De wok is meestal van dun materiaal gemaakt en geschikt voor snelle roerbakgerechten en kun je ook gebruiken voor koken, stomen, roken en frituren. En de wadjan is een stuk zwaarder en meer geschikt om in te stoven, bakken en gerechten te sudderen.
Een gietijzeren wadjan leent zich hier uitstekend voor. Doordat de pan een vrij dikke wand heeft, wordt warmte goed vastgehouden. Beter dan bijvoorbeeld de dunne Chinese plaatstalen wokpannen die we net beschreven. Meestal is de wadjan dus zwaar, van gietijzer en heeft de wadjan pan twee handgrepen.
Een wok of wadjang (Indonesisch: wajan) is een halfronde holle pan (vergelijkbaar met een gehalveerde bal) die in de oosterse keuken wordt gebruikt. De wok is dus dieper en meestal dunner dan een koekenpan en wordt voornamelijk gebruikt voor het roerbakken. Roerbakken wordt daarom ook wel wokken genoemd.
Plaats de droge wok op een wokbrander op een hoog vuur en draai de wokpan rond zodat elk deel van de pan direct blootgesteld wordt aan het vuur. Je zult zien dat de wokpan langzaam zwart begint te kleuren. Niet schrikken, dit hoort zo! Als de wok zwart/bruin uitziet, laat je de pan even afkoelen.
Le Creuset Les Forgées Wokpan - De beste op de markt. BK Clonical Deluxe wokpan 30 cm - Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding door ons uitgeroepen als de beste koop. Demeyere Wokpan 36 cm - Ideaal om grotere gerechten mee te maken. WMF Macao Wadjan - Een veelzijdige wadjan waar je ook mee stoomt.
Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen. Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan.
Wat is het beste materiaal voor een wokpan? Als materiaal voor een wokpan raden we je aan te kiezen voor een wok met anti-aanbaklaag. Het voordeel is dat de wok weinig onderhoud vereist en makkelijk in gebruik is. Voor hobbykoks is plaatstaal, rvs of gietijzer een goede keuze.
Afwassen. Spoel na het koken de wok af met water en een spons, gebruik hierbij geen afwasmiddel. Meestal blijft er dan een dun vettig laagje over in de pan, maar dit is juist goed. De olie trekt in de pan en helpt zo mee aan die antiaanbaklaag.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
De wokpan gebruik je om - inderdaad - te wokken. Een wokpan stamt van origine uit de Aziatische keuken. Bij wokken wordt eten bereid op een hoge temperatuur. Zo kun je in korte tijd vis, vlees of groenten roerbakken zonder veel vet of boter te gebruiken.
Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden groeide er nauwelijks hout en vuurbronnen waren er schaars. Dat betekende dat men gedwongen was tot economisch koken.
Een wok melding kun je krijgen van de politie als je scooter niet aan de wettelijke eisen voldoet. Je kan er een krijgen als je banden bijvoorbeeld zijn versleten, je stadslicht niet werkt, je scooter te hard rijd, je kilometer teller het niet doet enzovoort.
Met een gas warmtebron kunt u namelijk super makkelijk de temperatuur aanpassen. Op gas kunnen vrijwel alle materialen wokpannen worden gebruikt. Als u op zoek bent naar en pan die goed heet wordt, raden wij aan te kiezen voor een gietijzeren wokpan.
De meest gebruikte diameter voor een wokpan is Ø 28-30 cm. Dit is de totale breedte van de pan (de bovenkant). De platte bodem moet ongeveer 17-21 cm zijn – oftewel zo groot als de grootste kookzone van je fornuis. De meeste kookzones van inductie, keramisch, elektrisch en halogeen fornuizen hebben dit formaat.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Wanneer je een nieuwe gietijzeren pan hebt gekocht, is het goed om de pan in te branden. Op deze manier gaat de pan langer mee. Door het inbranden voorkom je dat het eten blijft plakken aan de pan tijdens het koken, je creëert een soort anti-aanbak laag.
Wokken is het bakken van ingrediënten op hoog vuur. De wokpan is hier speciaal voor gemaakt en wokken gaat dus het beste in deze pan. Mocht je geen wokpan aan kunnen of willen schaffen en toch eens willen wokken? Dan kun je ook een gewone koekenpan of hapjespan gebruiken.
Wokken doe je dus op een grote gasvlam, in een grote pan met ronde bodem (de wok). Maar een inductiekookplaat is plat, en werkt op elektriciteit. Een pan die meer dan ~2 cm boven de inductiekookplaat hangt, zal niet verhit worden door de inductiekookplaat.
Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'. Deze laag moet je zelf creëren door olie op hoge temperaturen te laten hechten aan het gietijzer. Daarna heb je nauwelijks onderhoud en zal je pan vrijwel alles perfect kunnen bakken.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.