Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende bulten op uw huid. We noemen dit ook wel galbulten. Netelroos komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. 1 op de 10 mensen heeft in het leven een keer netelroos.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd. De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.
Montelukast vermindert de klachten bij netelroos. Artsen schrijven montelukast voor in combinatie met anti-allergiemedicijnen. Prednison vermindert de klachten bij netelroos. Artsen schrijven prednison voor in combinatie met anti-allergiemedicijnen, als deze medicijnen onvoldoende effect hebben.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Mogelijke klachten die ontstaan bij galbulten en netelroos zijn: Hevig jeukende, verheven rode vlekken op de huid die vaak bleek zijn in het midden. Koorts en grieperigheid.
Netelroos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het trekt meestal binnen een paar uur of dagen weg, maar het kan ook langer dan 6 weken aanhouden. Dan heeft u last van chronische netelroos. Deze laatste vorm komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.
Bijna een kwart van de bevolking krijgt in de loop van zijn/haar leven netelroos. De aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen en op alle leeftijden. Bij het ontstaan van netelroos speelt histamine een belangrijke rol. Histamine ligt opgeslagen in bepaalde cellen (voornamelijk mestcellen) in de huid.
Daarnaast is het ontstaan van urticaria een mogelijke bijwerking van bepaalde medicijnen, denk hierbij aan bepaalde pijnstillers (de zogenoemde NSAID's) zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen of röntgencontrastmiddel.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
De huiduitslag verdwijnt doorgaans vrij snel vanzelf, zonder behandeling. Bij acute netelroos kan je arts je een antihistaminicum voorschrijven. Dat is een anti-allergisch geneesmiddel. Het voordeel van een antihistaminicum is dat het goed helpt tegen jeuk.
Wat is het? Netelroos, ook netelkoorts of urticaria genoemd, is een vrij onschuldige allergische reactie. Je kan het herkennen aan de rode bultjes op de huid die jeuken en vaak een prikkelend of brandend gevoel geven.
Deze langdurige netelroos wordt uitgelokt (geïnduceerd) door externe fysische factoren (krabben, koud, druk,...) of andere factoren die eerder zelden voorkomen. Meer details over de uitlokkende factoren van induceerbare netelroos. Chronisch? Dit betekent dat de ziekte minimum 6 weken duurt.
Netelroos kan ook pijn doen. Allergische reacties kunnen erger worden naarmate je er vaker last van hebt. In het ergste geval kun je een anafylactische reactie krijgen, waarbij je in shock kunt raken en zelfs kunt overlijden.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D verlichting kan geven bij patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.
Er bestaan zowel snelwerkende en langzaam werkende antihistaminica. Het ene middel is reeds binnen enkele minuten werkzaam de andere binnen een paar uur. De keuze is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening en het individu.
In het kort: Netelroos is een huidaandoening waarbij er vochtophopingen en jeukende roze bultjes ontstaan. De bulten die bij netelroos ontstaan, worden ook wel galbulten genoemd. Netelroos wordt meestal veroorzaakt door een allergische reactie, bijvoorbeeld op bepaalde voedingsmiddelen of medicatie.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Cetirizine is een anti-allergiemedicijn. Bij allergie, zoals hooikoorts, door allergie ontstoken ogen of neus, jeuk en netelroos. Werkt na ongeveer een uur. De werking houdt een dag aan.
Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken.