De afbouw van het 2G-netwerk is begonnen.Vanaf 1 juni 2021 kunnen we de dekking en daarmee de bereikbaarheid via ons 2G-netwerk niet meer waarborgen. Klanten die op tijd zijn overgestapt naar een telefoon geschikt voor 4G of 5G, kunnen hun abonnement blijven gebruiken.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Zo kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige mobiele telefoon blijven bellen.
T-Mobile is tot nu toe de enige aanbieder die stopt met het 2G-netwerk. Welke provider ondersteunt 2G dan? Dat zijn er twee: Vodafone en KPN. Deze aanbieders kiezen ervoor om nog even met het 2G-netwerk door te gaan.
Met 2G kun je bellen, sms'en en met een zeer trage snelheid internetten. Voor mensen die een telefoon gebruiken die alleen geschikt is voor het 2G-netwerk, wordt de dekking van het 2G-netwerk vanaf 1 juni niet meer gegarandeerd.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
2G is de 2e generatie mobiele verbindingen voor mobiele telefoons, De voorloper van 2G was 1G wat beter bekend is als NMT netwerk (Nordic Mobile Telephony), 1G was nog een analoog netwerk en met de komst van 2G is overgeschakeld op digitaal dus kunnen we het 2G netwerk ook zien als de basis met het mobiele netwerk wat ...
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Gewoon bellen en sms gaat toch sowieso niet over 3g of 4g? Jouw telefoon gebruikt het 2G, het GSM netwerk en deze wordt in 2020 niet meer ondersteunt omdat T-mobile het GSM, 2G netwerk uitzet. Op dat moment kun je dan met jouw telefoon niet meer via 2G bellen en SMS'en.
2G of EDGE/GSM: bellen, sms'en en basis surfen. 3G of HSPA/WCDMA: snel mobiel internet waarmee je foto's kunt delen, video's bekijken en mobiele apps downloaden. 3G Dual Carrier of HSPA+: een versnelde versie van 3G, tot 2x sneller dan 3G. 4G of LTE: megasnel mobiel internet, tot 10x sneller dan 3G!
Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven. Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G.
In Nederland werd in 2021 een 3G beleid toegepast: bezoekers van bepaalde locaties moesten middels het coronatoegangsbewijs (CTB) aantonen dat ze recent negatief getest, genezen of gevaccineerd waren. Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen.
Deze twee telecom providers hebben aangekondigd om de ondersteuning van het 2G netwerk uiterlijk te beëindigen per 1-1-2021 (KPN) en 1-1-2022 (Vodafone). Een deel van de meters kunnen met een software update op afstand worden overgezet naar GPRS, dit blijft beschikbaar tot 2025.
De netwerkcheck op Android
Stap 1: Ontgrendel je Android toestel en ga naar Instellingen. Stap 2: Kies in de lijst voor Verbindingen en klik dan op Mobiele netwerken.
Vanaf januari 2022 wordt het 3G netwerk NIET meer ondersteund door de telecom providers Vodafone en KPN.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken. Dit is dan op dat moment de snelste verbinding.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Als de wifi-verbinding zwak is, kan de telefoon automatisch overschakelen naar 4G. Dat is handig, want zo hebt u altijd een goede verbinding. Internetten via 4G gaat wel van de databundel af.
4G is snel en blijft nog jaren actief
Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Door de verouderde 2G- en 3G-netwerken af te schakelen, komen frequenties vrij om de capaciteit en de dekking van 4G en 5G te verbeteren, zegt Orange.In België is het bedrijf van plan 3G uit te schakelen tegen 2025, het nog oudere 2G-netwerk zou op de schop gaan tegen 2030.
Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte datum. Benieuwd wat het stopzetten van 3G voor jouw organisatie betekent?
Bereik controleren
Controleer of je bereik hebt. Je kunt dit zien aan de streepjes die bovenin je scherm staan. Heb je hier een 'G' (gprs) of een 'E' staan dan zit je op een langzamer netwerk en zul je vertraging merken tijdens het internetten.