Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
Agar creëert een stevigere, brozere textuur vergeleken met gelatine . De samenstelling is veel sterker en minder elastisch, wat mogelijk niet ideaal is voor zachte, romige desserts. Deze stevigheid kan echter goed werken in specifieke toepassingen zoals stevige gelei of gelaagde desserts waar een duidelijke structuur nodig is.
- Agar-agar is een extract van een rode Japanse algensoort. Het is verkrijgbaar in doorzichtige repen en vooral in poeder. - Je moet het heel precies doseren, tot op de gram, want te veel agar kan je gerecht te vast maken, te weinig kan het compleet doen mislukken!
Net als gelatine, moet je agaragar weken in ruim water. Vlokken en poeder lossen vaak rechtstreeks in de vloeistof op, maar de staven moet men goed uitknijpen. De geweekte agaragar wordt vervolgens onder voortdurend roeren in (een gedeelte van) de gebruikte vloeistof zachtjes gekookt tot hij helemaal is opgelost.
Het verschilt per merk hoeveel agar agar je precies nodig hebt om gelatine te vervangen. Over het algemeen geldt: 3 blaadjes gelatine (in totaal 5 gram gelatine) vervangen door ± 2 gram agar-agar (1 theelepel agar agar poeder of 1 eetlepel agar agar vlokken).
Agar is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen wanneer het oraal wordt ingenomen met ten minste één glas water van 8 ounce . Als het niet met voldoende water wordt ingenomen, kan agar opzwellen en de slokdarm of darm blokkeren. Onmiddellijke medische aandacht is noodzakelijk als er pijn op de borst, braken of moeite met slikken of ademhalen optreedt na het innemen van agar.
Moeite met slikken: Agar kan opzwellen en de slokdarm blokkeren als het niet met voldoende water of een andere vloeistof wordt ingenomen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor iemand die moeite heeft met slikken. Vraag medisch advies voordat u agar inneemt als u een slikprobleem heeft.
Verwarm de vloeistof altijd 1-2 minuten, anders doet de agar agar zijn werk niet. Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar stolt al bij kamertemperatuur. Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.
Gezondheidsvoordelen: Agar-agar bevat weinig calorieën en heeft geen vet- of cholesterolgehalte. Het is ook een bron van vezels en bevat mineralen zoals calcium en ijzer. Bovendien kan agar-agar helpen bij een gezonde spijsvertering vanwege zijn vezelrijke eigenschappen.
De gesulfateerde polysacchariden in agar (galactanen genoemd) spelen een vergelijkbare rol als collageen in het lichaam door gewrichten, membranen, huid en de darmwand te beschermen en te verbeteren .
Het mengen van één theelepel agarpoeder (of één eetlepel agarvlokken) met één kopje vloeistof levert een betrouwbaar geleermiddel op . Daarentegen heb je acht theelepels gelatinepoeder nodig om een vergelijkbare consistentie te produceren. Agar is gommeriger dan gelatine.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. Het is smaak- en reukloos en geschikt in allerlei recepten. Gebruik het bijvoorbeeld in een (vegan) cheesecake, pudding of in sauzen.
Eerst dien je het op te lossen in wat warme vloeistof. Gelatine mag je nooit koken, dat levert een vervelende smaak. Je voegt blaadje voor blaadje toe aan de warme vloeistof en zorgt tijdens het roeren dat de gelatine helemaal opgenomen wordt voor je het volgende blaadje toevoegt.
Agar agar wordt gemaakt van algen en is vier keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op, maar verliest ook sneller zijn bindkracht. Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Gelatine laat je vooraf weken in een beker met koud water.De blaadjes moeten nadien altijd opgelost worden in een (voldoende) warme vloeistof, waardoor klontering onmogelijk is. Deze warme oplossing wordt vervolgens meteen in de receptuur toegevoegd en vermengd. In principe is klontering zeer eenvoudig te vermijden.
Gebruik 1-7 gram per 500 ml vloeistof . Voor een zachte consistentie, gebruik 1-1,5 gram per 500 ml. Voor gemiddeld 3 g, hard 5 g en zeer hard 7 g. Voeg het agar-agarpoeder pas toe als de vloeistof lichtjes is opgewarmd, anders is er kans op klontjes.
A: Problemen oplossen met agarplaten die niet correct uitharden, vereist vaak het nauwkeurig onderzoeken van de koel- en gietstappen. Als platen te snel of ongelijkmatig afkoelen, kan dit leiden tot voortijdige stolling of inconsistente textuur . Door te zorgen voor een uniform en gecontroleerd koelproces, kunt u dit verminderen.
Een gelei gemaakt met agar agar zal na ongeveer een uur op kamertemperatuur hard worden. Het is raadzaam om agar gelei in de koelkast te bewaren, omdat het een eiwitrijk voedsel is . Agar gelei zal instorten als het wordt geroerd, geschud of verstoord voordat het volledig is gestold.
Je kunt aanhouden dat je ongeveer 3 gram gelatine voor 1 gram agar-agar kunt vervangen. Dit product is dan ook perfect voor het maken van gelei, puddings en andere desserts.
Agar is een ideaal stollingsmiddel omdat het: (a) Bacteriologisch inert is, d.w.z. geen invloed heeft op de bacteriegroei,2.(b) Vast blijft bij 37°C, en (c) Transparant is .
Bijwerkingen geassocieerd met Agar
overmatige toename van de hoeveelheid ontlasting; diarree of constipatie (wanneer de ontlasting zich ophoopt in de darmen kan dit diarree of constipatie veroorzaken, afhankelijk van de hoeveelheid vezels in de voeding).
Breng agar agar in een beetje koud water onder voortdurend roeren aan de kook tot het poeder helemaal opgelost is.Voeg dit mengsel beetje bij beetje aan je gerecht toe. Voor een koude bereiding met stijfgeklopte slagroom of eiwit: laat de agar agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is voor toe te voegen.
Vast van alle vaste stoffen. U moet heldere vloeistoffen blijven drinken, zoals water, thee/koffie met magere melk (en suiker indien gewenst), gezeefd vruchtensap, heldere soep, gewone gelei (maar geen rode, groene of Agar gelei), koude dranken, cordials. Harde zuigzoete snoepjes zoals gerstesuiker zijn toegestaan.
Agar Agarpoeder is een gelatinevervanger op basis van zeewier die geschikt is voor veganisten en vegetariërs. Wanneer het wordt gemengd met heet water, wordt de agar dikker en ontstaat er een pasta die fungeert als een geweldig bindmiddel, terwijl het tegelijkertijd de huid en het haar verzacht en hydrateert .