Er is nog een belangrijk verschil tussen echte honing en honing uit de supermarkt. Honing van goede kwaliteit gaat op de duur kristalliseren, – ook wel versuikeren genoemd. Honing uit de supermarkt zit vaak in knijpflacons. De fabrikant wil voorkomen dat de honing in een knijpflacon kristalliseert.
Is het waar dat hoe goedkoper de honing, hoe meer deze is geraffineerd? Er is geen fundamenteel verschil tussen gemengde honing en duurdere monoflorale honingsoorten . Het extractieproces - dat wil zeggen wanneer de honing uit de raat wordt gehaald - is in wezen hetzelfde voor alle soorten en kwaliteiten honing.
Niet alle supermarkthoning is nep, maar je loopt wel een groter risico op vervalsingen. In een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat maar 4 van de 15 geteste honingmerken in de supermarkt echte honing waren. De overige 11 bevatten toevoegingen zoals suikersiroop.
Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld. Als er gemengde EU en niet EU honing op staat is de honing vaak hoofdzakelijk afkomstig uit China en kan je beter niet kopen.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Als het aankomt op het kiezen van de gezondste honing, moet je op zoek gaan naar een rauwe . Rauwe honing is niet gepasteuriseerd en omzeilt filtratie, een proces dat de voedingsstoffen kan verminderen. Een grote verscheidenheid aan rauwe en ongefilterde honing is verkrijgbaar op Amazon.
Trucje toepassen: doe wat honing in een glas water. Lost het meteen op, dan is het suiker en geen honing. Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.
Hoge vochtigheidsgehaltes in nep- of vervalste honing kunnen ervoor zorgen dat het na verloop van tijd gaat fermenteren, daarom gaat echte honing LANG mee, terwijl vervalste honing dat niet doet. Een snelle controle thuis is om de textuur te observeren : echte honing is over het algemeen dikker en stroperiger , terwijl nephoning met toegevoegd water vaak dunner en te vloeibaar is.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Pollen- en smaaktest
De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met 'gewone' bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. Ze variëren in prijs van €1 tot bijna €14. 'Beste uit de test' en tevens 'Beste koop' is de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Lidl Deluxe Sinaasappelbloesem Honing
Deze budgetvriendelijke honing heeft een ambergouden kleur en een zeer zachte, vloeibare consistentie. Hij overtuigde ons panel met zijn smaak (denk aan: zoete citrus, donkere stroop en kruidige tonen van munt) en zachte textuur. Hij is ideaal om te serveren bij ontbijtpannenkoeken en pap.
- Lidl: Honing voor €5,12 per kilo. Deze honing heeft een sterke smaak, onze testers zijn niet enthousiast en proeven een lichte metaalsmaak en heeft een bittere nasmaak.
Dit blijkt uit een smaaktest die is gepubliceerd in de Consumentengids van november. De Aldi-honing (€2,80 voor 500 gram) is een zeer goede bloemenhoning, met onder andere klaver. Volgens kenners van het laboratorium is de honing houtachtig, exotisch en fruitig. De smaak blijft lang in je mond.
Smaak: Zowel vaste als vloeibare honing hebben dezelfde zoete, bloemige smaak, hoewel sommige mensen vinden dat de romige textuur van vaste honing de smaak iets versterkt. Kristallisatie: Alle honing zal na verloop van tijd op natuurlijke wijze kristalliseren, wat de textuur kan veranderen.
Echte honing is duur
Het type nectar dat wordt verzameld, beïnvloedt de smaak en samenstelling van de honing, waarbij sommige nectars honing produceren die snel granuleert vanwege het hogere glucosegehalte . Lokale honing, vaak minimaal gefilterd, behoudt zijn stuifmeel en andere natuurlijke componenten, wat leidt tot snellere granulatie.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
De World Health Organization (WHO) adviseert niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 25 tot 30 gram) honing per dag. Deze hoeveelheid helpt om van de voordelen van honing te genieten zonder het risico op een te hoge suiker- en calorie-inname.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Doe een theelepel honing in een glas water. Nep honing zal direct oplossen , terwijl rauwe honing intact naar de bodem van het glas zakt. Doe een druppel honing op kamertemperatuur of koelere temperatuur op je vinger. Als de 'honing' zich verspreidt, is het nep honing.
Pure 'N Simple Honey is een mengsel van honing gemaakt door bijen die verschillende bloemenbronnen in de VS en daarbuiten zoeken. De mix zal per batch verschillen, maar zoals al onze honing is Pure 'N Simple Honey True Source Certified en volledig traceerbaar .
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.
2. Is echte honing altijd vloeibaar? Echte honing kan verschillende texturen hebben, afhankelijk van de kristallisatie. Sommige soorten kunnen vloeibaar zijn, terwijl andere een crèmige of vaste consistentie hebben.
Watertest: Doe een lepel honing in een glas water en als uw honing oplost in het water, is het waarschijnlijk namaak . Authentieke honing, gekenmerkt door zijn dikke textuur, zou zich op de bodem van de kop of het glas moeten nestelen zonder snel op te lossen.
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China.