Google en Apple hebben allebei een zelfstandige fotodienst, waarmee je je volledige fotocollectie kunt opslaan. Met Apple's iCloud Foto's bewaar je alle foto's van je iPhone automatisch online en synchroniseer je ze met de Mac en iPad, terwijl Google Foto's iets vergelijkbaars doet vanuit een losse app.
Google Foto's heeft twee onderdelen. Een onderdeel zoals de galerij, waarin je de foto's die op je apparaat staan kan bekijken, en een cloudopslag. Als de foto's alleen in de Cloud staan, staan ze niet op je apparaat en kun je ze dus niet bekijken via de Galerij.
Google Foto's app
In oktober 2020 maakte Google bekend dat het vanaf 1 juni 2021 een einde maakt aan de onbeperkte opslag in de populaire Google Foto's-app. Met deze app kunt u gratis foto's en video's opslaan op internet.
Google Foto's doet dingen die andere foto-apps niet doen: Geeft je gratis onbeperkte online opslagruimte. Analyseert en ordent je fotocollectie terwijl jij iets leukers doet. Bewerkt je foto's spontaan tot nieuwe gestileerde foto's, verhalen, animaties en collages.
Dit zijn de opties die je dan hebt: 100GB aan opslag: 1,99 euro per maand, of 19,99 euro per jaar. 200GB aan opslag: 2,99 euro per maand, of 29,99 euro per jaar. 2TB aan opslag: 9,99 euro per maand, of 99,99 euro per jaar.
In de app Foto's bekijkt en bewerkt u de genomen foto's. Foto's die met de smartphone zijn gemaakt, staan in de app Foto's . Deze app staat standaard op veel Android-apparaten. Tik eventueel eerst op de map Google en vervolgens op Foto's om de app te openen.
Externe HDD: veel opslagcapaciteit
Bewaar je veel foto's en video's of heb je veel opslagruimte nodig voor andere bestanden? Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte.
Automatisch opslaan aan/uitzetten
Open WhatsApp op je mobiel. Tik nu op de meer opties drie-puntjes rechts bovenaan en kies Instellingen. Tik nu op Data- en opslaggebruik. Onder Media automatisch downloaden kun jij kiezen wanneer ontvangen media opgeslagen moeten worden.
Als je een foto of video verwijdert waarvan een back-up is gemaakt in Google Foto's, blijft deze 60 dagen in de prullenbak staan. Als je een item van je apparaat met Android 11 of hoger verwijdert waarvan geen back-up is gemaakt, blijft het item 30 dagen in de prullenbak staan.
Als je je foto's opslaat, worden de gegevens uitgewisseld tussen je apparaat, Google-services en onze datacenters. Deze gegevens beschermen we met meerdere beveiligingslagen, onder meer met de toonaangevende versleutelingstechnologie HTTPS en met versleuteling van gegevens 'at rest'.
Als je een item hebt verwijderd en dit wilt terugzetten, kijk je in de prullenbak of het item daar staat. op je Android-telefoon of -tablet. Tik op de foto of video die je wilt terugzetten en houd deze vast. Tik onderaan op Herstellen.
Ruimte vrijmaken op je Android-apparaat
Log in op je Google-account. Ruimte vrijmaken. Je ziet hoeveel ruimte er vrijkomt. Als je alle items van je telefoon wilt verwijderen, tik je op Vrijmaken.
Sluit WhatsApp af en verwijder de app helemaal van je telefoon; Download WhatsApp opnieuw uit de Play Store; Installeer de app opnieuw en voer hetzelfde telefoonnummer in; Kies ervoor, zodra de app dat vraagt, om berichten en media uit een eerdere back-up te herstellen.
Wil je dat geen enkel WhatsApp-bestand in je galerij getoond wordt, dan kun je dit eenvoudig instellen. Ga naar 'Mediazichtbaarheid' en zet de schakelaar naar links (grijs) als je niet wilt dat mediabestanden in de galerij-app getoond worden.
Open de Google Foto's app op je smartphone of tablet; Klik rechtsonder op 'albums' en zoek het album op dat je wil synchroniseren; Check rechtsonder bij de albumcover of er een icoon staat van een wolkje met een streepje erdoor. Dat is namelijk een teken dat die map juist niet wordt gesynchroniseerd met de cloud.
Op internet zijn er meerdere websites waar je gratis opslagruimte kan gebruiken om je foto's te bewaren. Picasa, Dropbox en Google Drive zijn enkele bekende voorbeelden. Het is ook aan te raden om steeds je fotomappen te bewaren op een dvd of externe harde schijf. Zo heb je steeds een backup online en eentje offline.
Je krijgt het gratis bij het aanmaken van een Google-account: 15 GB aan opslagruimte in je eigen Google Drive. Dat is bovengemiddeld veel gratis cloud opslag. Het handige is dat je van verschillende Google-diensten een back-up kunt maken in Google Drive.
Op Android-toestellen worden mediabestanden automatisch opgeslagen op je map WhatsApp/Media/. Wanneer je intern geheugen hebt, zal de map op je interne geheugen opgeslagen zijn. Wanneer je geen intern geheugen hebt, zal de map op je SD-kaart of externe SD-kaart opgeslagen zijn.
Elk Google-account biedt 15 GB aan opslagruimte die wordt gedeeld door Google Drive, Gmail en Google Foto's. Als je upgradet naar Google One, gaat je totale opslagcapaciteit naar 100 GB (of meer, afhankelijk van het abonnement dat je kiest).
Je bewaarde foto's in je Google Drive en die werden vervolgens automatisch geüpload naar Google Foto's. Veranderde je wat aan die foto's in je Drive, dan zag je dat terug in Google Foto's. Vanaf 10 juli 2019 worden die foto's en video's niet meer automatisch gesynchroniseerd tussen beide diensten.