Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Een stuk gezonder dan havermout
Haverzemelen zijn supergezond: vergeleken met gewone havermout bevatten ze minder calorieën en meer eiwitten en voedingsvezels. Bovendien bevorderen ze een vlotte stoelgang en hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.
Tijdens het bereidingsproces van havervlokken wordt alleen de binnenste korrel van haver gebruikt. Dat is dus de gepelde haver zonder zemelen (het vliesje), ook wel havergrut genoemd.
Haverzemelen zijn vezel- en eiwitrijk. Ze bevatten vooral oplosbare vezels, die een verzadigd gevoel geven, onze bloedsuikerspiegel stabiel houden en het cholesterolgehalte verlagen.
Van die binnenste korrel worden havervlokken en havermout gemaakt. Ze verhitten dan de korrels, die ze vervolgens stomen en platwalsen. Het enige verschil tussen havervlokken en havermout is de grootte. Havermout wordt in het proces nog een keer geknipt en havervlokken zijn de hele korrels, maar dan plat.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Als je al veel vezelrijk voedsel eet zoals ontbijtgranen, groente, peulvruchten en fruit dan ben je met 3 flinke eetlepels haverzemelen per dag heel goed bezig. De totale aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels per dag varieert van 30 tot 50 gram.
Lijnzaad is na zemelen en volle graanprodukten waarschijnlijk het meest gebruikte natuurlijk voorkomende voedingsvezelprodukt. Vooral in Duitsland is het populair, terwijl in de alternatieve geneeskunde Linum catharcticum als laxeermiddel en herba lini catharctici als laxeerthee bekend staan.
Knijp 6 keer in de HeltiQ zemelen bad fles en los de substantie op in een bak of bad met lauwwarm water van minimaal 3 liter en maximaal 50 liter. Neem vervolgens plaats in het bad of breng de oplossing voorzichtig aan op de huid met een washandje. Gebruik geen zeep of shampoo in het bad.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
Ze zijn, net als havermout, supergezond: ze bevatten weinig vetten, terwijl ze een geweldige bron van eiwitten en vezels zijn. Vezels zijn onmisbaar voor een goede stoelgang, terwijl ze helpen je cholesterol onder controle te houden, je suikerspiegel te regelen én ervoor te zorgen dat je minder snel honger krijgt.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Zemelen zijn het vezelrijkste deel van de graankorrel. Je kunt ze verwerken in yoghurt, karnemelk, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel. Sommige mensen gebruiken hiervoor lijnzaad.
De zemel is de buitenste laag van de graankorrel. Daarin zit het grootste deel van de vitaminen en mineralen. Deze zemelen (de schilletjes of de velletjes) bevatten vooral de voedingsvezels in het meel. Als de zemelen eruit worden gezeefd, blijft er bloem over.
Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
Lijnzaad stoelgang
Heb je dus last van obstipatie, of ga je op vakantie naar een land waar je weet dat je altijd last van je darmen krijgt? Neem dan gewoon een lepeltje lijnzaad, dan blijft alles een stuk beter op gang.
Goed voor de spijsvertering
Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.
Er zitten 14 kilocalorieën in 1 eetlepel (5 gram) zemelen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zemelen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
"Vezels zijn van groot belang voor een goede spijsvertering en ze voeren schadelijke stoffen af." De arts waarschuwt ervoor dat te weinig vezels de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, en suikerziekte vergroten.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Havermout houdt je darmen gezond
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.