke maat. Vergeet niet dat wanneer je die spleet dichtmaakt, je (waarschijnlijk) de ventilatiebalans in je woning verstoort.
De deur schaven of zagen
Stap 1: teken op de deur de nieuwe lengte af. Meet hiervoor vanaf de bovenkant van de deur de gewenste maat en trek met behulp van een winkelhaak een haakse zaaglijn. Stap 2: zaag het afgetekende deel van de deur af. Met een schaaf en schuurpapier maak je de deur aan de onderzijde weer glad.
Daar zijn in totaal vier miljard van gemaakt, allemaal met vier wielen en zonder deuren. Maar denk ook aan bureaustoelen, winkelwagentjes en het feit dat historici schatten dat het wiel er duizend jaar eerder was dan de deur. Daar kunnen zelfs de geschatte 2,3 miljard huizen op aarde niet tegenop.
De meest gekozen materialen voor de voordeur zijn hout en kunststof (pvc). Het sterkste punt van hout is dat het karakter heeft, dit is ook met modern kunststof niet zomaar te evenaren. Omdat het een natuurlijk product is, kan een houten buitendeur heel wat uitstraling geven aan jouw gevel.
Voor een opdekdeur meet je, van je bestaande deur, de hoogte inclusief opdekrand en de breedte zonder opdekrand. Voor stompe deuren kun je de maat van je bestaande deur gebruiken of je meet de binnenmaat van je kozijn (sponningmaat) en trekt hier zowel in de hoogte als in de breedte 5 mm vanaf.