In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
"In Griekenland is Pita Gyros populair bij jong en oud"
Gyros betekent ronddraaiend. Gyros wordt officieel namelijk al draaiend aan een grote spies gegrild.
Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten.
souvlaki (spiesjes) en souzouki (gekruid gehakt) zijn het bekendst. Vaak gegeten met een kwak van de beroemde tzatziki, een frisse, zomerse saus van yoghurt, komkommer en knoflook. In Griekenland kun je ze vaak bij stalletjes op straat krijgen.
Bifteki is de naam die de Grieken geven aan hun versie van gekruide burgertjes. Soms vind je ze ook wel eens onder de naam Souzouki. Het verschil is dat Bifteki in Nederland vaak gevuld is met feta, en in Griekenland niet. Onze versie maken we dus mét feta.
Het woord 'tzatziki' is de Griekse uitspraak voor het Turkse gerecht 'cacık'. De originele herkomst van het woord is het Perzische of Koerdische jāj ژاژ, een woord als aanduiding voor diverse eetbare wilde grassen. Er wordt ook gedacht dat het woord afkomstig is van het Armeense cacix.
De Griekse variant Tzatziki wordt gemaakt met zure room en yoghurt, maar Turken gebruiken alleen yoghurt, waardoor de Turkse versie meer een koud soepje is, terwijl de Griekse versie een dipsausje is. Cacik is heel lekker bij pittig gekruid eten, daar yoghurt en komkommer een frisse combinatie zijn.
Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa. In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten.
Grieks eten
Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht en wordt traditioneel van varkensvlees gemaakt.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Köfte is een wijdverbreid Turks vleesgerecht dat ontstond rond 1500 in het Ottomaanse Rijk. Varianten worden op de Balkan en Cyprus en in Griekenland, Turkije, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in India gegeten.
Cyprus ligt namelijk een kleine 80 kilometer van de Turkse zuidkust. Vandaar dat de Turken het eiland zien als onderdeel van hun invloedssfeer. Maar een groot deel van de eilandbewoners beschouwt zichzelf als Grieks, ook al ligt het Griekse vasteland zo'n 900 kilometer verderop.
Ayran is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water.
Teriyaki is een heerlijke en populaire Japanse kooktechniek en saus die bekend staat om zijn zoete en hartige smaak. Het woord 'teriyaki' verwijst naar de kookmethode waarbij ingrediënten worden geglazuurd met een saus op basis van sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn) en suiker.
Je kunt het gebruiken om je brood of aardappels (friet) in te dippen, maar ook als saus voor je vlees. Een hartstikke veelzijdig gerecht dus! Benieuwd hoe je nou zelf de lekkerste tzatziki maakt?
Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland. Alleen die yoghurt mag Griekse yoghurt heten.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Ontbijten in Griekenland
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.