De verschillen tussen garnalen en gamba's
De gamba heeft vertakte kieuwen, terwijl de garnaal plaatvormige kieuwen heeft. En waar de garnaal korte pootjes heeft en klauwen op slechts twee paar poten, daar heeft de gamba langere poten en klauwen op maar liefst drie paar poten.
De langoustine (scampi) is een kleine kreeftachtige met een rozig pantser en twee scharen. Daarnaast wordt de langoustine ook wel eens Noorse kreeft genoemd. De beste langoustines worden namelijk in koud water gevangen.
Scampi is de naam die in België en Nederland gebruikt wordt voor enkele voor consumptie geschikte kreeftachtigen, die ook wel 'reuzegarnaal' heten.
Tot de schaaldieren behoren o.a. garnalen, scampi's, gamba's, kreeft, krab,… In tegenstelling tot garnalen en gamba's zijn scampi's altijd gekweekt, voornamelijk in Zuidoost- Azië.
Norovirus. In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Bovendien is de scampi rijk aan eiwitten en laag in vet, waardoor het een gezonde keuze is voor liefhebbers van schaal- en schelpdieren. Kortom, de scampi is niet alleen een interessante vis vanuit biologisch oogpunt, maar ook een smakelijke en waardevolle toevoeging aan de culinaire wereld!
Maak op de rug een insnijding van kop tot staart. Kijk of je het darmkanaal ziet, het zwarte 'draadje'. Dat haal je weg met een schilmesje. Spoel de scampi's tot slot nog even in koud water en dep ze goed droog voor je ze bakt.
Het woord scampi hebben we ontleend aan het Italiaans, waarin het de meervoudsvorm van scampo is. Maar scampo wordt in het Nederlands niet gebruikt, waardoor velen scampi als een enkelvoud beschouwen en er – volgens het Nederlandse systeem – een s aan toevoegen om het meervoud te vormen: scampi's.
Garnalen, scampi's of gamba's waren lange tijd zeldzame, verfijnde en dure gerechten. Tegenwoordig is de consumptie ervan geëxplodeerd: geschat wordt dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton garnalen per jaar geconsumeerd zal worden!
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Gepelde scampi's, verpakt en verkocht per zak van 1kg. Middelgroot, +- 30 stuks per zak.
Grijze garnalen leven niet alleen langs de hele Hollandse kust, maar verspreiden zich van België tot aan Denemarken. De lekkerste garnalen worden gevangen aan de Nederlandse kust – de Hollandse garnalen. Deze garnalen zijn wat vetter, lekkerder van smaak en leveren daarom ook meer geld op.
Aldi komt het beste uit de test
'Een uitmuntende score voor versheid; op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. ' Ook de garnalen van Plus (gepeld in Lauwersoog, 7,5), Dirk (7,2) en de reguliere garnalen van Plus (7,2) zijn prima op orde.
Ze zijn goed voor huid en haar en hebben een positieve invloed op de werking van ons hart. Maar er is meer! Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen.
Kies voor elegante, droge witte wijnen met veel frisheid. Zoals pinot blanc uit de Elzas of de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Daarbij passen vooral krachtige en smaakvolle witte wijnen.
Om scampi volgens de regels van de kunst te bereiden hoef je enkel het darmkanaaltje te verwijderen. Dat loopt langs de rug van de dikke garnalen.
Garnalen, niet de kleine grijze noordzeegarnalen, maar wel scampi of gamba's, zijn tropische schaaldieren. Ze worden vaak gekweekt in landen als Ecuador en Thailand.
Bak garnalen altijd kort en op hoog vuur, in een klein beetje olie. Bak je garnalen te lang, dan worden ze taai. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid roerbak je ze 2 tot 5 minuten. Grote garnalen zoals gamba's hebben meer tijd nodig dan kleine cocktailgarnalen.
Het is even een karweitje, maar zo houd je je handen wel schoon. Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen.
Scampi's zijn altijd gekweekt: meestal in Zuidoost-Azië: Vietnam en Bangladesh. Omdat ze meteen verpakt en ver getransporteerd worden, zijn ze bij ons enkel diepgevroren verkrijgbaar. Wat in de winkel in België verkocht wordt, zijn eigenlijk reuzezeewatergarnalen.
Houdbaarheid. Gebakken garnalen zijn maximaal 2-3 dagen houdbaar, gekoeld of verpakt op kamertemperatuur. In de koelkast worden de garnalen vochtig en dat komt de krokante korst niet ten goede.
Met een ASC-logo zit je goed. Scampi's met het keurmerk van het 'Aquaculture Stewardship Council' beantwoorden aan de strengste normen voor leefmilieu, voedselveiligheid en werkomstandigheden.
De scampi's zijn op de rug al ingesneden, waardoor je ze makkelijk kan pellen. Scampi's met maat 29/34 hebben, eens ze licht ontdooid zijn, 2 à 3 min. (gepeld) of 3 à 4 min. (ongepeld) gaartijd nodig.